URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2014, 16:20

Fără proteste ecologiste în centrul Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care, din luna septembrie a anului trecut, au protestat duminică de duminică în Piaţa Unirii împotriva exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană şi a gazelor de şist din Bihor renunţă cel puţin deocamdată la manifestaţii.

Anunţul a fost făcut joi de aşa-numitul Grup de Acţiune pentru Roşia Montană şi împotriva Gazelor de Şist Bihor, chiar în aceeaşi zi în care prefectul Claudiu Pop, alături de preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, a prezentat public acordul petrolier de concesiune a perimetrului EX-3 Băile Felix, acord despre care s-a vehiculat că vizează exploatarea gazelor de şist. Oficialii au garantat, însă, că acordul nu permite acest tip de exploatări.

Totuşi, ecologiştii orădeni susţin că decizia lor n-are nicio legătură cu publicarea acordului. "Protestele se suspendă pentru că noi considerăm că acţiunile noastre trebuie să se axeze pe informare. Cât despre acord, ne vom exprima o reacţie după ce îl vom analiza", a declarat pentru BIHOREANUL Iulia Dudaş, reprezentantă a grupului.

Drept urmare, ecologiştii vor desfăşura o campanie de informare în satele bihorene, pentru a prezenta "riscurile grave pentru om şi mediu pe care le implică exploatarea gazelor de şist". O astfel de acţiune a avut loc duminică, la Tulca, satul care a dat numele unui alt perimetru petrolier, EX-4 Tulca.

Orădenii care vor să se alăture acţiunilor pot să-i contacteze pe membrii grupului prin intermediul grupurilor de Facebook (Grupul de Antifracturare Hidraulică Oradea şi Oradea pentru Roşia Montană) sau prin e-mail, la oradearosiamontana@gmail.com.

Pe de altă parte, ecologiştii fac un apel la bihoreni să le sprijine şi financiar acţiunile de informare, căci au nevoie de resurse financiare pentru deplasări ori tipărituri. Cei care vor să facă donaţii o pot face în contul RO46 BTRL 0050 1205 7265 11XX, deschis la Banca Transilvania, Agenţia Rogerius, de Fundaţia Academia Civică, Filiala Bihor.

În acelaşi cont se pot face donaţii şi pentru locuitorii din Pungeşti, Vaslui, unde Chevron a început explorarea gazelor de şist. Parte din localnici se împotrivesc însă şi rămân zilnic într-o tabără de lângă şantierul Chevron. Cei care vor face donaţii sunt rugaţi să facă menţiunea "Bihor" dacă vor să dea bani pentru activitatea de informare din judeţ, respectiv "Pungeşti", dacă doresc ca banii lor să ajungă în comuna vasluiană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Rusine...
Drum bun si cale batuta. Nu ati facut decat sa decredibilizati o miscare de protest legitima prin asocierea cu niste gunoaie ca Vuscan si Remus Cernea.
Postat 18 Ianuarie 2014, 23:02 de Dorin
bla
La cativa km de Oradea mai exact in Baile Felix am vazut vara trecuta cum cineva a taiat padurea exact peste drum de hotel Crisana ca sa construiasca ceva, probabil vreo pensiune ca se poarta in zona. Acesti oportunisti si cersetori de ecologisti au protestat atunci sau pt ei e mai important ce se intampla in alt judet sau in alta tara?Tupeistii astia fac apel la bihoreni sa le doneze fonduri fara un pic de rusine,De ce nu munciti voi ecologistilor?...iar daca sunteti voluntari fiti voluntari pana la capat ce naiba.
Postat 18 Ianuarie 2014, 10:48 de antiecologistul
e clar, dar complet diferit
Dle Călin, din ceea ce spuneti ("interesant cum impotriva exploatarii de la Deva sau a altor exploatari nu au zis nici PAS") se vede cum ganditi: ca ecologistii ar fi coordonati de la vreun centru, care le spune ce sa faca. In realitate, exista oameni carora le pasa si care se implica in fiecare loc: cei de la Pungesti, cei din Bihor, din satele de langa Rosia etc. Bineinteles ca se solidarizeaza, fiindca problema e aceeasi, rezolvarea la fel si stim că "unirea face puterea". Probabil ca si la Deva au fost luari de pozitie si proteste, chiar daca nu stiti dvs. In ceea ce priveste afirmatia ca protestatarii ar fi platiti, este gresita si chiar rautacioasa. Am participat la aproape toate protestele, nu am primit bani; in perioada aceasta, am inceput sa ne cunoastem, asa ca va pot spune ca nimeni nu a primit bani pentru a iesi in strada. Dimpotriva, chiar, oamenii au suportat costul materialelor si din care s-au facut pancartele. Unii prefera sa cheltuiasca o suma de bani pentru o pancarta si sa marsaluiasca o ora, decat sa cheltuiasca aceiasi bani palavragind intr-un birt, de exemplu.
Postat 17 Ianuarie 2014, 09:22 de Ursu
lucrurile sunt din ce in ce mai clare
a, li s-au terminat fondurile activistilor si nu mai au cu ce sa plateasca protestatarii? interesant! la fel de interesant cum impotriva exploatarii de la Deva sau a altor exploatari din Romania nu au zis nici PAS! e clar ca sunt platiti sa urle doar impotriva proiectului de la Rosia!
Postat 16 Ianuarie 2014, 17:09 de Calin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON