URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2013, 18:16

Finanţări cu amendă: Primăria şi CAO, obligate să plătească un milion de lei penalizări la proiectele europene

Finanţări cu amendă: Primăria şi CAO, obligate să plătească un milion de lei penalizări la proiectele europene CONTESTĂM! Compania de Apă Oradea a fost penalizată cu 2,1 milioane lei pentru că a pretins experienţă concurenţilor înscrişi la licitaţia pentru managementul proiectului Aparegio, care cuprinde inclusiv introducerea canalizării în cartierul Grigorescu (foto). "Vom face contestaţie. Dacă tot plătim manageri de lucrări, atunci măcar să fie mai deştepţi decât angajaţii CAO, care lucrează de 10 ani cu fonduri europene. Cu ce ne-ar putea ajuta o firmă de apartament cu un an experienţă?", protestează directorul CAO, Ovidiu Gavra
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să câştigi un proiect european nu este uşor. Dar şi mai greu e să-l duci la bun sfârşit! Municipalitatea şi Compania de Apă Oradea se află în situaţia de a plăti din banii orădenilor penalizări de circa un milion de euro pentru proiectele câştigate.

Motivul? Autorităţile de management de la nivelul ministerelor, care supervizează proiectele, fac tot posibilul ca acestea să nu fie finanţate la valorile contractate, aşa că găsesc nod în papură pentru orice.

"Nicicum nu e bine. Dacă ceri participanţilor la licitaţie experienţă, autorităţile de management te consideră restrictiv, zicând că restrângi dreptul firmelor de a se prezenta la licitaţie, şi te penalizează cu 25% din valoarea lucrării. Dacă nu ceri experienţă, rişti să ratezi proiectul şi pierzi toţi banii", spune Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Pedepsiţi pentru hărnicie

06 Ovidiu Gavra_2.jpgÎntâi, buba s-a spart la Compania de Apă Oradea. La sfârşitul lui 2012, CAO era penalizată cu milioane de lei din valoarea proiectelor europene derulate. "Culmea, reprezentanţii finanţatorului european n-au avut nicio obiecţie la documentaţiile noastre. Penalizările le-au dat ai noştri, românii din autoritatea de management de la Ministerul Mediului", spune directorul CAO, Ovidiu Gavra (foto).

Neregulile imputate frizează ridicolul. CAO a fost "amendată" cu 2,1 milioane lei în proiectul Aparegio, care vizează extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Oradea şi în 21 de localităţi pentru că a pretins experienţă în domeniu firmelor participante la licitaţia pentru managementul lucrărilor. Măsura a fost considerată restrictivă fiindcă împiedica participarea firmelor care n-au mai avut lucrări similare.

Compania a mai primit o corecţie "preventivă" de 10% la decontarea unui contract de lucrări dintr-un proiect de 3 milioane lei vizând alimentarea cu apă a oraşului Beiuş, pe principiul "tot veţi greşi voi cu ceva". "La decontarea sumelor plătite constructorului ni s-a reţinut 100.000 lei fără nicio susţinere motivată. Dacă în alte cazuri s-au invocat suspiciuni de nereguli, aici autoritatea de management nici măcar nu s-a deranjat. Ni s-a spus că e vorba de o corecţie preventivă, ceea ce este absurd".

Directorul spune că această manieră de lucru va aduce CAO  în imposibilitatea de a plăti lucrările contractate fapt pentru care societatea îşi va apăra interesele în instanţă. "Vom contesta fiecare penalizare. Sunt bani pe care CAO i-a plătit deja constructorilor şi pe care acum încercăm să-i decontăm, dar dacă nu îi încasăm nu mai avem din ce continua proiectul. Căci, pe măsură ce predau lucrările, constructorii îşi cer banii. Iar dacă nu îi plătim la timp, ne trezim că le datorăm şi penalităţi de întârziere".

Penalizaţi "româneşte"

Mecanismul de funcţionare a proiectelor europene este unul complex. Odată contractată finanţarea cu autoritatea de management a Planului Operaţional Regional (POR) pe mediu, transport, muncă ori alt domeniu vizat de proiecte, beneficiarii scot lucrările la licitaţie, urmăresc executarea lor şi le plătesc etapizat, pe măsură ce acestea sunt recepţionate. Apoi, se prezintă cu facturile pentru decontare la organismul intermediar ce funcţionează la nivelul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) de care aparţin, care le verifică şi le trimite autorităţii de management din ministerele de resort. Aceasta le reanalizează şi plătesc, sau nu, sumele din care beneficiarii proiectelor vor achita următoarele tranşe de lucrări, până la încheierea acestora.

06 Marius Mos_1.jpgAceastă complexitate complică, însă, enorm lucrurile. Autorităţile de management însărcinate cu coordonarea POR refuză să consilieze beneficiarii cu privire la derularea proiectelor, preferând în schimb să le aplice penalizări consistente. "Amenzile" încep de la 5% din valoarea contractelor pentru deficienţe minore şi pot ajunge la 100% în cazul unor suspiciuni de fraudă. "Toţi colegii din regiunea de Nord-Vest au suportat corecţii financiare. Aproape că nu există proiect care să se finalizeze la valorile din contractele încheiate de beneficiari cu finanţatorul", zice şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marius Moş (foto).

Motivul? Autorităţile de management fac exces de zel pentru că sunt ultimul filtru înaintea controalelor Comisiei Europene. Iar dacă banii adunaţi din "amenzile" date de români se adună într-un cont din care se pot finanţa alte proiecte, cei strânşi din corecţiile aplicate de CE sunt pierduţi definitiv, rămânând la bugetul comunitar! De aceea se arată autorităţile româneşti mai "catolice" decât cele de la Bruxelles.

Corecţii în jos

Din zecile de proiecte contractate, în opt Primăria a primit deja corecţii financiare. Şi s-ar putea să fie doar începutul! Autoritatea de management de pe lângă fostul Minister al Dezvoltării Regionale a refuzat decontarea unor sume de 1,5 milioane lei pentru proiecte ce vizează, printre altele, reabilitarea centrului de reintegrare socială din strada Vămii, a centrului de îngrijire a copiilor din Piaţa 1 Decembrie, a clădirii Liceului Reformat Lorantffy Zsuzsanna, a canalizării din Pasajul Vulturul Negru şi a scuarurilor din Piaţa Unirii.

"În toate aceste cazuri autorităţile de management au invocat nereguli minore, interpretabile, care se penalizează cu 5-10% din valoarea contractelor, dar sumele se adună. Bineînţeles, le vom contesta pe toate", spune directorul Moş. Altminteri, banii vor trebui puşi de la bugetul local. Şi n-ar fi exclus ca mai târziu Curtea de Conturi să ceară recuperarea sumelor de la funcţionarii care au lucrat în aceste proiecte. Pe motiv că banii s-au pierdut din "vina" lor...


"Corecţiile financiare se dau prin interpretarea subiectivă a unor acte normative prea generale şi insuficient adaptate la legislaţia românească. Noi le înţelegem într-un fel, autorităţile de management în alt fel, aşa că ne certăm, iar în final câştigă cine împarte banii europeni. Adică ministerele!"

Marius Moş


NU PLĂTIM!
Amendă cu întârziere

Proiectul privind modernizarea a 19 străzi pentru fluidizarea circulaţiei în oraş este reprezentativ pentru modul în care se fixează aşa-numitele corecţii financiare. Derulat de Direcţia Tehnică a Primăriei, proiectul a fost adjudecat la 11,1 milioane lei în decembrie 2009 şi finalizat în septembrie 2011. Dată după care au venit penalizările.

06 Mircea Ghitea_1.jpgAutoritatea de management a respins de la plată 5% din valoarea contractului de lucrări, 25% din cheltuielile cu publicitatea proiectului şi 10% din costurile cu auditul. Culmea absurdului, penalizările s-au decis în baza Ordonanţei 66 privind corecţiile financiare adoptate abia în vara lui 2011, când lucrările erau aproape integral terminate! "Vom contesta toate penalizările. Ne-au amendat pentru detalii absolut legale, cum ar fi cererea noastră ca executantul lucrărilor să prezinte acte că are angajaţi cu forme legale", spune directorul Mircea Ghitea (foto).

OUG 66/2011 consideră discriminatorii toate cerinţele care ar putea îngrădi participarea la licitaţie a firmelor din alte ţări. Astfel, autorităţile contractante nu mai pot cere executanţilor să vadă în teren locul viitoarelor lucrări, să-şi deschidă puncte de lucru în localitate, să încheie contracte cu Medicina Muncii sau să respecte alte prevederi asiguratorii menite să garanteze seriozitatea viitorului executant al lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Intrebare pt Primar daca Gavra nu stie sa raspunda
Fondurile de Coeziune sunt de 100 de mil. de euro, finantate conform schemei prezentate de CAO si Primaria ORADEA (75% de la U.E.). CAO trebuie sa plateasca 9 mil. de euro pentru care stiau ca trebuie sa se imprumute. Costul creditului este sau nu este cuprins in analiza cost beneficiu? De ce nu spuneti nimic despre TVA? Aproape 19 mil. de euro? Din care bani va plati CAO, daca nu are bani nici pentru cofinantare? Ne veti spune dupa ce luati primul credit? Cred ca DA, asa este, pentru ca pe site-ul CAO scrie ca ea va suporta contravaloarea TVA pt. intreg proiectul.NELAMURIRE: Daca contractele s-au atribuit la valori de aprox. 60% din cea anuntata (si finantata) cine pierde acesti bani? A fost cumva supraevaluata lucrarea cu buna stiinta? Ce stiti d-le Bolojan? Sau de ce mai trebuie sa ia CAO credit, tot cat ar fi trebuit sa ia daca valoarea contractelor era aceeasi cu cea publicata la licitatie? Nu va deranjati, este intrebare retorica. Dar este de datoria dvs. domnule BOLOJAN sa faceti publica echipa A.D.I. APAREGIO al carei presedinte sunteti si care are atributii, conform statutului sa verifice toate acestea. Daca puteti si raportul de activitate impreuna cu bugetul.
Postat 12 Februarie 2013, 13:37 de angajat
continuare 7
\"Penalizati romaneste\". Mecanismul de functionare nu este deloc complex, asa cum stangaci si pe alocuri agramat ni se explica. Cica, \"complexitatea complica,insa, enorm lucrurile\". Procedura e cat se poate de simpla. Mai intai citesti conditiile de acoradre a banilor nerambursabili si apoi: 1. Intocmesti proiectul (se presupune ca este corect- ghinion). 2. Il verifici si apoi ti-l asumi (prin semnatura). 3. Depui aplicatia pentru obtinerea finantarii. 4. Semnezi contractul (ceea ce presupune ca il citesti - si culmea - ca si intelegi clauzele, deci te obligi sa le respecti (asta daca esti un om respectabil)). 5. Executi lucrarile asa cum sunt ele in proiect (daca nu - atunci \"primesti corectii\" sau anunti finantatorul ca esti prost - in sensul ca nu e bun proiectul si ca vrei sa-l modifici, dupa care se repeta pasii 1-4. 6. Soliciti banii pentru lucrarile executate justificand cu acte ceea ce ai lucrat. Pentru putori si analfabeti este extrem de complicat. Altfel, pentru cei ce lucreaza in fiecare zi nu pare vreun program NASA. Nu vi se pare?
Postat 12 Februarie 2013, 13:36 de cheguevara
Directia Atehnica a Primariei
Un domn celebru care ti-a fost sef, fostul viceprimar CARP, spunea odata intrigat si simpatic, unui angajat al CAO - "ma vezi pe mine pompier?" Eu te vad portar la I.T.M. cu pasiuni adolescentine pentru "formele" legale ale angajatilor executantilor. Nu era mai simplu sa ceri printr-o simpla adresa catre I.T.M. sa verifice ceea ce te interesa? Ca de-aia e Inspectoratul Teritorial de Munca. Si nici nu te mai "corecta" nimeni. Culmea absurdului, nu-i asa? In ce priveste Medicina Muncii e putin mai complicat pentru ca in logica aceluiasi absurd ar trebui sa-ti iei mai intai doctoratul - "ca sa devii doctor". Ca daca e cu medicina... Dar la medicina e cu 6 ani si nici nu te primeste cu studii "aproape integral terminate". Oricum, LA MAI MARE!
Postat 12 Februarie 2013, 10:28 de cheguevara
BA PLATIM - toti
\"Penalizarile s-au decis ... cand lucrarile erau aproape integral terminate\" - asta e culmea absurdului! Asa cum probabil sunt si studiile soricelului zglobiu - Mircea Ghitea - \"aproape\" integral terminate. Daca lucrarile au fost \"finalizate\" - corect TERMINATE si mai corect RECEPTIONATE, in septembrie 2011 si O.U.G. 66 cu privire la corectii a fost aprobata in vara lui 2011atunci, pe cale de consecinta (ilogic pentru personaj) \"este discriminare\"! Ai uitat ca pe str. Iuliu Maniu ai decontat lucrari care nu erau in proiect? Cum se face ca toate proiectele primariei sunt fara suplimentari sau renuntari si se deconteaza exact la leu ca in proiect si in contract? Poate pentru ca intotdeauna mai au si altii de lucru pe traseul lucrarilor si in cazul acelora intotdeauna e nevoie sa suplimenteze bugetul pentru a acoperi toate greselile, sau mai grav poftele (a se citi dorintele) primariei - generic - ca sa nu dau nume. \"Scuarurile\" din Piata Unirii vi se par o lucrare terminata? Canalizarea din pasajul Vulturul Negru nu tine de CAO? Poate. Dar nu mai stie nimeni daca lucrarea a fost facuta pe cheltuieli de intretinere la CAO sau SI pe bani din P.O.R.
Postat 12 Februarie 2013, 10:27 de cheguevara
continuare 6
Corectiile, aflam ca au fost aplicate dupa ce banii au fost platiti constructorilor?!! De ce au fost platite lucrari care nu sunt conforme? Nu conteaza, atat timp cat fiecare isi ia partea. Speranta moare ultima. Sperati ca politic sau nu o sa rezolvati problemele? Sau mizati pe faptul ca o sa-i schimbati pe cei de la Autoritatea de Management care au respectat procedurile. Desteptul SEF Marius Mos e revoltat ca autoritatea de management refuza sa consilieze beneficiarii. Poate ca nu pot consilia astfel de personaje si mai ales astfel de actiuni si activitati. Oricum nu acesta este rolul autoritatii. Este normal pentru cei care au facut scoala consiliati la examene (probabil si in scris - in locul lor), chiar de catre unii profesori, sa traiasca tot restul vietii cu convingerea ca cei ce sunt pusi sa-i controleze, au obligatia sa le faca temele, sa-i "consilieze", sa-i ajute si in general sa le spuna ce au de facut "ca sa fie bine" pentru ca ulterior toate acestea sa se intoarca exact impotriva celor care i-au ajutat. Atitudine de milog, incompetent cu damf de doctor in functia de sef (director sau orice post - numai de conducere sa fie)!
Postat 12 Februarie 2013, 10:25 de cheguevara
continuare 5
Gavra, poate ne spui cum ai reusit performanta sa atribui contractul de la statia de epurare din Tinca, firmei Rono de pe locul 3, unde este director chiar Ciordas, demis de primarul Bolojan pentru fapte penale. MAI TINETI MINTE DOMNULE BOLOJAN? Sau o sa spuneti, din nou, ca nu acesta este motivul pentru care l-ati demis. Poate ca o sa spuneti, ca si in cazul lui Tomulescu si Ciursas, ca nu dumneavoastra l-ati demis, ceea ce, si atunci si acum ar fi un fals (minciuna). La acea vreme replica lui Gavra a fost \" Victor (Ciordas) ramane prietenul nostru\"! ??? Asta in conditiile in care Rono face si supervizarea lucrarilor. Nici despre asta nu stiti nimic domnule Bolojan? Cum este posibil ca o firma sa-si supervizeze singura lucrarile? Pana unde pot continua toate acestea? Sau daca Rono lucreaza pe supervizare in subantrepriza este in regula? Si va mai mirati de corectiile financiare. Ele sunt doar inceputul. De ce pe site-ul CAO nu apare niciun contract atribuit catre RONO? Pentru ca acolo lucra Kuntz? Acum mai este sau nu in conflict de interese? Dar Radu Ciursas?
Postat 12 Februarie 2013, 10:24 de cheguevara
continuare 4
Corectia "preventiva" de 10% de la Beius este prezentata "laic" asa cum este si Gavra cel putin cand explica sau cand cere sa i se explice ceva. Ar trebui sa stie ca nu se aplica de catre nicio autoritate responsabila cu fondurile europene corectii preventive. Ele sunt bazate pe fapte. O fi din cauza conditiilor de la licitatie ca executantul sa faca tot ce vrem noi, dar noi nu stim de fapt ce vrem. De ce a trebuit sa completati documntatia cu ridicarile topo si studiul hidro? Apropos, ati pus ridicarile topo de la drumul forestier reabilitat de Selina pe bani europeni, ca fiind traseul conductei de apa de la Feredeu pana la Beius, trecand prin Finis. Si mai vreti ca cei din Finis sa fie de acord! Studiul hidro este de fapt o lucrare de diploma sau doctorat (ca la cum e facut e cam acelasi lucru). Plagiati, plagiati ca in final va fi original. Nu conteaza ca nu este domeniu public si deci sumele cheltuite nu sunt eligibile, dar voi cereti monitorizare si alimentare cu energie electrica, chiar daca nu aveti unde sa puneti stalpii! Sau nu conteaza ca se executa o singura sapatura si se platesc doua, ca devin lucrari ascunse. Sunt poze! Si, ghinion, s-au inventat si sondajele.
Postat 12 Februarie 2013, 10:23 de cheguevara
continuare 3
Daca vi se pare ca neregulile imputate frizeaza ridicolul, atunci poate ca nu intelegeti gravitatea faptelor. Da, CAO a pretins experienta similara cu cea de la ISPA ca sa poata castiga cine trebuie (ca doar cu cei de la ISPA ne-am \"inteles\" bine). Ca firma castigatoare trebuie sa aiba musai punct de lucru in Oradea vi se pare normal? Comisiei Europene si nu numai, NU. Asta doar ca IGNAT Georgica si fosta KUNTZ impreuna cu Gavra sa fie siguri ca in cazaul in care cineva le pune o intrebare sa fie cineva la indemina ca sa poate raspunde \"competent\" si repede. Mai bine ne-ati spune daca in afara pretului cel mai scazut, mai este si alt criteriu de atribuire. In curand va trebui sa suplimentati contractul pentru ca la pretul cu care s-a castigat, ori serviciile sunt proportionale, ori nu sunt aferente intregului proiect. Suplimentarea o s-o faceti din buget ca la alte investitii? Cand o sa anuntati? E buna strategia cu contestarea corectiilor (penalizarilor). O sa spuneti ca inca nu s-a terminat investitia si ca urmare nu e nimeni abilitat sa se pronunte pana la final. Toate astea ca sa se amine pana dupa terminarea noului mandat al primarului. Modelul Basescu.
Postat 12 Februarie 2013, 10:22 de cheguevara
continuare 2
Este ridicol ca un director ce raspunde de implementarea unui proiect de 100 de mil. euro, nici nu stie ce are de facut. Dar e bine pentru ca cei ce nu stiu, sunt cei ascultatori. Nu-i asa domnule BOLJAN? Cat tupeu si nesimtire iti trebuie ca sa spui, cand habar nu ai, ca "reprezentantii finantatorului nu au avut nicio obiectie la documentatiile noastre". Ce documentatii ai tu GAVRA? Comisia Europeana si-a dat acordul asupra Studiului de Fezabilitate.Punct. Aveai obligatia sa intocmesti caietele de sarcini pt. licitatie cu respectarea conditiilor pe care ti le-ai asumat la semnarea contractului. Sau tu nu stii nici acum ca suntem tara membra U.E.? Degeaba esti suparat acum pe cei de la M.M. pentru ca si tu si BOLOJAN, pe vremea cand va sustineau UDMR, nu erati suparati ca Borbely v-a aprobat aplicatia. E greu cand tot timpul pe tine trebuie sa te "AJUTE" cineva, ca sa-l poti si tu AJUTA. Poate nu stiu toti ca maxima asta iti apartine si te reprezinta perfect. Ca doar ... gura - adevar graieste. Poate ca s-a saturat si Autoritatea de Management de minciunile "profesioniste" de pana acum. Sau poate pur si simplu anticipezi impreuna cu primarul ca nu e bine ca Min. Mediului e la PSD?
Postat 12 Februarie 2013, 10:22 de cheguevara
continuare 1
Nu inteleg nevoia de a ne explica acum, cand nu i-a intrebat nimeni, nici pe MOs nici pe GAVRA, de ce au primit ei \"amenzi\" la sfarsitul lui 2012, cand saptamana trecuta Gavra se lauda ca la sfarsitul lui 2014 se termina toate lucrarile. Sa-i fi pus Bolojan sa spuna ceva dupa idiotenia cu arendasul, care il viza inclusiv pe primar. Buba s-a spart dar puroiul a ramas. Domnule Mos, nu stiu ce functie ocupi, pentru ca in afara de a fi \"SEF\" post care ma indoiesc ca exista, cred ca ai fost numit fara sa stii ce ai de facut si fara rezultate la absorbtie. Dupa titratul Bolos, promovat de Bolojan la Bucuresti, dupa ce a absorbit vreo 180 de milioane de euro, fara sa mai stie si altcineva (dar da bine in C.V.), campion nu-i asa la absorbtie, cred ca ai fost pus ca sa absorbi cu paiul bulele de aer din Fanta. Habar nu ai ce inseamna neregulile minore. Numai tu poti interpreta niste nereguli. Ce stii tu, cel mai inalt dintre pitici, despre clauzele contractuale cu privire la nereguli? Este rusinos sa mai apari in public atat timp cat singura lectie invatata este \"le vom contesta pe toate\". Stii tu in ce cont se \"strang\"?! banii din corectii?(adica banii pe care nici macar nu ii primesti?).
Postat 12 Februarie 2013, 10:21 de cheguevara
continuare
Aflam noutati! Pana ieri CAO raspundea de implementarea proiectului ca ARENDAS. Azi aflam ca si Municipalitatea trebuie sa plateasca. Pana acum Aparegio, cu Bolojan la conducere nu stia ca raspund impreuna?\"Autoritatile fac tot posibilul ca lucrarile sa nu fie finantate la valoarea contractuala\". Dar tu, Gavra cand din lene sora cu putoarea ai pus ca singur criteriu de atribuire \"pretul cel mai scazut\" ce ai facut de fapt? Contractele adjudecate la 48% din pret nu au dus la pierderea banilor europeni? Acum te plangi ca te penalizeaza cu 25% din valoarea contractului pentru ilegalitati?
Postat 12 Februarie 2013, 10:20 de cheguevara
Daca n-as minti, n-as trai, si/sau invers
"Contestam!" Daca tot platesti manageri, asta nu inseamna ca angajatii CAO trebuie sa fie mai putin destepti (prosti). Este o conditie de acordare a finantarii! Desteptule - fost presedinte al CA! O firma de apartament cu 1 an experienta nu are cum sa te "ajute". Dar firma Rono, tot de apartament, condusa de finul tau Ciordas, cu probleme majore de caracter , chiar si penale, te poate AJUTA? Are mai multi ani de experienta, chiar mai multi ani intr-un an - cum ar fi KUNTZ, fiul ei, Ciordas, fiica lui, fiul lui Ciursas (Radu) seful comp. Tehnic, cel ce avizeaza ceea ce toti acestia produc, si ulterior ii pune pe altii sa si plateasca. Nu te mai lamenta, cand si altii aplica, tot ca arendasii, dar pt. minister, ceea ce suav definesti a fi penalizare "romaneasca". E cam nasol si de tine si de Bolojan cand nu mai e ministerul la PNL. Altfel nu cred ca simteai nevoia sa explici prost cum tu esti harnic si altii te amendeaza pentru asta. Apropos, chiar semeni cu un controlor de bilete.
Postat 12 Februarie 2013, 10:18 de cheguevara
"scopul scuza mijloacele"
Sub deviza "scopul scuza mijloacele" ar fi mai bine sa ii lasam sa fure si sa faca ce vor...cam asa suna explicatiile celor de la CAO si Primarie; Nu ei sunt de vina ca nu respecta legea ci cei care ii verifica si le taie banii. Sunteti PENIBILI SI JENANTI...eu propun sa invatati mai intai sa aplicati legea si sa furati mai putin si apoi sa aveti pretentiii de la banii europeni ...
Postat 11 Februarie 2013, 13:20 de un EUROPEAN cinstit
@antiomunist
Demonstrezi pupincurismul si servibilitatea ta prin toate postarile. Uita-te la data articolelor, la rapoartele OLAF si la cele POR. Dupa aia poti vorbi in continuare despre fotbal, pentru ca la asta se pare ca te pricepi. Iar despre anticomunismul tau nu prea pot vorbi mare lucru, din postarile tale reiese ca tu pupi in cur orice zice/face bolojan, care numai anticomunist nu e.
Postat 10 Februarie 2013, 15:23 de @anticomunist
Intaiului Ma(e)najer al Orasului
Dupa sedinte seculare care au durat (cum sustin gurile rele-bineinteles) aproape 3 zile, in care i-ati facut temele impotentului (profesional) Gavra, credeam ca stiti ceva mai mult ca el. Dar ca primar, in subordinea caruia este CAO, sa admiti cel putin (daca nu chiar sa impui), ca motivul restructurarii este propria culpa - adica sa invoci chiar greselile de management, (vezi scaderea volumului de apa facturata- a se citi cresterea pierderilor) si contractarea unui nou credit de catre CAO, de care stiati de la inceputul coeziunii, este maxima masura a competentei dvs. domnule Bolojan. Si aici ma refer la aceea de manager al orasului. Si semnatar al contractului de 100 mil. euro. Ati merita sa va treziti cu 45 de procese pentru false motive invocate la concediere. Sunt perfect demonstrabile. Si intre timp (vreo 2 ani), cei 45 sa picheteze primaria. Mai bine i-ati fi demis pe cei responsabili, de sus in jos. Daca suma economisita este cea 788.824 lei, atnci prin demiterea a 6 (cai frumosi) directori si sefi de compartimente responsabili de situatie, ati fi rezolvat acelasi lucru. Cu sansa de a numi altii PUTIN mai competenti. Se va ajunge si la asta. VA PROMIT si va salut. O zi buna.
Postat 10 Februarie 2013, 13:40 de TAnaSE Scatiu
Jalba hotilor din inchisori (youtube - audio)
"Dati-ne drumul din puscarie/ Dati-ne posturi cu bune rosturi/ Dati-ne voie la talharie/ C-a sta in lanturi, cand altii danturi/ Dar fara frica, sus la putere/ Si cand ei fura fara masura/ E ANARHIE sssss, insa tacere,Ei au putere/ Dati-ne drumul, ca cum se poate/ Noi in catene, pe cand in pene/ Dansii se umfla si peste gloate/ Pun pungaseala si tarnuiala/ Noi stam la umbra pentru nimica/ Si dansii fura fara masura/ Si ei sunt liberi, nu cunosc frica/ Nu e nimica. Dati-ne drumul, e nedreptate/ In puscarie ca sa ne tie/ Colegii nostri, ah! ce pacate/ A noastra scoala, a ramas goala/ Ca toti elevii au chilipire/ Au berechete, grase bugete/ Iar noi acilea, in amortire/ Stam in lihnire/ Dati-ne drumul fara zabava/ Dati-ne posturi cu bune rosturi/ Dati-ne totul, fiti de isprava/ La talharie tara sa fie/ Pe mana noastra, a tuturor/ Iar nu voi care ati facut stare/ S-o smulgeti singuri ca din topor/ dati-ne drumul cu mare zor/
Postat 10 Februarie 2013, 13:15 de Tudor Gheorghe
Petitie catre guvern (youtube - audio)
"... Suprima apa, avid lichid, al broastelor nectar stupid..."
Postat 10 Februarie 2013, 13:14 de Tudor Gheorghe
Jalba hotilor din inchisori (youtube - audio)
In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut si am vandut secretul D.A.N.-ei. Repet! V-am dat pe toti in gat! Nu ma intrebati nimic la serviciu, ca voua nu va spun nimic. Daca nu ma lasati in pace sa fiu sef in continuare mai P.I.U.-i si restul. Oricum ar trebui sa mai aveti un pic de rabdare, pana cand ajung manager general si dupa ai oricum imi voi face public dosarul de securist. Daca nu eu, atunci cine? Daca nu eu, atunci altii! Pana atunci, ciocu mic, ca eu sunt la conducere.
Postat 10 Februarie 2013, 13:12 de Tudor Gheorghe
@pupincurist
Incercand sa fii smecher ti-ai dat cu dreptul in stangu\', cum se zice pe la fotbal, asa ca ti-ai pus singur nick-ul @pupincurist. Inca ceva, amenzile despre care e vorba sunt date inainte de a prelua PNL autoritatea POR. Daca ai fi urmarit, ai fi stiut, ca despre acest subiect s-a mai discutat si anul trecut. Atata timp cat comisiile instituite de UE nu au gasit nimic in neregula nu inteleg scopul acestor corectii tipic romanesti. In schimb, acolo in sud, unde s-a furat pe rupte la proiectele din fondurile europene (din acest motiv cateva fonduri au fost suspendate) aceasta asazisa autoritate n-a gasit nici o neregula. Oricum, din postarea ta inteleg ca Bolos s-a amendat pe sine insusi. O fi el prost, da' nici chiar asa.
Postat 10 Februarie 2013, 13:04 de anticomunistul
Salveaza-ma stapane!
Mai tineti minte domnule Primar cand mi-ati lasat lista cu ce am de rezolvat eu si cu kuntz pentru ca sa se aprobe fondurile de coeziune? N-am facut nimic, dar o mai am prin seif. Acum v-am facut si eu o lista cu ce AVEM de facut ca sa putem plati prostia. Sper ca nu va ganditi sa ne aprobati majorarea tarifului cu 10% ca sa avem o baza mai buna de la care sa aplicam apoi indexarea, \"asa cum prevede\" contractul de imprumut? Asta e numai o intelegere pe care am avut-o noi, dar fara sa o facem oficiala. Nici nu mai conteaza ca in contractul de finantare, la pretul de acum trebuie sa ajungem doar in 2024, e bine daca ne mai iese o data prosteala. Imi cer umil scuze pentru ca v-am \"inoportunat\" cu aceste idei care mi-au venit in timp ce cautam solutii bagand degetul in gura, dupa care am cercetat aproFUNDAT din ce parte bate vantul, dar este singura metoda de rezolvare invatata, care pana acum nu a dat gres. Daca nu e bine asa, atunci tot cu termen, asa ca in biletul (foaia sau cum vreti s-o numiti) sa imi trimiteti o solutie, ca de-aia sunteti seful meu. M-as semna dar nu stiu cum si incerc asa: Acest FUEGO al Managementului, dar fara versuri la playback. Astept textul
Postat 10 Februarie 2013, 12:59 de ovidiu Gavroche
Ceva nu se leaga!
S-ar putea scrie romane-fluviu despre competentele diversilor directorasi si sefuti de prin primarii,agentii nationale,filiale ale acestora,bosi de regii (mai mult sau mai putin autonome)...In domeniile astea se minte grosier,pe bani multi-bani pe care,sub diverse pretexte,e obligat cetateanul sa-i plateasca. Impresia pe care o are cititorul atent al articolului e ca niste oameni rai din Bucuresti isi bat joc de niste oameni buni din Oradea,jecmanindu-i finalmente pe oradeni...Din spusele intervievatilor razbate ca autoritatea-n cauza comite un abuz,lucru care nu-i prea cuser din punct de vedere legal.Dincolo de asta:exista-n Comisia Europeana persoane platite pentru a oferi raspunsuri celor care au intrebari.Intervievatii ar face bine sa-i caute,daca sunt-intr-adevar-seriosi...Se poate,totusi,intampla ca cineva minte de-ngheata apele,iar acel cineva sa fie chiar un personaj colectiv!(S-au mai vazut cazuri.)
Postat 09 Februarie 2013, 09:56 de gyorgy tozser
Pupincurist...
@anticomunistul: Rar asa pupincurist ca tine, nu intelegi absolut nimic dar comentezi. Autoritatea POR a fost de ceva timp in controlul PNL: ministru Helvig, secretar de stat Bolos. Nu aici e problema ce modul de acordare a unor contracte. D-nul Mos greseste cu generalizarea pe toata regiunea de Nord Vest... Oare cine a luat contractele de audit, publicitate, etc. Si cum au fost acestea acordate? Cand veti cerceta aceste lucruri... veti afla de ce s-au acordat asemenea penalitati si veti afla de ce Oradea e renumita pe plan national pentru nereguli la licitatii. Si aici nu e vina directa a d-nului Bolojan... Interesant de studiat a cui e...
Postat 08 Februarie 2013, 22:50 de @anticomunistul
Daca n-au fost in stare
sa acceseze fonduri europene PDListii au facut totusi ceva, i-au "amendat" pe cei care au reusit acest lucru. La putinele proiecte din fonduri europene pe care le-au implementat, pdlistii au furat ca-n codru, de aici si suspendarea unor fonduri survenita anul trecut. Crap, vezi ca esti in decor. Tu pretinzi experienta, exact ca si cei de la APAREGIO motiv pentru care au fost si penalizati. Astia sunt pdlistii si astia vor ramane, asemeni nasului din suflet. N-au pregetat nici o secunda sa denigreze romania, pentru a-l pastra pe base in functie, de ce s-ar da inapoi i a penaliza pe cei care chiar au incercat sa faca ceva pentru comunitatea in care traiesc. Apropo, au aparut primele estimari ale INS si se pare ca populatia romaniei este mai mica decat cei care trebuiau inscrisi pe listele de votanti pentru ca referendumul sa u fie validat.
Postat 08 Februarie 2013, 22:25 de anticomunistul
Primăria şi cao ? Gresit ! Oradenii platesc !
Daca afacerea era pe mana unui privat si presupunand prin absurd ca s-ar fi ajuns in situatia asta, in secunda doi zburau pe toti cei mai mult sau mai putin vinovati ! La stat li se da prime, stimulatii si sunt promovati ! Ghitea, mai bine l-ai suna pe Kolozsvari Nagy Csaba, cum faceai cand erai trepadus la Tileagd, la ACH !
Postat 08 Februarie 2013, 21:36 de Oradean
Sa li se impute penalitatile
Si de ce trebuie sa plateasca contribualilul oradean pentru greselile facute de niste incompetenti aroganti si fuduli ? Vreau sa-i vad luni dimineata la ora 8 in fata Primariei cu demisiile in mana.
Postat 08 Februarie 2013, 19:47 de Contribuabil
Vorbeşte amatorismul local
Simai !?! Iar faci afirmaţii gratuite şi pupincuriste ... nu există nereguli inventate de nici o autoritate de management de pe cuprinsul comunităţii europene. Dacă nu crezi, consultă rapoartele anuale ale OLAF şi vei vedea că în România se fură "en gross" din fondurile europene. Uneori e vorba de furt sau pierderi financiare fără intenţie, ceea ce arată nivelul de pregătire a unităţilor locale de management sau de implementare. Cum ţi-ai închipuit vreodată că nu vor exista nereguli în proiectul APAREGIO, în condiţiile în care municipalitatea de după 2008 nu a înţeles nici măcar că derularea unui proiect de o aşa anvergură (> 100 mil. euro) necesită experienţa unei unităţi de management care a mai derulat astfel de proiecte. Păcat că se comentează asemenea subiecte de nişte amatori predispuşi să scuze erorile conducerii APAREGIO (preşedinte şi consiliu de administraţie, respectiv operator regional cu a sa implementare făcută de pe genunchi).
Postat 08 Februarie 2013, 18:41 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON