URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2022, 17:55

Fără precedent: Consilierii județeni din Bihor au aprobat scumpirea a 13 proiecte importante, între care Drumul Apusenilor și Parcul Științific

Fără precedent: Consilierii județeni din Bihor au aprobat scumpirea a 13 proiecte importante, între care Drumul Apusenilor și Parcul Științific (sursa foto: Consiliul Judeţean Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară, pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Județean Bihor, desfășurată vineri, conducerea executivă a administrației a propus actualizarea indicatorilor tehnico-economici la 13 proiecte.

„În medie, este o scumpire de 33% a proiectelor comparativ cu valorile inițiale, provocată de scumpirea materialelor de construcții și a carburanților”, a explicat BIHOREANULUI șeful Direcției Tehnice a CJ Bihor, Filip Cheșeli.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost votată, pentru aproape toate cele 13 proiecte, în unanimitate și fără discuții în contradictoriu între reprezentanții celor trei partide din CJ Bihor – PNL, PSD și UDMR.

Concret, a fost aprobată creșterea costurilor pentru înființarea Parcului Științific și Tehnologic (la 33,453 milioane lei fără TVA), a contribuției CJ Bihor în proiectul finanțat prin PNDL pentru reabilitarea și modernizarea DJ 767 Sâmbăta – Dobrești și a DJ 767 C Dobrești – Luncasprie, în lungime totală de 20,964 km (la 3,08 milioane lei), și a celei din proiectul pentru reabilitarea și modernizarea DJ 764 Beiuș – Roșia – Aștileu – Aleșd, în lungime totală de 33,655 km (la 3,96 milioane lei).

De asemenea, cresc costurile pentru refacerea podețelor de pe DJ 767 pe teritoriul comunei Vârciorog, pentru modernizarea DJ 797 A Bicaciu – Ianoșda, de 5,328 km (la 15,752 milioane lei), pentru stabilizarea unui versant pe DJ 108 K Bulz – Remeți, pe o suprafață de 30.000 mp (la 10,9 milioane lei), pentru amenajarea unei intersecții și lucrări de scurgere a apelor pe DJ 108 I în Telechiu (la 1,4 milioane lei), pentru reparații capitale și refacere poduri pe DJ 792 A Leș – limita cu județul Arad, pe o lungime de 42,712 km (la 106,816 milioane lei).

Nu în ultimul rând, tot din cauza scumpirilor generalizate, a fost aprobată creșterea valorii proiectelor pentru Drumul Apusenilor pe 43,375 km ai DJ 764 A Beiuș – Stâna de Vale și DJ 108 J Stâna de Vale – Remeți (la 146,432 milioane lei), pentru construirea șoselei de centură a orașului Aleșd (la 145,812 milioane lei) și pentru cea a drumului de legătură dintre Oradea și Sânmartin (la 263,830 milioane lei).

Singurul proiect „trântit” la reuniunea de vineri a CJ Bihor viza, la propunerea președintelui Ilie Bolojan, aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru traseul inelului rutier metropolitan. Proiectul a întrunit doar 21 de voturi, ale consilierilor PNL, insuficiente, pe fondul unui absenteism și el fără precedent, la ședință fiind prezenți doar 27 dintre cei 35 de aleși ai bihorenilor, 8 fiind plecați în concedii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Te doare sufletul când vezi cate se face pe la noi în oraș, in județ ::::))) te doare sufletul când vezi ca se pot face multe si când stii ca PNL mai castiga 2-3 mandate.
Postat 08 Iulie 2022, 19:22 de Sandu2100
Visele rămân totuși la preț vechi ...
... pentru că până în 2024, după alegeri, ai două variante da edil. Prima e să rămâi la același număr de proiecte, reușind astfel să te faci de râs pentru că nu vei finaliza nimic serios, ci doar improvizând. A doua variantă ar fi să prioritizezi proiectele, renunțând la cele care mai pot aștepta până în următorul mandat. Am convingerea că a doua variantă este a oamenilor responsabili și cu "țiglele pe casă" încă. Prima variantă însă e a unor sociopați, care vor cu tot dinadinsul să arate mulțimii că ei pot face totul cu bani puțini ... trecând cu superficialitate, aroganță și lipsă de bun simț, la prăduirea banului public.
Postat 08 Iulie 2022, 18:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON