URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 August 2024, 13:27

Folk la Muzeu: Vasile Șeicaru vine la Oradea, la Tipografia de Idei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cântărețul și compozitorul Vasile Șeicaru se va afla, zilele viitoare, la Oradea, unde va susține o prelegere și chiar un recital.

Evenimentul va avea loc vineri, 16 august, de la ora 20, în parcul Muzeului Țării Crișurilor, din strada Armatei Române nr.1/A, în cadrul proiectului Tipografia de idei | #hailamuzeu.

„Acest eveniment va îmbina referințe istorice despre impactul muzicii folk în România și manifestările fenomenului Cenaclului Flacăra în Oradea. După prelegere, Vasile Șeicaru, una dintre cele mai importante și reprezentative voci ale Cenaclului Flacăra, va încânta publicul cu muzica și versurile ce l-au făcut celebru”, se arată într-un comunicat al Muzeului, care organizează evenimentul alături de alți parteneri publici și privați.

Informarea amintește și că Vasile Șeicaru și-a început cariera muzicală în 1978 la Cenaclul Flacăra, unde a devenit cunoscut ca interpret și compozitor de muzică folk.

A compus piese pe versurile unor poeți celebri, precum Adrian Păunescu, devenind rapid o figură emblematică a acestui fenomen cultural. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Iancu la Țebea”, un omagiu adus eroului național Avram Iancu.

„De-a lungul carierei sale, Șeicaru a lansat zece albume și a compus sute de piese, colaborând cu artiști de renume precum Mircea Vintilă, Mircea Baniciu și Ștefan Hrușcă. A fost recunoscut pentru meritele sale artistice prin numeroase premii și distincții, inclusiv „Marele Premiu al Cenaclului Flacăra” și „Ordinul Cultural în Grad de Cavaler”. Ca recunoaștere pentru întreaga sa carieră și implicare în viața culturală a fost numit cetățean de onoare al orașelor Galați (2009) și București (2019)”, mai arată comunicatul MȚC.

Intrarea este gratuită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON