Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, bugetul municipalităţii pe 2021. Bugetul pe anul în curs se ridică la suma record de 2,1 miliarde lei.
"Au fost adăugate investiţii"
Potrivit hotărârii adoptate, 1,073 miliarde lei din total se vor aloca pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale oraşului, de la cele cu personalul la cele cu salubritatea spaţiilor publice, iar diferenţa de 1,026 miliarde lei, reprezentând 49% din total, va fi orientată către investiţii.
"Pe lângă lucrările deja anunţate au mai fost adăugate investiţii. OTL îşi doreşte înlocuirea liniei de tramvai din strada Transilvaniei. Este veche şi trebuie înlocuită pentru a nu pune în pericol circulaţia tramvaiului", a declarat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.
Potrivit edilului, municipalitatea va mai finanţa introducerea reţelelor de utilităţi în cel de-al patrulea parc industrial al oraşului din strada Corneliu Baba şi va aloca 2 milioane lei pentru realizarea documentaţiilor necesare proiectelor pentru care Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională intenţionează să ceară finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi în cadrul perioadei de bugetare europeană 2021 - 2027.
În plus, municipalitatea mai are în plan reabilitarea faţadei clădirii din strada Ady Endre 4 şi îmbunătăţirea sistemului de supraveghere video din sediul Primăriei şi al Serviciului de Evidenţă a Persoanelor.
Pentru "ONG-uri", nu, pentru "tineret", da...
În ciuda solicitărilor primite, municipalitatea nu va acorda nici în anul acesta finanţări organizaţiilor neguvernamentale. "Am avut câteva solicitări din partea unor ONG-uri pentru a aloca fonduri nerambursabile. Noi ne menţinem punctul de vedere. În acest an nu vom aloca sume", a spus Birta.
În schimb, la propunerea unor asociaţii neguvernamentale, edilul a acceptat înfiinţarea unui "fond pentru tineret", deocamdată fără o destinaţie exactă. "Am creat un fond pentru tineret de 95.000 lei, urmând să stabilim o formă de atribuire a acestor bani în perioada următoare", a spus Birta.
Poate la rectificare...
Poziţia conducerii municipalităţii a stârnit nemulţumirea social-democraţilor din Consiliul Local. Chiar dacă au votat bugetul în forma propusă, reprezentanţii PSD au ţinut să ceară din nou finanţări pentru ONG-uri.
"Este deja o tradiţie tristă conform căreia Primăria Oradea nu finanţează activităţile ONG-urilor şi asociaţiilor de sport, chiar dacă astfel de lucruri se întâmplă în majoritatea celorlalte municipii reşedinţă de judeţ", a spus liderul grupului PSD, Emilian Pavel.
Potrivit social-democratului, inexistenţa unui regulament care să asigure folosirea transparentă şi eficientă a banului public este o scuză a municipalităţii care nu poate fi acceptată. "Vă rog să luaţi în considerare pentru a doua jumătate a anului, la rectificarea de buget, o alocare de fonduri pentru ONG-uri", a cerut consilierul.
Nu vor să dea raportul...
De altfel, Emilian Pavel şi-a păstrat tonul critic şi atunci când a fost discutat bugetul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, singura organizaţie care beneficiază de finanţări pentru organizarea de evenimente. "Bugetul APTOR nu este de 3,5 milioane lei, ci 5,8 milioane lei, având o sumă mare necheltuită de anul trecut", a avertizat consilierul.
Potrivit proiectului de hotărâre, pe lângă cele 3,5 milioane lei alocate de la bugetul local, asociaţia urmează să beneficieze de cele 2 milioane lei rămase necheltuite de anul trecut, cotizaţia ADLO (150.000 lei), fondurile nerambursabile (73.700 lei), veniturile din sponsorizări şi donaţii (50.000 lei) şi contribuţiile membrilor (25.000 lei).
Revoltat, Pavel a acuzat APTOR de lipsă de transparenţă. "Am cerut să mi se pună la dispoziţie auditul APTOR şi mi s-a spus că «dacă auditorul permite, vi se va pune la dispoziţie întregul raport». Nu pot să cred că poate fi condiţionată APTOR de un auditor care a făcut raportul la comanda asociaţiei", a protestat Pavel.
Având în vedere acest lucru, în cazul bugetului APTOR consilierii PSD au votat "împotrivă", iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot. Bugetul asociaţiei a fost adoptat cu doar cele 20 de voturi ale reprezentanţilor PNL, chiar dacă primarul Birta i-a promis lui Pavel că "acel raport de audit vă va fi pus la dispoziţie".
Fără majorări salariale...
În cadrul şedinţei de miercuri, Consiliul Local a mai aprobat, rapid şi fără discuţii, bugetele societăţilor subordonate.
Este vorba de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (32,7 milioane lei), Administraţia Domeniului Public (61,3 milioane lei), Compania de Apă Oradea (86,7 milioane lei), Oradea Transport Local (60 milioane lei) şi Termoficare Oradea (279,7 milioane lei).
Ca o notă comună, cheltuielile de personal ale societăţilor Primăriei vor rămâne similare celor de anul trecut, singurele influenţe urmând să fie dictate de o eventuală majorare a salariului minim pe economie. Creşterile salariale vor fi posibile doar în contextul unor reduceri de personal şi al creşterii productivităţii muncii.
"Firmele" oraşului nu vor acorda nici în anul acesta tichete de vacanţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.