URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2024, 18:31

Festivalul Național de Artă Naivă la Oradea: O incursiune în lumea autentică a tradițiilor românești (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O expoziţie de artă naivă care include 104 lucrări realizate de 25 de artişti din întreaga ţară s-a deschis joi, 17 octombrie, la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate. Expoziţia face parte din cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă, ajuns la cea de-a XI-a ediţie, şi oferă vizitatorilor "o incursiune autentică în lumea expresivă şi nealterată a artei naive", după cum au transmis organizatorii. 

Lucrările prezentate reflectă viaţa rurală şi tradiţiile româneşti şi surprind esenţa satului de altădată prin imagini sincere şi colorate. 

Temele abordate includ muncile câmpului, sărbătorile religioase şi obiceiurile cotidiene, toate redate printr-un stil simplu, dar profund expresiv. Expoziţia aduce influenţe diverse, de la realism la suprarealism şi postmodernism, toate integrate în stilul artei naive.

Conform unui comunicat de presă transmis vineri de reprezentanţii Centrului de Cultură Bihor, la deschiderea au luat cuvântul Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, directorul Muzeului Oraşului Oradea, Ionuţ Ciorba, curatorul Augustin Ţărău şi criticul de artă Ramona Novicov. Printre participanţi s-au numărat mai mulţi dintre artiştii care şi-au expus lucrările.

Curatorul Augustin Ţărău a vorbit despre esenţa artistului naiv, subliniind faptul că lipsa unei educaţii plastice formale nu afectează autenticitatea creaţiilor acestora. Deşi mulţi dintre artişti au studiat tehnici artistice, aceştia păstrează un stil personal care surprinde simplitatea şi sinceritatea copilăriei.

Criticul de artă Ramona Novicov a evidenţiat atracţia deosebită pe care o exercită acest tip de artă, menţionând că, într-o lume marcată de complexitate şi angoasă, arta naivă oferă un refugiu într-o "lume a copilăriei", unde predomină sinceritatea şi bucuria pură.

La rândul său, Mircea Stroe a subliniat dificultăţile întâmpinate în organizarea evenimentului din acest an, dar şi bucuria de a vedea această tradiţie continuând. "Este tot mai greu să organizăm astfel de evenimente, dar Oradea are nevoie de ele. Arta naivă aduce un suflu proaspăt şi autentic în peisajul cultural al oraşului nostru", a spus el.

Expoziţia este organizată de Asociaţia Artiştilor NAM din România, în parteneriat cu Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi Visit Oradea, împreună cu alţi parteneri culturali locali.

În cadrul evenimentului, artistul Sorin Rămneanţu a fost distins cu Marele Premiu, iar alţi artişti remarcabili, precum Maricela Istrate şi Ioan Măric, au fost de asemenea premiaţi.

Expoziţia va rămâne deschisă până la finalul lunii decembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON