Protestul fermierilor şi transportatorilor bihoreni continuă joi cu un nou marş pe şoseaua de centură a Oradiei, între sensurile giratorii de la intersecţia cu străzile Uzinelor şi Alexandru Cazaban.
Pierderi asumate de 1.000 lei pe zi
Marşul, la care vor participa în total 50 de autovehicule, dintre care 30 de tractoare, se va desfăşura între orele 13 și 17, pornind dinspre parcarea hipermarketului Remark din cartierul Episcopia.
La protest participă fermieri din zonele învecinate Oradiei venind dinspre Diosig, Salonta şi Toboliu.
„Oamenii vin îndeosebi din zonele învecinate oraşului pentru că participarea la protest costă destul de mult. Pe lângă că trebuie să lase baltă lucrările de arat care, după recoltatul târziu de la sfârşitul anului încă se desfăşoară în Bihor, fermierii trebuie să suporte motorina şi toate cheltuielile, ceea ce cap la cap se ridică undeva la o mie de lei pe zi”, a explicat pentru BIHOREANUL fermierul Florin Ciurdariu, care cultivă 1.300 de hectare în zone ca Nojorid, Toboliu și Sânmartin.
Chiar şi aşa, fermierii sunt hotărâţi să îşi continue protestele în ciuda negocierilor purtate la nivel central. „De fiecare dată politicul ne-a minţit. Nu putem să ne mai bazăm doar pe promisiuni. Vrem să vedem şi ceva concret”, a spus Ciurdariu.
Protestul se mută în Piaţa Unirii
De altfel, protestatarii își vor exprima nemulțumirile și în centrul Oradiei. Aceştia au obţinut joi avizul Comisiei de adunări publice din cadrul Primăriei Oradea pentru organizarea unui protest în Piaţa Unirii. „Sâmbătă, între orele 12 - 20, vom organiza un protest în Piaţa Unirii. Vom veni cu două tractoare şi două cap-tractor, câte ni s-au aprobat, şi cu câţi participanţi vor dori să ni se alăture", a mai spus fermierul Florin Ciurdariu.
Potrivit fermierului, la protest sunt aşteptaţi toţi bihorenii nemulţumiţi de situația actuală din țară. „Mitingul nu va fi doar pentru agricultori şi transportatori. Cei care vor dori să îşi spună doleanţele la microfon vor putea lua cuvântul indiferent că vor fi profesori, medici, funcţionari sau muncitori”, a spus fermierul.
După cum BIHOREANUL a mai scris, Florin Barbu, ministrul Agriculturii a negociat încă de luni seară cu reprezentanţii fermierilor implementarea a 13 măsuri pentru ajutorarea acestora, cum ar fi plata a 100 euro/ha pentru toate culturile plantate în 2022.
Cu toate acestea protestele au continuat pe fondul neîncrederii manifestanţilor în promisiunile politicienilor. Agricultorii şi transportatorii sunt nemulţumiţi de preţurile mari la combustibil, taxele de drumuri, asigurări şi impozite care îi împing la faliment.
Joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit cu reprezentanți ai protestatarilor pentru o nouă rundă de discuții privind posibile soluții pentru încheierea protestelor. Florin Barbu i-a informat că Guvernul are joi pe ordinea de zi o Ordonanță de Urgență privind echivalarea permisului de conducere categoria B cu categoria TR (tractoare), dar se ia în calcul și amânarea ratelor în agricultură.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.