URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2021, 14:11

Fete de 10: Încă două eleve din Bihor au obţinut media maximă la Bac, după contestaţii. Nici una nu a luat meditaţii vreodată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După soluţionarea contestaţiilor, numărul zeciştilor de la examenul de Bacalaureat a urcat în Bihor de la cinci la şapte.

Mihaela Mihalache (foto stânga), absolventă a Colegiului Naţional „Avram Iancu” din Ştei, şi Alexandra Ciurba (foto dreapta), de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, au luat note maxime după ce au depus contestaţii.

Cele două fete au multe în comun: amândouă au fost şefe de promoţie, au obţinut performanţa fără să meargă la meditaţii şi acum vor să devină cadre didactice.

„Meritul profesorilor”

Luni, când s-au afişat notele de la Bac, Mihaela Mihalache a fost puţin dezamăgită: ştia că a rezolvat subiectele de la Istorie, dar totuşi a luat 9,90, atât de aproape de nota maximă pe care o obţinuse la limba română şi la psihologie. A depus contestaţie, iar vineri aşteptările i-au fost îndeplinite: media ei este 10.

Şefă de promoţie la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din Ştei, după ce a absolvit atât liceul, cât şi gimnaziul cu 10, Mihaela spune că s-a pregătit intens pentru Bacalaureat. „În fiecare zi m-am pregătit câte o oră, la o materie, apoi mi-am lăsat timp ca să memorez ce am învăţat”, a declarat tânăra pentru BIHOREANUL.

Susţine însă că fără sprijinul profesorilor nu ar fi reuşit performanţa. „Norocul meu au fost profesorii. Fără străduinţa şi ambiţia lor de a lucra cu noi nu aş fi reuşit. Nu am luat niciodată meditaţii, iar profesorii de clasă au insistat şi în vacanţe şi în weekenduri să facă pregătire cu noi”, a spus absolventa.

Mihaela se va înscrie la specializarea Psihologie - Sociologie de la Universitatea din Timişoara şi îşi doreşte să devină la rându-i cadru didactic, mai precis învăţătoare.  

„Au fost momente când a fost foarte greu”

Şi Alexandrei Ciurba i s-a făcut dreptate după contestaţii şi, în loc de 9,6 la română, cât avea iniţial, acum are 10, iar media ei e maximă, pentru că tot atât luase la istorie şi la logică.

„Cumva, în interiorul meu, am simţit că merit mai mult la limba română, de aceea am făcut contestaţie şi mă bucur”, a spus Alexandra, vineri, pentru BIHOREANUL. Tânăra a absolvit 12 clase cu media maximă şi a fost şefa acestei promoţii, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

„Au fost momente când a fost foarte greu, dar mă bucur că am reuşit să ajung aici. Am avut la clasă profesori care s-au dedicat materiei, nu doar cei de la disciplinele de Bacalaureat, ci şi alţii”, a mai spus Alexandra.

Tocmai pentru că a înţeles bine la clasă noţiunile, nu a simţit că are nevoie de pregătire în particular, aşa că nici ea nu a luat niciodată meditaţii.

Acum, tânăra vrea să devină studentă la Cluj, la Facultatea de Litere, dar are de gând să devină tot cadru didactic, fie profesoară, fie educatoare.

Pe lângă cele două zeciste, în această sesiune au obţinut aceeaşi performanţă Raluca Ban şi Adelina Balint, absolvente ale Colegiului „Mihai Eminescu”, Andreea Filimon şi Maria Bodiu, absolvente ale Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu”, şi Alexandru Ghenţ, absolvent al Liceului Teologic Baptist „Emanuel”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
Tu ai luat meditatii si degeaba, tot prost ai ramas
Postat 09 Iulie 2021, 18:38 de Sandu2100
Păcat că nu au luat vreodată meditații.
Ar fi luat peste nota 10, dacă ar fi fost meditate de managerul proiectului "România Educată".
Postat 09 Iulie 2021, 17:37 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON