URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2024, 17:12

FMF Oradea propune patru șefi de secții la Spitalul Județean Bihor. Vezi cine sunt!

FMF Oradea propune patru șefi de secții la Spitalul Județean Bihor. Vezi cine sunt! foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al doilea an la rând de când Legea Sănătății a fost schimbată și permite facultăților de medicină să propulseze, fără concurs, cadre universitare la șefia secțiilor și compartimentelor din spitalele clinice, FMF Oradea a formulat patru astfel de propuneri și le-a trimis conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

Comunicarea, însă, n-a ajuns deocamdată la spital, spune managerul unității, dr. Gheorghe Carp, căruia îi aparține în final decizia.

În unanimitate

Reunit în cea mai recentă ședință pe 19 septembrie, Consiliul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea a decis, cu unanimitatea voturilor celor 17 membri prezenți, să înainteze conducerii Spitalului Județean patru propuneri pentru conducerea tot atâtor structuri ale unității medicale.

Astfel, pentru șefia Secției ATI I FMF și-a stabilit susținerea pentru conf. univ. dr. Carmen Pantiș, pentru șefia secției Neonatologie pentru șeful de lucrări dr. Ramona Dorobanțu, pentru cea a secției ORL pentru conf. univ. dr. Felicia Manole, iar pentru șefia Serviciului de Anatomie Patologică pentru conf. dr. Monica Boroș.

„Deocamdată nu am primit nicio comunicare din partea FMF, vom analiza propunerile și vom comunica ulterior decizia pe care o vom lua”, a declarat BIHOREANULUI, luni, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.

După un val de demisii

De notat că secția ATI I este condusă deja, din luna iulie a acestui an, de conf. univ. dr. Carmen Pantiș, aceasta fiind numită cu delegare de către managerul dr. Gheorghe Carp, după ce predecesorul ei, dr. Marcel Negrău, și-a scris demisia.

În acea perioadă, de altfel, au demisionat și au fost înlocuiți încă trei alți șefi de secții din Spitalul Județean, și anume dr. George Roiu (de la șefia secției Oftalmologie), dr. Eugenia Domuța (de la ORL) și dr. Rodica Fiț (de la Serviciul Prevenire şi Supraveghere a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale). De asemenea, cu puțin înainte de aceste patru demisii, dr. Rodica Negrini a fost mazilită de la șefia secției Obstetrică – Ginecologie II.

Demiterea acesteia și demisiile celorlalți patru au survenit, de nevoie, după ce BIHOREANUL a dezvăluit că cei cinci medici șefi erau concomitent și administratori ai propriilor firme prin care și-au organizat cabinetele private, fiind astfel în situație de incompatibilitate, ceea ce contravine Legii Sănătății.

A doua încercare

Propunerile FMF Oradea votate recent de Consiliul Facultății nu sunt primele pe care unitatea de învățământ le face Spitalului Județean.

Anul trecut, în luna mai, conducerea FMF a mai făcut propuneri pentru numirea unor șefi de secții, potrivit unor prevederi ale Legii Sănătății noi la acea vreme, modificată la finele anului precedent, 2022, în urma inițiativei a trei parlamentari care fac parte și din conducerile unor facultăți de medicină din țară, între care și senatorul PSD Bihor Florian Bodog, concomitent prodecan al FMF Oradea.

Potrivit noii forme a legii, funcțiile de șefi de secții, compartimente și servicii din spitalele clinice se ocupă prin concurs doar dacă în aceste structuri nu activează niciun cadru didactic cu grad de predare, iar în celelalte situații, prin numire, de către „cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea Senatului Universităţii în care se află instituţia de învăţământ medical superior”.

Pentru că aceeași lege stipulează, însă, că propunerile au nevoie de „avizul managerului spitalului”, decizia finală îi aparține acestuia.

Anul trecut, când FMF a propus-o pe șefa de lucrări dr. Ramona Dorobanțu la șefia secției de Neonatologie în locul dr. Radu Galiș, care nu este cadru universitar, dr. Carp a respins propunerea, motivând că Dorobanțu avea indicatorii de performanță mult sub cei ai dr. Galiș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
doctorate
totul e pe smecherie analfebetismul e an floare spaga e pe val doctoratele se dau la greu ,facultatea din oradea la medicina e pe spaga ,e frumos an lumea stramba ,lumea stranba face oameni strambi,face legi strambe ca ei .omul stramb nu poate face legi drepte pt ca el e stramb ,nu poate andrepta legile ,un om drept face legi drepte ,omul drept andrepta legile strambe pt ca el poate este un om drept
Postat 01 Octombrie 2024, 07:45 de todo
Ce ți lumea asta...
Dacă sunt mai multe posturi de conducere pt bărbați, femeile strigă discriminare. Dacă sunt mai multe femei (aici 4 din 4 posturi propuse femei) nimeni nimic. Ceea ce e și normal! Fiecare câștigă (sau e propus) pt capabilitățile lui/ei și nu ar trebui să ne inflamăm dacă 100% din posturi sunt pt bărbați sau femei!
Postat 01 Octombrie 2024, 06:36 de Vio_427
Gașca
Chiar asa faradelege in atata timp! Cu firma pe soție pensionara. tu manager și pui pe cine vrei șef! Asa cine e pregătit. sau sărac în veci nu apuca un post. Totul pe bani la stat. Lasă-ne!!!!
Postat 30 Septembrie 2024, 17:48 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON