URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
02 Iunie 2024, 13:41

Faptele s-au prescris! Tribunalul Bihor a încetat procesul în care Victor Micula era acuzat că a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist

Faptele s-au prescris! Tribunalul Bihor a încetat procesul în care Victor Micula era acuzat că a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist foto: trucaj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victor Micula este pe cale să scape de procesul în era acuzat de uzurpare de calități oficiale pentru că a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist, iar un agent de la Poliția Oradea, Ovidiu Vaida, a fost inculpat pentru complicitate.

Tribunalul Bihor a decis, vineri, încetarea dezbaterilor, pentru că răspunderea penală pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi cei doi s-a prescris. Micula jr. rămâne judecat, tot la Tribunalul Bihor, alături de trei poliţişti, care i-au fost părtaşi la accesarea unor informaţii nepublice în sediul Poliţiei Oradea. 

Poliţiştii lui Micula

Povestea a ajuns în faţa judecătorilor în decembrie 2020, în urma unei investigaţii pornite în 2018 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care l-a inculpat pe Victor Micula şi pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi două fapte de acces ilegal la un sistem informatic.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată patru poliţişti, toţi agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea. Pe lângă Ovidiu Vaida, acuzat de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în cauză au mai fost inculpaţi Claudiu Rengle, pentru abuz în serviciu, Camelia Erdei, acuzată de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu, dar şi complicitate la două fapte de acces ilegal la un sistem informatic, şi Alin Claudiu Zanca, pentru complicitate la instigare la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu.

Ancheta, care a început ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, dezvăluia modul în care cei patru poliţişti au devenit părtaşi la fărădelegile tânărului milionar Victor Micula. Camelia Erdei, de pildă, era acuzată că i-a dat informaţii, dar şi că l-a lăsat să acceseze personal baza de date a MAI, în timp ce Alin Zanca şi Claudiu Rengle, ultimul pensionat între timp, sunt acuzaţi că au abuzat de funcţii şi l-au „iertat” de o amendă atunci când a intrat cu bolidul pe pietonala Vasile Alecsandri din Oradea, punându-i în pericol pe trecători. 

Victoraş sub acoperire

Acuzația de uzurpare de calităţi oficiale a fost formulată pe marginea unui incident din noaptea de 16/17 noiembrie 2018, când agentul Ovidiu Vaida l-a luat pe afacerist într-o acţiune de prindere în flagrant a unui interlop, Alin Mărginean, bănuit că s-a urcat drogat la volan. Pontul fusese dat chiar de Micula, care l-a abordat pe Vaida în timp ce acesta patrula în centrul Oradiei împreună cu doi poliţişti locali.

Agentul l-a urcat lângă el în autospeciala Poliţiei, cerându-le poliţiştilor locali să stea pe bancheta din spate, şi a pornit în urmărirea lui Mărginean, pe care l-au şi găsit pe strada Avram Iancu. Aici, Vaida i-a dat lui Micula geaca de poliţist şi o cagulă şi, de faţă cu un echipaj de mascaţi, l-a lăsat să percheziţioneze el un pasager din maşina interlopului, să-i caute acestuia în portbagaj, să-i însoţească la Medicina Legală, pentru recoltarea de probe biologice, iar apoi şi în sediul Poliţiei, unde, culmea, a asistat şi la întocmirea actelor, ba chiar şi la audieri, proceduri supuse unor reglementări stricte.

Au lungit-o până faptele s-au prescris!

În mai 2023, în timpul dezbaterilor de la Tribunalul Bihor, procurorul de şedinţă a solicitat disjungerea cauzei, adică separarea cazului care privea infracţiunile de uzurpare de calităţi oficiale şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în condiţiile în care pentru aceste infracţiuni, pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, răspunderea penală urma să se prescrie în noiembrie 2023. Pentru lămurirea cazului rămăseseră de audiat doar „un număr de aproximativ 8 sau 9 martori”, explica atunci procurorul.

Instanţa a admis solicitarea, dar procesul a continuat să se tergiverseze. În septembrie 2023, judecătorul a decis să emită un ordin european de anchetă, pentru găsirea şi audierea interlopului Alin Mărginean, care era plecat din ţară. Dezbaterile au fost amânate până pe 7 decembrie 2023, iar apoi pentru 22 februarie 2024, când s-au amânat, din nou, pentru 18 aprilie, pentru că unul dintre apărătorii lui Victor Micula plecase în concediu.

Cum Mărginean nu a fost găsit nici până atunci, judecătorul a decis să încheie dezbaterile şi a intrat în deliberări care s-au întins până vinerea trecută, pe 31 mai.

Nu au vrut să-și demonstreze nevinovăția

În caz de prescripţie, amnestie ori dacă partea vătămată dintr-o cauză penală îşi retrage plângerea, legea le permite celor acuzaţi să solicite continuarea procesului penal pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia. În acest dosar, însă, atât Victor Micula cât şi poliţistul au cerut expres judecătorului să constate că a intervenit prescripția răspunderii penale şi să înceteze procesul, după cum reiese şi din hotărârea judecătorească pronunţată.

„În faza de judecată, inculpaţii, prin apărători aleşi, nu au solicitat continuarea procesului penal, nu au contestat probele administrate în faza de urmărire penală și nici nu au solicitat administrarea altor probe, iar în etapa dezbaterii au solicitat încetarea procesului penal față de inculpaţi, având în vedere că a intervenit prescripția răspunderii penale”, scrie în hotărâre.

Prin urmare, instanţa a decis să înceteze procesul, fără să se poată pronunţa cu privire la existenţa faptelor imputate celor doi ori, rămânând neclarificată situaţia juridică cu privire la răspunderea penală

Hotărârea judecătorească poate fi atacată, cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Pentru celelalte acuzaţii ce-l privesc pe Victor Micula - de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi două fapte de acces ilegal la un sistem informatic - procesul continuă separat.

Nu sunt primele acuzații prescrise la adresa lui Micula

Pe de altă parte, pe 17 mai, acest an, Victor Micula a fost condamnat, deja, definitiv, la 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia, pe o perioadă de 2 ani, într-un dosar în care era acuzat că a cumpărat arme şi muniţie pe numele altor persoane şi că a tras cu o puşcă de asalt de pe un pod din Oradea. Prin aceeași sentință, milionarul a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci. 

Merită precizat, însă, că tot prescripţia l-a salvat pe tânărul milionar şi de acuzaţia de instigare la fals în declarații, într-un dosar trimis în judecată în 2022 şi care priveşte încercarea lui Micula jr. de a încasa despăgubiri de 275.000 euro pentru un Mercedes Benz G 500 distrus într-un accident, orchestrat din umbră chiar de el. Procurorii susţineau că Micula şi-ar fi pus amicul să îi arunce mașina într-o prăpastie, lângă Stâna de Vale, iar apoi să mintă la Poliție că a avut un accident, pentru ca el să-şi poată încasa asigurarea. 

În 1 martie, acest an, Judecătoria Beiuș a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescriere a faptei. În plus, instanța a observat că firma de asigurări s-a împăcat cu inculpații în timpul urmăririi penale. De altfel, procurorii au și dispus clasarea dosarului pentru infracțiunile de tentativă la infracțiunea de înșelăciune privind asigurările, respectiv instigare la această infracțiune, întrucât compania de asigurări și-a retras plângerea. Sentinţa Judecătoriei Beiuş a rămas definitivă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@oradea
E si impartiala. Cu recidivistii:)
Postat 03 Iunie 2024, 19:19 de poiu
Justiția din România nu îi pentru toți la fel. Punct!
Și fac pariu că nici nu o să fie ultima acuzație de care scapă. Băieții deștepți își iau avocați deștepți care știu ce să facă. Cât a fost Koveși la DNA mai vedeai corupți la pușcărie. Și chiar nume grele. Chiar dacă erau ridicole pedepsele, mai se trezeau la realitate stând un an - doi la răcoare. De când a plecat, nici corupți nu mai sunt în țara asta. Până când oamenii o să poată scăpa în halul ăsta, nu o să dăm înainte ca țară. Ne tărâm așa ca râmele. Uitați-vă în SUA, procesul lui Trump a durat 6 săptămâni! Nu au tot lungit-o ani de zile. Ca la noi la nimeni. Nu mă aștept să dureze 6 săptămâni un proces în țara asta, asta e fantasmagoric. Dar măcar să se termine în 6 luni. Așa, ține procurorul la sertar dosarul 2 ani, judecătorul alți 2, se mai târăsc 4-5 ani prin procese și se ajunge la cazuri de genul.
Postat 03 Iunie 2024, 11:48 de Vio_427
Justitie...
JUSTITIA in ceea ce se mai numeste inca ''Romania'' e un imens CAQAT!!
Postat 03 Iunie 2024, 08:11 de AnaConda
@poiu
Justitia la noi este doar oarba. Daca ar fi si impartiala, ar fi bine ...
Postat 02 Iunie 2024, 23:09 de oradea_mea_si_a_ta
Era anticipabil
Frații Micula sunt principalii finantatori ai politicii bihorene, indiferent că e PNL sau PSD. Justiția și toate structirile de forță și putere (și tot ce mișcă-n Bihor, râul, ramul) sunt subordonate politicului și, indirect fraților. Stim doar ca toate numirile in aceste instituții se fac cu ,,parafa" puterii politice. Pe formulare există deseori si un L.S. (loc ștampilă) pentru avizul boierilor. Mîculeștii sunt cei mai mari deținatori de sclavi și au cea mai mare plantație. Vlăduț e doar moștenitorul plantației și implicit a sclavilor. Nu putea fi lăzată de izbeliște feida, o napadeau biruienile. In schimb, justițiarii dacă nu fac ce li se spune, le va cădea pâinea de sub braț. E ordin. Propun ca pe viitor, când îi apar bube lui Victoraș, sa fie ales un sclav de pe plantație, apoi să fie executat. E prea mult circ pentru prințișorul moștenitor, îi face rău și trebuie să înceapă cura cu argint coloidal. A, mai e ceva: e an electoral, și puterea vrea finantare pentru a putea cumpara voturile sclavilor de pe plantatie. Pâna la sfârșitul campanieo se vor mai spăla câteva dosare și statul va mai vărsa cena în contul miculeștilor.
Postat 02 Iunie 2024, 20:00 de PureStupidity
Prescripția e doar pentru fapte, că sunt prea vechi amânările cu intenție. e
În rest, prescripția nu funcționează când e vorba de drogangeala care, alături de diabetul zaharat, îl ține în viață cât să priceapă cum se roagă "popa" în biserică pentru el.
Postat 02 Iunie 2024, 19:25 de KP
consultanta coldea
Stati relax s-a rezolvat Caz inchis S a dat comisionul poate veni in tara
Postat 02 Iunie 2024, 18:13 de DAVIDE
Iata de ce coruptii va vor dezbinati
Dezbinati pe criteriul etnic, religios, social, etc. Toti idiotii mistici, idiotii sovini, idiotii propagandisti de partid, etc fac exact ceea ce le convine de minune coruptilor, adica dezbinare. Intr-o societate dezbinata, coruptii zburda in voie.
Postat 02 Iunie 2024, 17:57 de TheSolarConnection
Justitia din Oradea si Bihor e o gluma
Se stie bine ca astia is mana in mana cu toti infractorii si criminalii, dar intr-o zi o sa iasa totul la suprafata si fiecare va plati pretul ;)
Postat 02 Iunie 2024, 17:51 de cristianteofil
Bravo
Obisnuitiva odata legile in romania e doar pentru saraci (muncitori ) Mai multe pensii speciale !!!
Postat 02 Iunie 2024, 17:32 de Otello
Pensionarii speciali
Pensionarii speciali platiti din taxele si impozitele amarastenilor apara criminaqlitatea din orice pozitie! Vinovati nu sunt criminali, vinovata e toata societatea civila care tace, cu papul jos, in pamant. Vinonat eu, tu noi care stam acasa si comentam doar iar atunci cand suntem invitati la manifestatii, proteste laqsam pe altii sa merga. Nici votul nu mai rezolva nimic azi ca s-a dovedit ca psd-udmr-pnl-... sunt aceleasi mizerii!
Postat 02 Iunie 2024, 17:23 de scortosul
Este incredibil ce se intampla in Bihor
De fata cu toata lumea se intampla astea, iar populatia nu are nici o reactie!
Postat 02 Iunie 2024, 16:52 de Timi
Inca o dovada pe langa multe altele
Justitia e oarba si impartiala. Prescriptia anuleaza fapta. Viitorul suna bine
Postat 02 Iunie 2024, 16:33 de poiu
Ooo ho ho
Toti eram convinşi că nu va păți nimic.
Postat 02 Iunie 2024, 14:22 de Maikeltroll
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON