URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 August 2024, 18:59

Filme sub stele: Ediția a cincea a Oradea Summer Film programează cinci seri cu proiecții în parcul Cetății (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au fost apreciate la festivalurile de la Cannes, Berlin ori Locarno, o serie de filme artistice vor fi proiectate în Oradea, în cadrul unui eveniment ce-și propune să le ofere localnicilor posibilitatea de a petrece câteva seri de vară într-un „cinematograf” inedit. 

Este vorba despre ediția a V-a a Oradea Summer Film, care va avea loc în perioada 14-18 august, în parcul Cetății, accesul fiind gratuit. 

Preambul cu muzică

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), alături de NoCut Collective, regizoarea Cristina Haneș și Andreea Chiper, critic de film și cineastă, care va și face o prezentare a filmelor în fiecare din cele cinci seri de festival.

Proiecțiile vor începe de la ora 21, dar înainte, de la ora 19.30, în fiecare seară, publicul se va putea bucura de muzică mixată de grupul de DJ-ițe Bewitched.

În parcul Cetății vor fi amplasate scaune, bean bag-uri și șezlonguri, iar în zonă se vor vinde și răcoritoare, popcorn și alte gustări.

„Filmele de lungmetraj din programul Oradea Summer Film 2024 explorează diverse tematici, însă ceea ce le leagă este demersul de explorare a unor teritorii cinematografice aflate la granițele dintre ficțiune și non-ficțiune. Filmele provin din teritorii precum Tunisia (în co-producție cu Franța, Arabia Saudită, Germania), Iran, Ucraina (în co-producție cu Canada, Franța) și România (în co-producție cu Statele Unite ale Americii)”, au transmis organizatorii. 

Premiat la Cannes 

În deschiderea Oradea Summer Film, pe 14 august, va fi proiectată producția „Patru fiice” (foto), lansată în 2023 la Cannes și recompensată cu premiul Golden Eye pentru Cel mai bun film documentar. 

„Acest film impresionant ridică vălul de peste poveștile de viață ale Olfei, o femeie din Tunis, și ale fiicelor ei. Pe cele două mai mari le pierde pentru totdeauna. În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a opri fetele să se alăture ISIS. În viața privată, își caută propria vină” - este descrisă producția „Patru fiice”. 

Actrițe profesioniste joacă rolurile fiicelor pierdute, iar regizoarea Kaouther Ben Hania prezintă o poveste despre „speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale și feminitate”.

„Apeluri nepreluate”

În cea de-a doua seară a festivalului, pe 15 august, vor fi proiectate scurtmetrajele „Apeluri nepreluate” de Andreea Păiș, „Eugen, prietenul Antoniei” de Vlăduț Iosef, „Laila” de Raya Al Souliman și „Iedera” de Sarra Tsorakidis.

Ele poartă semnătura unor regizori și regizoare din noua generație, care „își apleacă privirile sensibile și sofisticate asupra relațiilor interumane din familii sau grupuri de prieteni”.

„«Laila» și «Iedera» sunt regizate de două cineaste din România cu origini arabe, respectiv grecești, absolvente ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București, iar «Apeluri nepreluate» și «Eugen, prietenul Antoniei» sunt filmele de dizertație ale celor doi din cadrul programului masteral de la aceeași universitate de film bucureșteană”, transmit organizatorii. 

„Doamna Buică”

În seara de 16 august, orădenii vor putea vedea „Close-up”, un film realizat în 1990 de Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai importanți regizori la nivel mondial și parte din generația șaptezecistă a Noului Val Iranian. În „Close-up”, el dezvoltă o știre legată de un hoț care s-a dat drept un celebru regizor pentru a intra în casa unei familii înstărite și chiar reușește să înregistreze procesul acestuia, după ce escrocul este arestat.

Pe 17 august, va fi proiectat documentarul „Doamna Buică”, semnat de Eugene Buică, regizor român care a crescut în Statele Unite ale Americii. El se va afla la Oradea pentru proiecția filmului și va intra în dialog cu publicul. „Filmul trasează călătoria și povestea părinților săi care au emigrat din România în Statele Unite ale Americii în anii ’70. Eugene reușește să surprindă disfuncționalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă. Doamna Buică îl atacă jucăuș și uneori cu note de cruzime pe soțul ei exploziv și diagnosticat cu cancer”, se arată în prezentarea producției. 

În fine, pe 18 august, va putea fi văzut filmul „Interceptări” (2024). Cineasta Oksana Karpovych „recuperează mii de apeluri telefonice făcute de soldații ruși de pe câmpul de luptă din Ucraina și interceptate de serviciile de informații ucrainene, pentru a zugrăvi un tablou brutal al puterii dezumanizante a războiului”. 

Oradea Summer Film programează, așadar, filme ce abordează teme importante și sensibile, invitând publicul să le descopere și dezbată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
florea
Ce tot o întorci cu lbgqqq?esti unul ca ei!? treaba ta, nu mă interesează, dar rămâi in anonimat, sau dupa caz, lasă-i să rămână în anonimat. N-am chef să-i văd lingându-se pe stradă între ei când eu sunt cu copilul de mână PUNCT Încă ceva, nu sunt fan Birta, dar aici mi-a plăcut decizia luată de el. Hai pa.
Postat 10 August 2024, 20:53 de Maikeltroll
adica teroristi au voie la exprimare?
"În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a opri fetele să se alăture ISIS."si celebritate care e perpetuata de administratia PNL-ista.adica teroristii au drept la spectacole in Uarade,dar LGBTQ are intetzis.terroristii sunt preaslaviti,in timp ce liberalii LGBT sunt suprimati."pulime" ce ati prefera:califat muzullman,sa trebuiasca sa strigati halatu at bar de 5 ori/zi,sau sa vedeti niste oameni pasniici care poarta culorii cuurcubeu?
Postat 10 August 2024, 20:00 de florea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON