URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Decembrie 2023, 17:22

Fără copii, colinde şi brad în Betleem. Sărbătoarea Crăciunului a fost anulată în Ţara Sfântă

Fără copii, colinde şi brad în Betleem. Sărbătoarea Crăciunului a fost anulată în Ţara Sfântă Scena nașterii lui Iisus în piața din Betleem (sursa foto: Faiz Abu Rmeleh / dpa via Libertatea.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul a schimbat radical Crăciunul în regiunile implicate în războiul din Israel. Evenimentele festive din Betleem au fost anulate în acest an, transformând Piaţa Ieslei, în mod obişnuit plină de mii de turişti şi pelerini, într-una marcată de tristeţe.

Bradul de Crăciun care obişnuia să împodobească piaţa de pe pământul sfânt este absent. Nu se aud sunetele colindelor şi nici nu se întrezăresc căsuţe cu bunătăţi de târg de Crăciun, scrie Digi24.ro.

În piaţa centrală din Betleem a fost amplasată doar scena naşterii lui Iisus, care este înconjurată de bolovani şi sârmă ghimpată, un simbol pentru clipele pe care le trăiesc în această perioadă copiii din Gaza.

"Oraşul este lipsit de bucurie, de veselie, de copii, de Moş Crăciun. Nu există nicio sărbătoare în acest an", a povestit Madeleine, o localnică din Betleem, situată în Cisiordania ocupată, mai scrie sursa, citând BBC.

Într-o biserică pustie din Betleem, preotul Eissa Thaldjiya a punctat situația dezolantă a oraşului, care pare doar o umbră a trecutului său. "Am fost preot în această biserică vreme de 12 ani. Sunt născut în Betleem şi nu l-am văzut niciodată aşa. Nici măcar în timpul pandemiei de Covid-19. Avem fraţi şi surori în Gaza, iar asta face totul dificil de sărbătorit. Dar e bine că suntem uniţi în rugăciune", a spus acesta, mai arată sursa.

Că acesta este un Crăciun trist a spus-o în discursul său dedicat acestei sărbători şi patriarhul romano-catolic al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa. El a declarat că un armistiţiu între cei implicaţi "nu este suficient. Trebuie să oprim aceste ostilităţi şi să întoarcem pagina pentru că violenţa nu poate decât să genereze violenţă".

Războiul în Fâşia Gaza între Israel şi Hamas s-a soldat până spre finalul lunii decembrie cu 20.258 de morţi în enclavă, majoritatea copii, adolescenţi şi femei, şi peste 53.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Doar în Ajunul Crăciunului, peste 70 de persoane au fost ucise de raidurile aeriene, a transmis Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, scrie Euronews.ro. De asemenea, cinci israelieni care au murit în timp ce erau ţinuţi ostatici de gruparea islamistă au fost recuperaţi dintr-o reţea de tuneluri subterane din nordul Fâşiei Gaza, a anunţat și armata Israelului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON