URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 August 2024, 19:11

Filme fără granițe: O nouă ediție a Festivalului Filmului pe Frontieră, la Salonta. Vezi programul! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinematografia română şi cea maghiară se întâlnesc pe graniţă, la Salonta. Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Filmului pe Frontieră va avea loc între 23 şi 25 august, aducând mai multe proiecții în aer liber și invitați din lumea cinematografiei. 

Regizorul salontan Marian Crișan, cel căruia îi aparține inițiativa, spune că „motivația continuă să fie dragostea noastră pentru cinema”. 

Seri la cinema 

Festivalul Filmului pe Frontieră este organizat de Primăria Salonta alături de Rova Film, cu sprijinul Uniunii Producătorilor de Film şi Audiovizual din România (UPFAR) și al mai multor sponsori. 

„Dorința noastră, a celor care organizăm acest mic festival, a fost ca publicul din Salonta să experimenteze proiecția de cinema pe ecran mare. Nu mai avem sală de cinema de multă vreme și sunt generații noi care nu mai au acces la așa ceva. Există și un public mai în vârstă care se bucură de aceste proiecții, având nostalgia vremurilor în care obișnuiau să meargă la film”, spune Marian Crișan (foto), autorul unor filme apreciate și premiate ca „Morgen”, „Megatron”, „Orizont” și, cel mai recent, „Warboy”. 

Tot el spune, în numele organizatorilor, că „ne bucurăm de susținerea comunității salontane și suntem încântați că lumea se adună în cele câteva seri pentru a viziona film ca act de cultură”. 

Cu filme pentru copii

Proiecțiile filmelor românești și maghiare vor avea loc în aer liber, la Muzeul Memorial Arany János, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

În deschiderea fiecărei seri vor fi proiectate filme de scurtmetraj realizate de către tineri cineaști. De asemenea, în diminețile de sâmbătă și de duminică, cei mici vor putea vedea producții realizate pentru ei. 

„Publicul foarte tânăr din Salonta este invitat la Sala Copiilor din Palatul Arany la proiecția a două filme de lungmetraj: «De-aș fi Harap Alb» (sâmbătă, ora 11), un film clasic în regia lui Ion Popescu Gopo, şi a şasea parte din celebra serie «Bobiță și Buburuză» (duminică, ora 11), regizat de Erika Bartos”, transmit organizatorii. 

Moromeții 3 

FFF se va deschide oficial vineri seara, de la ora 20.30, când va fi proiectat scurtmetrajul „Afumat, dar nu neplăcut”, în regia Annei Farkas, urmat de „Moromeții 3” (foto), al lui Stere Gulea, care continuă povestea personajelor din celebrul roman scris de Marin Preda. 

„Rolul principal este jucat de tânărul actor Alex Călin, căruia i se alătură o distribuţie de excepţie: Horaţiu Mălăele, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu şi Dana Dogaru. Proiecţia filmului de la Salonta îl va avea ca invitat special pe directorul de imagine al seriei de filme Moromeţii, Vivi Drăgan Vasile”, arată organizatorii FFF. 

Sâmbătă, tot de la ora 20.30, programul va începe cu scurtmetrajul „Szonjarebeka”, regizat de Sara Budrala, și va continua cu proiecția filmului „Kálmán-Nap” (Ziua lui Kálmán), al cunoscutului regizor Szabolcs Hajdú. Producția va fi prezentată, de altfel, în avanpremieră naţională în cadrul festivalului de la Salonta. „Povestea filmului este înșelător de simplă și obișnuită, devenind captivantă prin micile detalii”, spun gazdele. 

„Warboy” la Salonta 

În aceeași seară va putea fi văzut lungmetrajul „Warboy” (2023), scris și regizat de Marian Crișan, film ce spune povestea unui adolescent care în 1944, în timp ce tatăl lui este pe front, porneşte într-o călătorie iniţiatică, traversând Munţii Apuseni în încercarea de a salva o avuție de preț: cei doi cai ai familiei. În drumul său, întâlnește un aviator american, pe Earl, cu care leagă o prietenie fără prea multe cuvinte. 

La finalul proiecției, spectatorii vor participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu Marian Crișan și doi dintre actorii din film, Reginald Ammons și Dan Chiorean.

Duminică seară, de la ora 20.30, va fi proiectat scurtmetrajul „Picnic cu zâne”, de Lehel Fazakas, iar apoi lungmetrajul „Semmelweis” (foto), unul dintre cele mai de succes filme maghiare ale anului 2023. Lungmetrajul regizat de Lajos Koltai prezintă biografia celebrului doctor Ignac Semmelweis, cel care în 1847 încerca să lupte împotriva febrei puerperale, contrazicând teoriile tradiţionale. Invitata sesiunii de Q&A va fi actrița Katica Nagy. 

Pășiți, așadar, în weekendul ce urmează, în lumea filmelor de pe frontieră... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON