Începând cu noul an, nu se mai fac cununii civile la sălile de evenimente, în lăcaşurile de cult, în aer liber sau alte locuri aparte, ca până acum, în contextul introducerii unui sistem digital centralizat de înregistrare a căsătoriilor.
Astfel, din ianuarie, în Oradea, se vor oficia căsătorii doar în sala mare a Primăriei sau în sala de nunţi amenajată în incinta Cetăţii.
Ori la Primărie, ori la Cetate
Dacă până acum mirii puteau cere oficierea căsătoriei într-un cadru mai deosebit, cu condiţia păstrării solemnităţii momentului, începând din 2025 acest lucru nu mai este posibil.
„Până acum, la solicitarea mirilor, mergeam să oficiem căsătorii civile în majoritatea locurilor unde, conform legii, se putea asigura solemnitatea momentului. Astfel, s-au încheiat căsătorii la sălile de nunţi sau, îndeosebi în cazul credincioşilor neoprotestanţi, în incinta lăcaşelor de cult. Începând cu luna ianuarie acest lucru nu va mai fi posibil", a declarat, pentru BIHOREANUL, un angajat al Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Oradea.
După cum se poate verifica pe portalul Stării Civile din cadrul Primăriei Oradea, în perioada următoare ofiţerii stării civile vor oficia căsătorii doar în sala mare a Primăriei Oradea sau la sala special amenajată în acest sens din incita Cetăţii Oradea (foto).
„Suspendarea căsătoriilor «externe» intervine ca urmare a punerii în funcţiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă. Începând de luna aceasta, totul se lucrează digital. Mirii semnează pe un pad (n.r. dispozitiv sub forma unei tablete, care recunoaşte şi transmite semnături către o bază de date) şi primesc, pe loc, certificatul de căsătorie atât în format în format digital, cât şi printat. Deocamdată, pad-ul are asigurată conexiunea cu sistemul doar de la Primărie şi din Cetate", a explicat ofiţerul stării civile.
Terminalele sunt legate la SIIEASC, care este un sistem închis şi securizat, şi deocamdată nu pot fi operate prin sistemul de internet de largă folosinţă.
Un sistem cu „scăpări”
Situaţia este general valabilă pentru toate cele 3.188 de entităţi publice care utilizează, accesează şi actualizează datele în SIIEASC.
„Aplicaţia a fost pusă în funcţiune de Ministerul Afacerilor Interne. Noi doar operăm în ea, nu avem alte drepturi. Sistemul are un mod offline, care va fi pus în funcţiune în lunile următoare, dar nu ştim încă începând de când”, a explicat funcţionarul.
SIIEASC a fost pus în funcţiune în septembrie 2024 printr-o investiţie de 37,2 milioane euro cofinanţată din Fondul European de Dezvoltare European de Dezvoltare Europeană.
Proiectul a vizat, printre altele, implementarea sistemului informatic central, digitalizarea actelor de stare civilă elaborate în ultimul secol, dotarea oficiilor de stare civilă cu terminale informatice şi periferice şi implementarea sistemului de comunicaţii şi dotarea cu ghişee mobile la nivel judeţean.
Programări de Anul Nou
În primele trei zile din 2025 prin aplicaţia online a Serviciului de stare civilă din cadrul Primăriei Oradea au fost planificate 231 de căsătorii.
„De doi ani, programarea căsătoriilor civile se poate face din 1 ianuarie doar începând cu ora 14. Înainte, mirii puteau face programări începând de la miezul nopţii, dar am avut foarte multe reclamaţii. Multe cupluri erau plecate de revelion la munte sau în zone izolate de unde nu aveau acces la internet ca să îşi poată rezerva căsătoria pentru ziua şi ora dorită şi au cerut decalarea orei de pornire a aplicaţiei", a explicat ofiţerul stării civile.
Mai puține cununii
Oricum, numărul căsătoriilor înregistrate în fiecare an în Oradea este în scădere. Dacă în anul 2019, ofiţerii stării civile au oficiat 1.286 de căsătorii, în anul 2020 pe timpul pandemiei de Covid 19, şi-au oficializat relaţia doar 865 de cupluri după care numărul căsătoriilor nu a mai trecut niciodată pragul de 1.000 căsătorii pe an.
„Există trei cauze ale scăderii numărului de căsătorii. Prima cauză este că începând cu anii '90 s-a prăbuşit natalitatea şi sunt mult mai puţine cupluri care să se căsătorească. Cea de-a doua cauză o constituie faptul că majoritatea orădenilor care s-au stabilit în străinătate se căsătoresc «afară». Apoi, un motiv important este că în ultimii ani tinerii preferă să îşi urmărească parcursul profesional în detrimentul căsătoriei”, a explicat ofiţerul stării civile.
Pe fondul schimbării priorităţilor în viaţă, multe cupluri tinere aleg să locuiască în concubinaj ani de zile înainte să îşi oficializeze relaţia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.