URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2024, 19:57

Fabrica de inovație a Bihorului a pornit „producția”: Cercetările pe care le fac firmele din Parcul Științific și Tehnologic și ce aparate au la dispoziție (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firmele care vor să își dezvolte activitatea prin realizarea de noi produse inginerești au acum la dispoziție o infrastructură modernă de cercetare.

Ele pot închiria laboratoarele cu aparatură de ultimă generație din Parcul Științific și Tehnologic (PST) Bihor, creat de Consiliul Județean Bihor și Universitatea din Oradea tocmai pentru a stimula inovarea în mediul economic.

Două companii s-au mutat deja în parcul aflat pe strada Ceyrat, una propunându-și să dezvolte aici motoare inteligente, iar cealaltă implanturi sau proteze medicale confecționate 3D.

5 laboratoare de cercetare

Deși funcțional deja de câteva luni, PST a fost inaugurat oficial vineri, printr-o prezentare succintă a rolului acestei entități, respectiv a serviciilor și dotărilor pe care le oferă. Amfitrion a fost directorul Răzvan Pătcaș (foto), un clujean mutat în Oradea, care a studiat inteligență artificială în străinătate și care în ultimii 10 ani a lucrat în Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca, unde a făcut cercetare și dezvoltare de produse inginerești și software.

„Scopul și viziunea pe care o am pentru Parcul Științific este ca acesta să formeze un ecosistem tehnologic care să închege o colaborare strânsă între mediul privat, companii care susțin și se implică în dezvoltarea de produs, și mediul universitar foarte activ pe care îl avem atât în Oradea, cât și în Transilvania”, a declarat Pătcaș.

Concret, în PST, firmele vor putea colabora cu universitarii pentru a dezvolta produse noi în cele cinci laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, specifice pentru activitatea de prototipare. De exemplu, PST are o imprimantă 3D de mari dimensiuni, care transformă „bulgări” de plastic în obiecte care au fost modelate virtual, scannere performante care creează un model virtual al unui obiect (ce apoi ar putea fi multiplicat prin imprimanta 3D), o mașină de calcul numeric în 5 axe sau o presă de încercări dinamice (cu care se pot face diferite testări asupra unor materiale sau componente) unică în țară prin capacitatea sa de 600 kilonewtoni (foto jos).

Cercetări deja demarate

Pe lângă laboratoarele în care firmele vor putea da comanda unor piese, inclusiv pentru înlocuirea unor componente defecte în linia de producție, în PST companiile pot închiria și spații de birouri din cele 30 disponibile.

Două au fost deja concesionate de o firmă locală, EBM-Papst Oradea, producător de motoare electrice care și-a propus să dezvolte la Oradea un hub de cercetare care, în viitor, să asigure motoare inteligente pentru activitatea globală a grupului german din care face parte, și de Zala Medical, un start-up înființat în Cluj-Napoca de doi orădeni, care revin în orașul natal pentru a dezvolta proteze sau implanturi printate 3D din titan, necesare pacienților cu diferite afecțiuni.

Reprezentanții celor două companii - Adrian David de la EBM-Papst și Mihai Șelariu de la Zala Medical - au luat cuvântul la evenimentul de vineri, amândoi spunând că firmele lor plănuiesc să facă cercetare de top și pe termen lung în Oradea. Șelariu a precizat și cât de utile sunt echipamentele oferite de PST pentru compania sa, care ar fi putut accesa fonduri nerambursabile pentru asemenea achiziții, dar n-a considerat rentabilă cheltuirea banilor publici pentru folosirea sporadică a acestor tehnologii. „Maniera de co-working este cheia pentru noi”, a declarat fondatorul Zala Medical.


Adrian David (foto stânga) de la EBM-Papst și Mihai Șelariu (foto dreapta) de la Zala Medical au vorbit despre planurile pe care le au companiile la care lucrează în PST Bihor

Cu bani europeni

Prezent și el la eveniment, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a declarat că PST Bihor a fost creat pentru ca județul să asigure condiții pentru inovare mediului local de afaceri. Investiția în construcția și dotarea parcului a fost de 43,7 milioane lei, din care 64% a plătit CJ Bihor, iar diferența a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Mălan a subliniat și rolul important al Universității din Oradea în acest proiect, care va asigura în continuare componenta de cercetare. Concret, universitarii vor gestiona laboratoarele din PST, unde vor onora comenzile făcute de firme, contra cost sau în cadrul unor granturi de cercetare.

De altfel, cadre didactice și cercetători ai Universității din Oradea au participat, tot vineri, la un eveniment de prezentare al PST dedicat lor.

Pe lângă laboratoare și birouri, PST Bihor mai pune la dispoziția firmelor și spații de socializare, un amfiteatru și sală de conferințe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON