În vreme ce societatea românească este invadată de produse culturale de export, un dansator profesionist promovează dansurile tradiţionale româneşti în rândul... românilor.
Micul cântăreţ
Mihai Jurcă are 40 de ani şi iubeşte folclorul de la o vârstă fragedă. S-a apropiat de el prin cântec. Pe la 5-6 ani, când mergea cu părinţii la nunţile din satul copilăriei (Mihai Bravu), era atracţia principală la microfon. "Părinţii mei erau invitaţi la astfel de evenimente pentru ca să vină şi să cânte ăla micu'", îşi aminteşte amuzat.
În clasa a şaptea, a cotit-o însă spre dans. Cunoscutul coregraf Florea Crişu, de la Ansamblul Lioara, unde Mihai s-a prezentat la o preselecţie cu dorinţa de a deveni cântăreţ profesionist, a văzut în el altceva şi l-a îndemnat spre dans.
Marele dansator
De atunci, Miţă, cum îi spun prietenii, nu s-a mai oprit din dans. A fost în Ansamblul Lioara vreme de 2 ani, alţi 15 ani în Ansamblul Bihorul şi încă 2 în Ansamblul Artistic Profesionist Crişana. A fost primul dansator de la Crişana încadrat la cea mai înaltă treaptă profesională de solist balet. Cu dansurile populare, Miţă a cutreierat lumea - Ungaria, Germania, Egipt, Serbia, Italia, Franţa, Olanda, Croaţia, Spania, SUA şi Hong Kong.
A renunţat la dansul profesionist în anul 2000, când s-a angajat la o companie privată. Şi-a continuat, totuşi, pasiunea urmând cursurile Academiei de Dansuri Folclorice susţinută de Asociaţia Coregrafilor din România, absolvită 4 ani mai târziu. După terminarea Academiei, Mihai Jurcă i-a învăţat dansuri tradiţionale pe străinii veniţi în vizită în România. Văzând reacţiile de încântare ale acestora, şi-a dat seama că cei care ar trebui să le cunoască cel mai bine ar trebui să fie chiar românii.
Instructor din pasiune
Aşa a luat fiinţă, în 2011, Asociaţia "Folclor Fără Frontiere", al cărei scop declarat este promovarea tradiţiilor satului românesc, a cântecelor şi dansurilor sale. Sub proiectul "Hai la joc!", oricine poate veni să înveţe să joace polcă, pe picior, ardeleană, brâuri, hore, sârbe şi învârtite, dansuri din Bihor şi din toată ţara.
După ce iese de la serviciu, împreună cu soţia sa şi alţi prieteni, Mihai îşi petrece câteva ore bătând podelele pentru a-i învăţa pe alţii tainele jocului. "E o bucurie să le transmit şi altora din ceea ce îmi place, din ceea ce mă face să trăiesc", mai spune instructorul.
Cei care doresc, pot participa la cursurile de dans în fiecare luni şi miercuri de la orele 19:30 în sala Dinamic Studio de pe strada Moţilor din Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.