URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2022, 12:43

Festivalul cavalerilor: Luptători neînfricați, arcași și călăreți din șapte țări europene pun stăpânire pe Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)

Festivalul cavalerilor: Luptători neînfricați, arcași și călăreți din șapte țări europene pun stăpânire pe Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO) SĂ CÂŞTIGE CEI BUNI! Ediţia din acest an a Festivalului Medieval programează întreceri crâncene de turnir...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fortăreaţa orădeană va găzdui la finalul acestei săptămâni un festival ce-i va purta pe oaspeţi în atmosfera altor timpuri...

După o pauză prea lungă cauzată de pandemie, Festivalul Medieval revine, în stil mare, în peisajul evenimentelor importante din Oradea, urmând să adune sute de cavaleri, arcaşi, oşteni, domniţe, meşteri, menestreli şi să găzduiască bătălii, întreceri, jonglerii cu foc şi concerte.

Din alte timpuri

Ediţia 2022 a Festivalului Medieval Oradea va avea loc în perioada 1-3 iulie, adică de vineri până duminică, în Cetate, fiind organizată de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Deus Vult şi al VPK Packaging.

"Timp de 3 zile, Cetatea Oradea devine o imensă reşedinţă medievală unde vom întâlni meşteri, cavaleri, oşteni, domniţe, menestreli veseli şi îmblânzitori de foc", a spus Alina Toie, directoarea APTOR, miercuri, într-o conferință de presă desfășurată în sala cu grifoni a Cetății.

La conferință au participat în straie medievale de luptă reprezentanți ai Asociației Deus Vult (Bogdan Dărăban și Arany József), co-organizatorii locali, precum și invitați din străinătate, Michael Sadde, Thomas Menou și Pierre-Emmanuel Fabrigli, care s-au prezentat echipați în armurile de turnir.

Evenimentul va cuprinde "numeroase activităţi interactive, de la ateliere meşteşugăreşti până la demonstraţii de luptă şi distracţie pentru toate vârstele: muzică, dansuri medievale, activităţi pentru copii, jonglerii cu foc, jocuri nomade şi vânătoreşti", iar serile vor fi animate de concerte susţinute de artişti din România şi de peste hotare.

Pe durata festivalului, în fortăreaţă vor fi şi zone cu bucate tradiţionale, alte preparate gustoase, pregătite pe loc în food trucks, dulciuri, îngheţată, cafea şi vin.

Scutierii istoriei

La Festivalul Medieval din Oradea vor fi prezenți circa 350 de luptători şi cavaleri medievali, arcaşi şi călăreţi, domnițe și meșteri. Vin din șapte țări: România, Ungaria, Croația, Slovacia, Norvegia, Franța și Cehia.

O atracţie importantă a festivalului va fi găzduirea, în premieră în România, a Campionatului European de Full-Contact Jousting (adică de turnir), iar gazde vor fi membrii unei trupe medievale de renume sosite din Franţa: "Les Écuyers de l’histoire", adică Scutierii istoriei.

Întrecerile vor fi full-contact, iar principalii competitori vor fi patru cavaleri, dintre care trei au participat la conferința de presă de miercuri, în armuri care le recreează pe cele specifice secolului XV și care cântăresc între 42 și 48 de kilograme. Aceștia se vor întrece într-o probă istorică, și anume cea de turnir cu lance solidă. 

De asemenea, într-o altă probă, vor coborî de pe cai și se vor lupta la sol. În stabilirea campionului european vor conta și punctele pe care le vor aduna domnițele cavalerilor în probele vânătorești (îndemânare cu sabia, arcul cu săgeți etc.), precum și scutierii acestora în diverse probe. 

Cei patru competitori vor fi: Michael Sadde, Thomas Menou, Pierre-Emmanuel Fabrigli (toți din Franța) și Per Estein Prois-Rohjell (Norvegia). Toți cei patru au experiență și rezultate în astfel de competiții. Ei sunt pasionați de mici de vremurile medievale și de luptele dintre cavaleri, iar în timp au devenit adevărați profesioniști în acest domeniu. „C'est c'est un monde qui fascine”, a spus Michael Sadde, adică „Este o lume fascinantă”. 

Tot programul de turniruri, bătălii şi lupte medievale se va desfăşura în Parcul Cetăţii, în perioada 1-3 iulie. Organizatorii vor instala tribune pentru ca orădenii să se poată bucura din plin de spectacolul medieval oferit de combatanţi.

Printre momentele de neratat ale ediţiei se numără unul de "şah medieval" (foto), adus de trupa Agentura Hector din Slovacia. Pe o tablă imensă, membrii trupei medievale vor juca rolul pieselor de şah, iar regina, regele, pionii, nebunii, turnurile şi caii se vor lupta la propriu pentru a avansa.

Paradă prin centru

Tot pentru ca locuitorii oraşului să se bucure din plin de eveniment, în preambulul acestuia, mai precis joi seară, de la ora 20, în Piaţa Unirii va avea loc "Parada coifurilor", prezentarea cavalerilor poposiţi în Oradea şi a echipelor care ulterior se vor întrece pentru onoare şi dreptate în parcul fortăreţei.

Festivalul Medieval va găzdui şi ateliere meşteşugăreşti, unde oaspeţii vor afla secretele meşterilor, catapulte, precum şi un castel de paie, numai bun de explorat pentru cei mici. Se vor prezenta, totodată, farse medievale.

"Atmosfera medievală a Festivalului va fi asigurată de un alai de trubaduri şi menestreli care vor umple Cetatea de veselie şi culoare", mai spun organizatorii. Mai exact, vineri seară va avea loc un concert al trupei HARA, sâmbătă pe scenă va urca Alexandra Uşurelu, iar duminică formaţia Bosquito. Aşadar, un weekend plin, care va aduce viaţă în Cetatea medievală a Oradiei...


PROGRAMUL FESTIVALULUI:

 

JOI, 30 iunie

Locaţie- Piaţa Unirii

20:00

Parada coifurilor, prezentarea cavalerilor şi a echipelor

VINERI, 1 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

11:00

Competiţie Tap fight

13:20

Deschiderea jocurilor nomade

15:20

Şah medieval – Agentura Hector

17:20

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

18:20

Lupta mare

19:20

Concert – Peregrinii

20:20

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:15

Concert HARA

21:20

Competiţie Buhurt

22:20

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

SÂMBÂTĂ, 2 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie de tir cu arcul tradiţional

12:00

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

14:00

Jocuri nomade

15:00

Turnir – Agentura Hector

16:00

Skill at Arms – Luptă corp la corp – Les Écuyers de l’histoire

17:00

Lupta mare

18:00

Jocuri nomade – Triatlon

19:00

Concert – Holloenek

20:00

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:00

Concert - Alexandra Uşurelu

21:15

Şah medieval – Agentura Hector

22:00

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

DUMINICĂ, 3 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie Buhurt

12:00

Skill at Arms – Competiţia scutierilor – Les Écuyers de l’histoire

13:00

Şah medieval – Agentura Agentura Hector

14:00

Jocuri nomade – Triatlon

15:00

Jocuri vânătoreşti – Agentura Hector

16:00

Lupta mare

17:00

Concert – Peregrinii

18:00

Finala – Turnir Full-contact – Les Écuyers de l’histoire

18:00

Concert – Peregrinii

19:00

Ceremonia de încheiere

20:00

Concert Bosquito

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON