O fetiţă de 6 ani din satul bihorean Chişlaz s-a ales cu răni de gradul II la faţă şi mâini, fiind victima unui incendiu.
Nesupravegheaţi, micuţa şi un alt copil au încercat să aprindă focul, folosind lichid inflamabil, dar au dat foc casei în care se aflau.
Potrivit unui comunicat transmis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, incendiul a fost semnalat, prin apel la numărul unic 112, în jurul orei 14.10, semnalându-se şi că un copil a fost rănit, dar s-a autoevacuat din casa afectată de flăcări.
"În momentul sosirii la faţa locului, echipajul de pompieri militari paramedici a procedat la acordarea îngrijirilor necesare fetiţei rănite, care suferise arsuri de gradul II la nivelul feţei şi membrelor superioare, iar echipajele de stingere, în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Chişlaz, au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului ce se manifesta la o încăpere, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte camere ale casei", se arată în comunicatul ISU. Copila a fost apoi predată echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.
Cercetările făcute de pompieri au indicat faptul că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de jocul copiilor cu focul. "Fetiţa, împreună cu un alt copil, nesupravegheaţi fiind, au încercat să aprindă focul, folosind lichid inflamabil", se mai arată în comunicat. Pagubele materiale înregistrate au constat în trei corpuri de mobilier.
La această misiune au intervenit trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Marghita, dintre care două echipaje de stingere cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi echipajul de prim ajutor calificat al subunităţii.
Pompierii bihoreni le reamintesc părinţilor câteva reguli pe care trebuie să le respecte, pentru a nu pune în pericol viaţa copiilor. Chibriturile, brichetele şi alte surse de foc trebuie păstrate în locuri în care copiii nu au acces, micuţii nu trebuie lăsaţi singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice în funcţiune, iar toate curiozităţile lor despre foc trebuie lămurite, cu răbdare.
De asemenea, părinţii trebuie să-şi înveţe copiii reguli ce le pot salva viaţa în situaţii critice: să părăsească imediat o locuinţă în care a izbucnit un incendiu, să anunţe vecinii sau la numărul unic de urgenţă 112, să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuinţă.
O persoană căreia i-au luat foc hainele trebuie să se lase pe sol şi să se rostogolească până la stingerea flăcărilor, iar când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâş pentru a evita inhalarea acestuia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.