URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iureș în mișcarea studențească românească. Pentru prima oară după ani buni, studenții se revoltă, motivul fiind că li se suprimă dreptul elementar de a se da cu trenul pe tot cuprinsul patriei, la prețuri simbolice.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2022, 15:46

„Fii atent, învață, creează!”. Elevii din Căbești au început anul școlar într-o clădire modernă, dotată cu „table” digitale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă multe școli din mediul rural sunt încă într-o stare proastă, elevii din Căbești au norocul să înceapă noul an școlar într-o clădire renovată, cu dotări moderne. Sălile de clasă au atât table clasice, cât și „table” inteligente, de fapt ecrane LED, la care se pot conecta profesorii pentru a le prezenta școlarilor lecțiile sau alte materiale ajutătoare. 

Dotări moderne

Clădirea unității de învățământ primar și gimnazial din comuna Căbești a fost renovată vreme de doi ani, investiția fiind finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (cu 1,8 milioane lei) și din bugetul local (500.000 de lei). 

„Deși resursa umană a constituit în permanență piesa de rezistență a învățământului căbeștean, infrastructura educațională nu se ridica la standardele minime de calitate. În prezent, școala este bine climatizată, dotată cu mobilier modern și cu mijloace digitale performante, oferindu-le acces elevilor la o bibliotecă bogată și la alte elemente vitale activității extracurriculare - instrumente muzicale, materiale folclorice și meșteșugărești etc.”, a transmis primarul comunei, Corina Ene. 

Școala nou reabilitată este singura din comuna Căbești, aici învățând 105 elevi de clasele 0-8. Unitatea de învățământ are 9 ecrane de tip LED care vor fi folosite ca „table” inteligente, un laborator mobil de informatică, precum și o sală dedicată artei și culturii, unde, din donații, au fost aduse mai multe instrumente muzicale (chitară, pianină, saxofon, set de tobe), colecția urmând să fie îmbogățită printr-o donație de 20 de fluiere.

„Trupa Subcarpați ne va trimite 20 de fluiere, am primit această promisiune”, a spus primărița. Formația a cântat recent la un SculptFEST în Căbești, iar membrii acesteia s-au arătat impresionați de frumusețile zonei și ospitalitatea gazdelor. 

De asemenea, pe treptele clădirii, elevii primesc îndemnuri importante: „Fii atent, învață, creează!”, „O carte citită = o comoară descoperită”, „Fă fapte bune!”, „Folosește-ți imaginația!”, „Fii bun cu cei din jur!”. 

Despre școala rurală

În renovarea școlii, autoritățile din Căbești au luat drept model școala din comuna Ciugud (jud. Alba) și și-au propus să creeze o unitate de învățământ modernă și axată pe dezvoltarea talentelor și perspectivelor școlarilor. 

Înainte de debutul anului școlar, clădirea modernizată a fost inaugurată vinerea trecută, printr-o conferință pe tema învățământului din mediu rural, moderată de primarul Corina Ene, care a avut loc chiar în una dintre sălile de clasă.

La conferință s-au exprimat cu privire la dezvoltarea învățământului rural, prin intervenții la fața locului sau virtuale, secretarul de stat Roxana Mînzatu, europarlamentarul Victor Negrescu, purtătorul de cuvânt al comunei Ciugud, Daniel Lungu, tânărul căbeștean Răzvan Foncea, delegat de tineret al României la Youth4Climate: Powering Action, și directorul școlii, Marius Moghiș.

Discursurile acestora au acoperit o gamă largă de tematici, de la incluziunea socială în mediul educațional rural până la stimularea potențialului tinerilor ca actori ai dezvoltării comunitare.

În aceeași zi, fostele cadre didactice ale școlii, alături de personalul auxiliar, au primit diplome de recunoștință pentru întreaga lor activitate în comuna Căbești, iar evenimentul s-a încheiat cu un spectacol oferit de elevii comunei, ce a inclus interpretări la pian și fluier și cântece folclorice.

„Educația este prioritatea actualei administrații locale, beneficiind de cele mai consistente investiții și de un capital creativ deosebit, sprijinit de către întreaga comunitate”, a subliniat Corina Ene.

În acest context, merită precizat că, din acest an școlar, grădinița din comuna Căbești are o grupă cu program prelungit, un lucru rar în mediul rural. Potrivit primăriței, a dorit să vină în întâmpinarea părinților care lucrează până după amiaza și nu au cu cine să-și lase copiii. O a doua grupă a respectivei grădinițe ar urma să aibă, de asemenea, program prelungit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8269 RON
  • 1 EUR = 4.9736 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON