Pentru al doilea an la rând de când Legea Sănătății a fost schimbată și permite facultăților de medicină să propulseze, fără concurs, cadre universitare la șefia secțiilor și compartimentelor din spitalele clinice, FMF Oradea a formulat patru astfel de propuneri și le-a trimis conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.
Comunicarea, însă, n-a ajuns deocamdată la spital, spune managerul unității, dr. Gheorghe Carp, căruia îi aparține în final decizia.
În unanimitate
Reunit în cea mai recentă ședință pe 19 septembrie, Consiliul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea a decis, cu unanimitatea voturilor celor 17 membri prezenți, să înainteze conducerii Spitalului Județean patru propuneri pentru conducerea tot atâtor structuri ale unității medicale.
Astfel, pentru șefia Secției ATI I FMF și-a stabilit susținerea pentru conf. univ. dr. Carmen Pantiș, pentru șefia secției Neonatologie pentru șeful de lucrări dr. Ramona Dorobanțu, pentru cea a secției ORL pentru conf. univ. dr. Felicia Manole, iar pentru șefia Serviciului de Anatomie Patologică pentru conf. dr. Monica Boroș.
„Deocamdată nu am primit nicio comunicare din partea FMF, vom analiza propunerile și vom comunica ulterior decizia pe care o vom lua”, a declarat BIHOREANULUI, luni, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.
După un val de demisii
De notat că secția ATI I este condusă deja, din luna iulie a acestui an, de conf. univ. dr. Carmen Pantiș, aceasta fiind numită cu delegare de către managerul dr. Gheorghe Carp, după ce predecesorul ei, dr. Marcel Negrău, și-a scris demisia.
În acea perioadă, de altfel, au demisionat și au fost înlocuiți încă trei alți șefi de secții din Spitalul Județean, și anume dr. George Roiu (de la șefia secției Oftalmologie), dr. Eugenia Domuța (de la ORL) și dr. Rodica Fiț (de la Serviciul Prevenire şi Supraveghere a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale). De asemenea, cu puțin înainte de aceste patru demisii, dr. Rodica Negrini a fost mazilită de la șefia secției Obstetrică – Ginecologie II.
Demiterea acesteia și demisiile celorlalți patru au survenit, de nevoie, după ce BIHOREANUL a dezvăluit că cei cinci medici șefi erau concomitent și administratori ai propriilor firme prin care și-au organizat cabinetele private, fiind astfel în situație de incompatibilitate, ceea ce contravine Legii Sănătății.
A doua încercare
Propunerile FMF Oradea votate recent de Consiliul Facultății nu sunt primele pe care unitatea de învățământ le face Spitalului Județean.
Anul trecut, în luna mai, conducerea FMF a mai făcut propuneri pentru numirea unor șefi de secții, potrivit unor prevederi ale Legii Sănătății noi la acea vreme, modificată la finele anului precedent, 2022, în urma inițiativei a trei parlamentari care fac parte și din conducerile unor facultăți de medicină din țară, între care și senatorul PSD Bihor Florian Bodog, concomitent prodecan al FMF Oradea.
Potrivit noii forme a legii, funcțiile de șefi de secții, compartimente și servicii din spitalele clinice se ocupă prin concurs doar dacă în aceste structuri nu activează niciun cadru didactic cu grad de predare, iar în celelalte situații, prin numire, de către „cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea Senatului Universităţii în care se află instituţia de învăţământ medical superior”.
Pentru că aceeași lege stipulează, însă, că propunerile au nevoie de „avizul managerului spitalului”, decizia finală îi aparține acestuia.
Anul trecut, când FMF a propus-o pe șefa de lucrări dr. Ramona Dorobanțu la șefia secției de Neonatologie în locul dr. Radu Galiș, care nu este cadru universitar, dr. Carp a respins propunerea, motivând că Dorobanțu avea indicatorii de performanță mult sub cei ai dr. Galiș.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.