URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2014, 18:41

Fără scăpare: Proprietarii imobilelor monument istoric, obligaţi să-şi reabiliteze faţadele

Fără scăpare: Proprietarii imobilelor monument istoric, obligaţi să-şi reabiliteze faţadele Primăria va reabilita din fonduri proprii faţada Palatului Apollo, dar îşi va recupera banii prin vânzarea apartamentelor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat, joi, cu unanimitate de voturi, proiectul de modificare şi completare a Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric al Oradiei.

"De fapt, prin aceste modificări punem în practică în totalitate noile prevederi ale legislaţiei naţionale", a explicat primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de CL.

20% de la Primărie

Programul multianual stabileşte că prioritare sunt faţadele clădirilor monument istoric. "Până în anul 2016, zona prioritară, pe care Primăria se va concentra să susţină proprietarii care-şi refac faţadele va fi zona ultracentrală, adică Pietonala, Parcul Traian, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. În prima etapă ne concentrăm pe clădirile monument istoric. În a doua etapă, după 2016, vom susţine proiecte de reabilitare a faţadelor în tot centrul istoric", a spus edilul.

Proprietarii din aceste clădiri vor beneficia de ajutor din partea Primăriei. "Finanţăm integral documentaţia tehnică (proiectele de reabilitare şi toate autorizaţiile) şi asigurăm un grant de 20% din contravaloarea lucrărilor. Pentru diferenţa de 80%, în cazul în care nu o au proprietarii, acordăm credite, fără dobândă, doar cu rata inflaţiei, pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, scutim pe o perioadă de cinci ani de zile după finalizarea lucrărilor proprietarii de impozitul pe clădiri", a afirmat Bolojan.

Clădirile definite ca fiind prioritare pentru reabilitare sunt monumentele Palatul Moskovits Adolf şi fii (1910-1911), Casa Poynar (1907), fostul Hotel şi Băi Rimanoczy şi fosta cafenea Royal (1892-1900), Casa Adojan I (1093), Casa Adorjan II (1904-1905), Palatul Stern (1904-1905), Palatul Apollo (1912-1914) şi Hotel Parc (construit în 1785 şi transformat în 1915).

Cu forţa...

Cei care nu vor fi de acord cu reabilitarea vor plăti scump, în concordanţă cu prevederile Legii 153/2011, modificată şi completată de Legea 146/2013. "În cazul în care, după notificările pe care le vom trimite în cursul lunii septembrie tuturor proprietarilor din zona prioritară nu ne comunică în 60 de zile intenţia de a reabilita, într-o formă sau alta, vom trece la sancţionarea acestora", a declarat primarul.

Totodată, municipalitatea are posibilitatea să-i constrângă pe proprietari să suporte reabilitarea şi dacă n-o doresc. "În cazul unor imobile importante, cum este Palatul Apollo, vom trece la reabilitarea pe cheltuiala integrală a Primăriei, urmând ca recuperarea sumelor să o facem prin valorificarea proprietăţilor pe care le au în cazul în care nu achită ratele conform prevederilor legale", a afirmat Ilie Bolojan, adăugând că în acest caz municipalitatea nu a găsit până acum o altă formulă de acţiune cu proprietarii clădirii.

Valoarea lucrării de reabilitare a faţadei şi a acoperişului Palatului Apollo este de 550.000 de euro, aceasta fiind una dintre cele mai costisitoare din centrul istoric.

De asemenea, edilul a arătat că municipalitatea întâmpină probleme şi la Casa Poynar, unde a fost semnat contractul de execuţie, însă lucrările nu pot fi demarate deoarece o parte din apartamente sunt ipotecate, iar băncile nu sunt de acord ca şi Primăria să-şi pună ipotecă (aşa cum se procedează în cazul acordării de credite pe 5 ani) pe aceste apartamente. "Sunt mai multe complicaţii, căci fiecare imobil este într-o situaţie singulară", a adăugat primarul.

Fără cazuri sociale

În conferinţa de presă, edilul a mai explicat că pentru zona ultracentrală (strada Republicii - pietonală, Parcul Traian, Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand), Primăria nu are o clauză de acordare a unor granturi mai mari pentru cazurile sociale. "Din punctul de vedere al Primăriei, este lipsit de logică ca pe această zonă să avem solicitări de cazuri sociale. Pentru etapa a doua, însă, după 2016, acolo într-adevăr pot fi şi astfel de cazuri şi atunci va fi posibilă şi alocarea unor granturi mai mari", a precizat acesta.

Potrivit lui Bolojan, materialul votat joi este ultimul document necesar pentru ca apoi municipalitatea să înceapă să acorde credite, respectiv să-i taxeze pe cei care nu-şi fac reabilitarea. Edilul Oradiei estimează că, dacă într-un an se vor reabilita circa 6-8 faţade, cât permite bugetul Primăriei, până în 2020, centrul oraşului şi-ar putea schimba faţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CARE pe CARE!
Bravos d-le primar!!! Cu oamenii se mai rezolva pe unii ii mai ameninti ...DAR...uite o NUCA TARE "însă lucrările nu pot fi demarate deoarece o parte din apartamente sunt ipotecate, iar băncile nu sunt de acord ca şi Primăria să-şi pună ipotecă pe aceste apartamente." CU BANCILE NU TE PUI!!! Si daca BUGETUL LOCAL SUPORTA DOAR cateva renovari pe an... de ce fortezi OAMENII sa-si exprime acordul in 60 de zile? Poate peste un an castiga la loto si isi renoveaza singuri!! Asta miroase a NATIONALIZARE LIBERALA-PD-lista!!! DAca tot sau liberalizat impozitele locale (nu exista limita in sus!!) de ce nu impui niste impozite diferentiate (DAR la un nivel de BUN SIMT)? Pentru ca atunci ii afectam si pe ai nostri(care stau prin centru)..si nu putem asigura lucrari prietenilor?
Postat 30 August 2014, 14:57 de Adi Oradeanul
si da ...si nu
e cu dus intors....pentru ca daca ar trebui sa fim cu totul corecti calculul ptr reabilitarea cladirilor monument. ar trebui sa includa si ideea de contributie pe care o au aceste cladiri la patrimoniul cultural si turistic al orasului .....de pe urma caruia prin diverse taxe care se iau din turism , alimentatie publica , rspectiv tot ce tine de turism ar trebui sa "verse " un ic si in buzunarul. proprietarilor actuali ai cladirilor . Asa ca poate ca unii proprietari vor spune .....bine , bine dar ptr ca aceasta cladire superba secession ( cam asta era stilul in care au construit ) este si va fi o parte a frumusetii orasului ....vreau si eu ceva parale .....leeeeei , atunci cum e dom' primar ? sa nu se gaseasca vreun avocat mai destupat , ca sa vezi atunci circoteca ...
Postat 28 August 2014, 22:37 de gabi
re: heidi
Hir ist Birtiner bis zum Ende! Birtin fiind un sat din comuna Vadu Crisului care e pe un drumul lateral ce pleaca din E60 si merge in tinutul unor destepti care au scapat de un tampit, exportandu-l la noi !!!!!! Sehen ??????
Postat 28 August 2014, 21:08 de WinDos
die Palaste
Ich hoffe...wir sind Wiener bis zum Ende.Sehen!
Postat 28 August 2014, 20:41 de heidi
foarte buna initiativa
e foarte bine ca se ia atitudine. aceste cladiri sunt absolut superbe iar reabilitarea lor va transforma radical Oradea. cred ca ar trebui sa se prioritizeze acest proiect.
Postat 28 August 2014, 19:47 de remus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON