URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2024, 12:11

Fermierii bihoreni pot să-și cumpere utilaje pe bani europeni. Bugetul total pe țară depășește 310 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fermierii bihoreni sunt informați de către Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor că pot solicita finanțări europene pentru achiziția de utilaje agricole, bugetul total disponibil la nivel național fiind de 310,5 milioane de euro. 

„Solicitanţii de finanţare din judeţul Bihor pot depune cereri de finanţare începând cu data de 25 iunie, ora 9, prin intermediul paginii oficiale de internet a Agenţiei – www.afir.ro. Data limită până la care se primesc cererile de finanţare este 24 septembrie 2024, ora 16", se menţionează într-un comunicat trimis de OJFIR Bihor. 

Suma totală a finanțărilor disponibile este împărțită pe categorii. „Alocarea financiară, stabilită pentru această sesiune, este de 310.515.188 euro, împărțită pe trei componente, astfel: 198.000.000 euro pentru toate culturile, dar cu excepția culturii de sfeclă de zahăr și investițiile realizate de formele asociative (n.r. - cooperative ori asociații agricole), 61.000.000 euro pentru sfecla de zahăr și 51.515.188 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr”, se mai arată în informarea semnată de directorul Cristian Buzlea. 

Concret, pot fi solicitate finanţări pentru achiziţia de utilaje agricole necesare pentru diferite culturi de câmp, inclusiv a celor pentru obţinerea de furaje destinate pentru hrana animalelor ori pentru culturile horticole (n.r. pomicultură, legumicultură, floricultură şi viticultură).

Conform comunicatului, valoarea finanţării nerambursabile poate ajunge până la 350.000 de euro în cazul fermelor şi până la 1,5 milioane de euro în cazul cooperativelor sau organizaţiilor de producători.

Merită precizat că finanțările se acordă pe principiul decontării, deci abia după ce utilajele au fost deja cumpărate de fermieri. De asemenea, pentru a obține sumele cerute, solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții. 

Banii se vor acorda prin submăsura 4.1. referitoare la "investiţii în exploatările agricole" din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Vezi mai jos detaliile privind aceste finanțări, în „ghidul solicitantului”!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON