Zeci de universitari, prieteni, curioşi dar şi studenţi au asistat, miercuri, la Muzeul Iosif Vulcan, la lansarea volumului "Istoria presei culturale din Oradea" al lectorului Florin Ardelean. Acesta cuprinde studii ale autorului asupra marilor promotori ai culturii româneşti, texte despre Vasile Mangra, Vasile Lucaciu şi despre istoria evreilor din oraşul de pe Criş.
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, directorul revistei "Familia", Ioan Moldovan, şi poetul Ioan F. Pop au vorbit despre autor şi despre felul în care acesta şi-a conceput volumele. "Florin scrie cu aceeaşi uşurinţă şi romanele, dar şi textele ce necesită o documentare amănunţită. Chiar şi istoria o poate face atractivă", a spus Ioan F. Pop.
În continuare, autorul şi-a prezentat cartea, care este împărţită în trei secţiuni. "Volumul se referă la începutul revistei Familia, când în fruntea acesteia se afla Iosif Vulcan", a spus universitarul, adăugând că termenul de "naş literar" al lui Eminescu este unul slab pentru a-l caracteriza pe Vulcan. "De fapt, acesta a fost unul dintre cei mai buni manageri de presă din ţară, reuşind timp de 42 de ani să scoată revista", a mai adăugat Ardelean, care portretizează şi alţi ziarişti ai vremii.
Volumul cuprinde şi două texte despre episcopul Vasile Mangra şi preotul şi militantul Vasile Lucaciu. "I-am analizat în paralel pentru a le observa mai bine evoluţiile sau, în cazul lui Mangra căderea în dizgraţie", a explicat Florin Ardelean.
Vasile Mangra (1850 - 1918) a fost un episcop născut la Săldăbagiu, care a militat în prima parte a vieţii pentru independeţa românilor din Transilvania. A fost redactor la ziarele creştine "Lumina" şi "Biserica şi şcoala". În ultima parte a vieţii, însă, a devenit unul dintre oamenii de încredere ai guvernului ungar, în 1910 devenind chiar deputat la Ceica, în Bihor.
Vasile Lucaciu (1852 - 1922), supranumit "Leul de Şişeşti", s-a născut în Satu Mare şi a militat toată viaţa pentru alipirea Transilvaniei cu restul ţării. A fost întemniţat de mai multe ori de autorităţile maghiare tocmai din cauza propagandei pro-româneşti. În iarna anului 1922 a candidat pentru un post de deputat din partea Partidului Naţional Român, dar a fost înfrânt prin falsificarea voturilor şi chiar agresat de contracandidat.
Ultimul text al volumului lansat vorbeşte despre importanţa comunităţii de evrei din Oradea, începând cu o parabolă din Talmud, o carte de învăţături evreiască: "Noi, evreii, asemenea măslinelor, nu dăm ce e mai bun în noi decât atunci când suntem zdrobiţi".
Cartea lui Florin Ardelean poate fi achiziţionată de pe site-ul editurii Eikon, iar de săptămâna viitoare şi de la librăria Humanitas. Preţul este de 25 de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.