URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2019, 10:00

Florin Ardelean a lansat „Istoria presei culturale din Oradea” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de universitari, prieteni, curioşi dar şi studenţi au asistat, miercuri, la Muzeul Iosif Vulcan, la lansarea volumului "Istoria presei culturale din Oradea" al lectorului Florin Ardelean. Acesta cuprinde studii ale autorului asupra marilor promotori ai culturii româneşti, texte despre Vasile Mangra, Vasile Lucaciu şi despre istoria evreilor din oraşul de pe Criş.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, directorul revistei "Familia", Ioan Moldovan, şi poetul Ioan F. Pop au vorbit despre autor şi despre felul în care acesta şi-a conceput volumele. "Florin scrie cu aceeaşi uşurinţă şi romanele, dar şi textele ce necesită o documentare amănunţită. Chiar şi istoria o poate face atractivă", a spus Ioan F. Pop.

În continuare, autorul şi-a prezentat cartea, care este împărţită în trei secţiuni. "Volumul se referă la începutul revistei Familia, când în fruntea acesteia se afla Iosif Vulcan", a spus universitarul, adăugând că termenul de "naş literar" al lui Eminescu este unul slab pentru a-l caracteriza pe Vulcan. "De fapt, acesta a fost unul dintre cei mai buni manageri de presă din ţară, reuşind timp de 42 de ani să scoată revista", a mai adăugat Ardelean, care portretizează şi alţi ziarişti ai vremii.

Volumul cuprinde şi două texte despre episcopul Vasile Mangra şi preotul şi militantul Vasile Lucaciu. "I-am analizat în paralel pentru a le observa mai bine evoluţiile sau, în cazul lui Mangra căderea în dizgraţie", a explicat Florin Ardelean.

Vasile Mangra (1850 - 1918) a fost un episcop născut la Săldăbagiu, care a militat în prima parte a vieţii pentru independeţa românilor din Transilvania. A fost redactor la ziarele creştine "Lumina" şi "Biserica şi şcoala". În ultima parte a vieţii, însă, a devenit unul dintre oamenii de încredere ai guvernului ungar, în 1910 devenind chiar deputat la Ceica, în Bihor.

Vasile Lucaciu (1852 - 1922), supranumit "Leul de Şişeşti", s-a născut în Satu Mare şi a militat toată viaţa pentru alipirea Transilvaniei cu restul ţării. A fost întemniţat de mai multe ori de autorităţile maghiare tocmai din cauza propagandei pro-româneşti. În iarna anului 1922 a candidat pentru un post de deputat din partea Partidului Naţional Român, dar a fost înfrânt prin falsificarea voturilor şi chiar agresat de contracandidat.

Ultimul text al volumului lansat vorbeşte despre importanţa comunităţii de evrei din Oradea, începând cu o parabolă din Talmud, o carte de învăţături evreiască: "Noi, evreii, asemenea măslinelor, nu dăm ce e mai bun în noi decât atunci când suntem zdrobiţi".

Cartea lui Florin Ardelean poate fi achiziţionată de pe site-ul editurii Eikon, iar de săptămâna viitoare şi de la librăria Humanitas. Preţul este de 25 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON