URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2024, 09:34

Fără căutare: Doar șase orădeni s-au dus la dezbaterea pe seama impozitelor din 2025 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea taxelor și impozitelor pentru anul 2025, organizată miercuri după amiază în sala mare a Primăriei Oradea, a atras numai 6 orădeni interesanți, plus 3 consilieri locali ai orașului, dar care nu s-au implicat în discuții. 

Unii dintre orădenii prezenți la dezbatere au contestat felul în care municipalitatea îi taxează pe șoferii serviciilor de „ridesharing”, cum ar fi Bolt. 

Un public restrâns

Întâlnirea nu a trezit interesul nici măcar al aleșilor locali. Niciun consilier local al PNL nu a fost curios să afle care ar putea fi propunerile orădenilor cu privire la „birurile” pe care le vor vota luna viitoare pentru a fi aplicate din 2025.

La dezbaterile din sala mare au putut fi văzuți, în schimb, noii consilieri locali ai PSD, Alin Novac Iuhas, directorul Școlii Gimnaziale Dacia, și Horea Sebeșan, cel mai tânăr ales local din noul Consiliu Local (foto jos).

Aflați la început de mandat, cei doi pesediști au asistat la discuții pentru a lua pulsul, fără a formula propuneri sau obiecții.


La rândul său, consilierul local UDMR, Szabó József, a ocupat un loc în sala de dezbateri cu mult după începerea întâlnirii, după care la final a plecat, tot fără să se implice în discuții. 

„Indexarea este impusă”

Cei 6 orădeni participanți la întâlnire au ascultat prezentările succinte ale propunerilor privind taxele și impozitele locale pentru anul viitor, făcute de primarul Florin Birta și de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Concret, principala modificare propusă de reprezentanții municipalității se referă la indexarea taxelor și impozitelor orădenilor cu 10,4%. „Indexarea este impusă de Codul Fiscal și reprezintă actualizarea impozitelor cu inflația de anul trecut”, le-a spus Birta participanților la întâlnire.

Orădenii ar avea totuși o soluție să evite să scoată bani mai mulți din buzunar. La fel ca în anii anteriori, municipalitatea le va aplica în 2025 cel mai mare nivel de reducere, de 10% din suma datorată, contribuabililor care își vor plăti integral impozitele până la finalul primului trimestru al anului (31 martie). „Bonificația acordată aproape că anulează partea de creștere a impozitelor”, a declarat directorul Florea (vezi jos).

O taxă disputată

De cealaltă parte, un orădean a contestat justețea taxei pentru utilizarea infrastructurii rutiere. Taxa a fost introdusă prin Hotărârea de Consiliu Local 902 din decembrie 2021. Unică în România, taxa de 500 lei pe an este datorată de șoferii de Bolt sau Uber.

„Taximetriștii plătesc doar 300 lei pe an și primesc în schimb dreptul de a folosi stațiile taxi. Noi plătim 500 lei pe an și nu primim nimic”, a argumentat orădeanul.

Primarul Birta a răspuns că, pe de o parte, așa cum îi zice numele, plata taxei le permite șoferilor de Bolt și Uber să folosească infrastructura rutieră a orașului, iar, pe de cealaltă parte, îi dă municipalității posibilitatea să finanțeze din banii strânși lucrări de întreținere și modernizare a străzilor.

În plus, prin taxa de 500 lei, municipalitatea a încercat să echilibreze modul în care tratează șoferii de taxi - obligați printre altele să obțină „bulină” de la Primărie și să plătească mai multe taxe - și șoferii de Bolt sau Uber, a căror activitate este mult mai puțin reglementată. „Este vorba de echitate, dat fiind că agenții economici (n.r. - taximetriștii și șoferii de Bolt sau Uber) desfășoară o activitate identică”, a completat, la rândul său, directorul economic al Oradiei, Eduard Florea.

În cadrul aceleiași discuții, o orădeancă a propus ca, pe timpul lucrărilor de infrastructură derulate în prezent în Oradea, municipalitatea să renunțe la aplicarea acestei taxe, dat fiind deranjul provocat în trafic. Reprezentanții municipalității au declinat această propunere. „Dacă o anulăm (n.r. - taxa pentru „boltiști”) în instanță, ce veți face?”, a întrebat atunci unul dintre orădeni. „Atunci vom renunța la taxă”, a răspuns Birta.

Proiectul de taxe și impozite propus de municipalitatea orădeană pentru anul 2025 urmează să fie supus votului Consiliului Local Oradea în ședința de la sfârșitul lunii noiembrie.

Vezi mai jos o informare privind nivelul taxelor și impozitelor propuse de Primăria Oradea pentru anul 2025:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O gluma.
Restul de 182450 de llocuitori al orasului nu s-au dus pentru ca stiu ca nu are nici un rost sa fie prezenti.
Postat 31 Octombrie 2024, 11:56 de Citizen
la ce bun? oricum consultarile sunt doar de forma
cat timp avem categorii importante de impozite cu 500% sau cu 300% mai mari decat in cluj, dar despre care e interzis sa se scrie ce sa mai dezbatem. e vorba de cladiri nerezidentiale detinute de PJ (cu 500% mai mari in Oradea decat in cluj ) si despre cladiri rezidentiale detinute de PJ ( cu 300% mai mari in Oradea decat in cluj)
Postat 31 Octombrie 2024, 09:49 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON