URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2012, 07:49

"Folie a trois" la spitalul de nebuni: Florin Ardelean şi-a lansat primul său roman în ospiciu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul Florin Ardelean şi-a lansat miercuri cartea "Folie a Trois", o simbioză literară între un roman de psihiatric şi unul licenţios, indecent. Evenimentul a avut loc la pavilionul VI al Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea, în faţa unui auditoriu de peste 120 de persoane.

"Folie a Trois" este o carte ce descrie viaţa unui personaj controversat, ziarist "cu rating la fufe", care s-a adus singur în pragul nebuniei. Tocmai de aceea, autorul a vrut ca evenimentul să fie organizat în incinta acestui spital.

Discursul elogial l-a susţinut criticul literar Ion Simuţ, profesor al Universităţii din Oradea, care a prezentat personajele şi acţiunea cărţii şi a făcut o analiză de ansamblu a construcţiei textului. "Un scriitor bun se recunoaşte din modul în care construieşte personajele, iar Florin Ardelean a reuşit asta", a zis Simuţ.

Acesta a mai ţinut să sublinieze că singurul reproş care poate fi adus autorului, "grăuntele dintre dinţi al cititorului", poate fi doar limbajul licenţios, uşor obscen, prezent în repetate capitole ale romanului. "Pojghiţa de vulgaritate ascunde confesiunea psihiatrică, însă este provocarea autorului, care s-a ferit să ne ofere un roman cuminte, dar ne-a dat un roman care este combinaţia potrivită între o lucrare psihiatrică şi una licenţioasă", a mai adăugat Ion Simuţ.

De altfel, pentru a-şi susţine şi mai tare spusele, în încheierea discursului său l-a citat pe Emil Cioran: "Vai de cartea pe care o poţi citi fără să îţi pui mereu întrebări despre autor".

La rândul său, autorul a ţinut să arate că personajul din carte nu e chiar el. "Dacă cineva m-ar identifica cu personajul principal, ar fi un dezastru. Atunci, ar trebui să nu ne mai vedem niciodată! Am împrumutat personajului principal unele momente din viaţa mea, dar atât", a comentat Florin Ardelean.

Scriitorul a mai precizat că în opinia sa limbajul uşor vulgar folosit în roman este foarte normal, pentru că reflectă realităţi ale vieţii şi, mai mult, ele nu trebuie ascunse în spatele unor precepte morale excesiv de pudice. "Nu există cuvinte urâte, ori cuvinte frumoase, nici cuvinte rele sau bune. Toate cuvintele au ceva frumos şi exprimă în felul lor ceea ce trăim şi ni se întâmplă", a spus Florin Ardelean.

Autorul a mai povestit că ideea cărţii i-a venit în urmă cu mulţi ani, însă tumultul vieţii l-a oprit din scrierea ei. Primele rânduri le-a pus pe hârtie în 8 septembrie 2011, iar cartea a fost finalizată două luni mai târziu, ieşind de sub tiparul Editura "Trei" în vara aceasta, după care a şi fost pusă la vânzare fără ştirea scriitorului. "Am văzut-o în Librăria Humanitas. Am stat un pic pe gânduri dacă vreau sau nu să mai organizez o lansare, iar apoi m-a hotărât să-i tai moţul", a mai declarat autorul, care a completat că lansarea de miercuri este pentru el o "descărcare de gestiune faţă de afacerea Folie a Trois".

Florin Ardelean a mai spus că, fiind prins de muza creaţiei, a scris continuu cam pe unde l-a apucat inspiraţia, chiar şi la serviciu, motiv pentru care se consideră un scriitor norocos, cel puţin din perspectiva faptului că locul de muncă de atunci, la Prefectură, i-a oferit timp liber şi pentru creaţie.

Printre cei care au onorat cu prezenţa evenimentul, unic în istoria literaturii locale prin faptul că a fost găzduit de un ospiciu, s-a numărat şeful Poliţiei - Liviu Popa, scriitorul Mircea Bradu, consultantul în afaceri Dacian Palladi, profesorul Mişu Jean Manolescu de la Universitatea Agora sau PSD-istul Marius Rotar.

Folie a Trois a fost tipărit într-un tiraj iniţial de 1.000 de exemplare şi este de vânzare în librării la preţul de 39 de lei. Este cea de-a şasea carte publicată de Florin Ardelean, dar primul roman, şi se întinde pe 500 de pagini.

Citiţi mai multe despre romanul lui Florin Ardelean în articolul: "Nebunie în trei: Florin Ardelean şi-a descoperit ultima carte în librării, fără să ştie că va fi publicată în această vară"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
unde-i virginica:)))
CENZURAT
Postat 03 Februarie 2013, 11:37 de virginica
hehe
din cate stiu era renumit printre studente....cine se culca cu el trecea examenul, cel putin astea erau zvonurile, si da....muierile l-au terminat, ce sa faci, pe unii ii termina tigarile, pe altii alcoolul, pe altii prostia
Postat 06 Decembrie 2012, 20:36 de andra
hahaha
In 3??????????Piticu,ghilea si bolojan...!
Postat 06 Decembrie 2012, 16:13 de bula
Un pitic!
Piticu asta de Ardelean e si profesor. Oare ce exemplu da el prin ceea ce scrie, scabros si pornografic???? Cum ar fi ca fiiul_fiica dumneavoastra sa-l aiba profesor??? Nu cred ca v-ar incanta.
Postat 06 Decembrie 2012, 14:54 de Ana
A luat salariu pt. romane?
Dar voi ati observat ce zice domnul scriitor: ca a scris romanul in timpul serviciului la Prefectura? Ca locul de munca i-a oferit timp liber şi pentru creaţie?
Postat 06 Decembrie 2012, 14:46 de Vlad Tepes
Idolul femeilor
Femeile sunt de vina,Adina,Desi micut. se pare ca a fost un machoman la viata lui.Gusturile femeilor sunt uneori ciudate, nu-i asa!
Postat 06 Decembrie 2012, 13:50 de Hanna
s
ce imbatranit excesiv e Florin Ardelean
Postat 06 Decembrie 2012, 11:48 de adina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON