URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2021, 20:31

Fără paie, farfurii, tacâmuri din plastic. Lista produselor care nu mai pot fi puse pe piaţă în România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care este interzisă punerea pe piaţă a mai multor produse din plastic de unică folosinţă. Prin acest OUG, autorităţile din România transpun în legislaţia naţională, cu două luni întârziere faţă de termenul limită, directiva europeană antiplastic, notează Hotnews.ro. 

"Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanţă care introduce şi în România obligaţiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deşeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă", a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, la finalul şedinţei de guvern.

Acesta a afirmat că nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piaţă, menţionând că stocurile vor fi epuizate treptat, iar aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile. El a subliniat că magazinele îşi pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piaţă cantităţi noi.

Pe lista prooduselor care vor dispărea se află: beţişoare pentru urechi, tacâmuri (furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare chinezeşti), farfurii, paie pentru băuturi, filtre din plastic pentru tutun, beţe pentru baloane, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare. 

De asemenea, se interzic recipientele din plastic pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile şi capacele acestora, respectiv paharele pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Ministrul Tanczos a precizat că urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători: "Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic".

Fac excepţie următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: beţişoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosinţă; beţişoarele din plastic de unică folosinţă utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri ştiinţifice (diagnostic, educaţional sau în cercetare).

Potrivit ordonanţei de urgenţă de pe ordinea de zi a guvenului, pentru anumite produse din plastic de unică folosinţă operatorii economici care le introduc pe piaţa naţională sunt obligaţi să reducă progresiv cantităţile astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 şi 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022.

Aceste produse sunt: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, respectiv recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care: a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; b) sunt de regulă consumate din recipient; c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare.

Citeşte aici textul Ordonanţei de Urgenţă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON