URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2021, 12:47

„Familia” nr. 10 se lansează la Casa Darvas-La Roche. Un număr dedicat în bună măsură Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum v-a obișnuit, redacția revistei Familia vă invită să luați parte la lansarea celui mai recent număr al publicației care a pus Oradea pe harta culturală a României. Lansarea va avea loc sîmbătă, 13 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Casa Darvas-La Roche, primul Muzeu Art Nouveau din România.

Numărul zece, aferent lunii octombrie, este dedicat în parte Oradiei înseși, pornind de la ilustrația copertei, care prezintă un instantaneu deosebit de expresiv realizat de Oradea Heritage cu Casa Poynár. De altfel, luna octombrie s-a fixat cu timpul ca lună prin definiție orădeană, identificîndu-se cu ziua orașului (anul acesta s-au împlinit, în 12 octombrie, 908 ani de la prima atestare documentară) și, în același timp, cu debutul toamnei orădene, un anotimp în sine, aici, deosebit de toamna clasică din restul lumii.

Scriitorul și istoricul clujean Ovidiu Pecican le reamintește cititorilor, în articolul „Oradea, experiența stilului”, de cîteva detalii istorice care au făcut ca orașul să ajungă cel de azi, iar Mircea Pașca, o autoritate în domeniul arhitecturii orădene, atrage atenția asupra unei clădiri construite în stil modernist – „ignorată în Oradea interbelică” și amenințată acum cu dispariția.

Sumarul numărului zece este întregit, conform tradiției, de cronici literare (inclusiv la cărți pentru copii!), eseuri, cronică muzicală și de film, proză și poezie, plus lista celor mai bine vîndute cărți în lanțul de librării Cărturești, în luna septembrie.

Dintre numele care semnează în acest număr amintim doar cîteva: Valentin Chifor (despre jurnalul lui Mircea Zaciu), Mihai Buzea (despre volumul cîștigător al Premiului Pulitzer în 1948), Denisa Crăciun (o corespondență amplă de la Festivalul de Poezie de la Sète, din Franța), Bogdan Suceavă și George Cornilă (amîndoi cu proză, primul cu un fragment neașteptat din viitorul său roman), Dan Romașcanu (despre „romanul din povestiri” al lui Amos Oz, Între prieteni) și Florin Ardelean (despre volumul Ceaușescu și epoca sa, de Lavinia Betea, o apariție recentă la editura Corint).

Evenimentul va fi completat de prezentarea, în prezența autorului, a volumului Cioran, omul incomplet, scris de „familistul” Alexandru Seres și apărut de curînd la editura Tracus Arte. La sfîrșit, doritorii își vor putea procura cartea de la standul Librăriei Humanitas și, desigur, vor putea cere un autograf.

Alături de membrii redacției se vor afla tinerii actori Oana Serena Secară și Ionuț Șerban, care vor citi fragmente din texte publicate în numărul lansat.

Intrarea este liberă în limita a 25 de locuri și condiționată de respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare, inclusiv de prezentarea certificatului verde. La final, doritorii pot beneficia de un tur ghidat al Casei Darvas-La Roche, oferit de Oradea Heritage.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a revistei Familia, astfel încît să poată fi urmărit de oricine nu poate ajunge fizic la lansare.

Vă așteptăm cu drag!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON