URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2024, 21:07

Filmul „Warboy”, al regizorului salontan Marian Crișan, a primit două premii din partea Uniunii Cineaștilor din România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uniunea Cineaștilor din România a acordat două premii filmului „Warboy”, scris și regizat de salontanul Marian Crișan, la gala care a avut loc zilele trecute la Opera Națională din București.

Daniel Bâliș, adolescentul care joacă rolul principal, a primit premiul „Speranțe cinematografice”, în timp ce premiul pentru muzica originală le-a revenit lui Alin Zăbrăuţeanu și Călin Torsan, care semnează coloana sonoră a lungmetrajului filmat în Apuseni. 

Acțiunea din „Warboy” (în traducere, copilul războiului - n.r.) se petrece în toamna anului 1944, când Nicu (jucat de Daniel Bâliș, care impresionează în rol, deși nu are pregătire actoricească), un adolescent al cărui tată este plecat la război, este nevoit să pornească într-o călătorie plină de aventură prin peisajul sălbatic al Munţilor Apuseni, în încercarea de a salva cei doi cai ai familiei din calea soldaţilor de diferite naţii ajunşi în zonă. În drumul său îl întâlneşte pe Earl (Reginald Ammons), un aviator american, cu care se împrieteneşte.

Lungmetrajul abundă în imagini cu frumuseţile naturale, filmările fiind realizate în locuri precum Gârda de Sus, Poiana Călineasa şi Roşia Montană.

Daniel Bâliș, premiat de UCIN (foto: Facebook, Warboy)

„Subiectul şi tema filmului pornesc de la amintirile bunicului meu, care era un adolescent la vremea anilor 1944-1945. Nu e un film biografic, ci mai degrabă o ficţionalizare a unor momente pe care bunicul meu, Nicolae Popa, le-a trăit în acei ani, în special în perioada când era slugă şi lucra la un stăpân pentru care trăgea lemn de pe munte, folosind caii. Erau perioade de zile, chiar săptămâni, în care bunicul meu era nevoit să trăiască singur în pădure doar cu acei cai", spunea regizorul Marian Crișan pentru BIHOREANUL, înainte de lansarea „Warboy”.

După ce a fost proiectat în cinematografe, filmul poate fi văzut acum pe platforma Voyo.

Marian Crișan este cel care a semnat, printre altele, „Megatron” (2008), premiat cu „Palme D’Or” pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes, și „Morgen”, turnat în Salonta, povestea fiind răsplătită cu numeroase premii, dintre care patru la Festivalul de la Locarno. De asemenea, Marian Crișan a realizat și filmele „Orizont”, „Rocker” și „Berliner”. 

În cadrul Galei Premiilor UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), trofeul a fost obținut de filmul „Spre Nord”, în regia lui Mihai Mincan, iar premiul special al juriului a fost acordat producției „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu Jude. Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Tudor Giurgiu, pentru filmul „Libertate”. 

Juriul a fost format din Manuela Cernat (critic și istoric de film), Miruna Berescu (producător, fondatoarea Asociației FAMart), Lia Bugnar (actriță, scriitoare), Vlad Păunescu (director de imagine, regizor, director al Castel Film Studios) și Andrei Zincă (regizor, producător).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON