Cântăreţi cu nume şi tinere talente ale muzicii populare s-au adunat să organizeze şi să participe la spectacolul "O viaţă închinată cântecului", din dorinţa de a o ajuta pe celebra interpretă Florica Ungur care, suferind de o boală gravă, trece prin cea mai grea perioadă a vieţii.
Floarea din Bihor
Clubul tinerilor din clubul Lions, numit Leo Black Eagle, a programat spectacolul "Florica Ungur - O viaţă închinată cântecului" pe joi, 21 iulie, cu începere de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
"Banii pe care îi vom strânge în urma concertului vor merge către doamna Florica Ungur, care are nevoie acum de îngrijiri medicale", spune preşedintele clubului, Oana Pelea, fără a dezvălui afecţiunea de care suferă artista.
Artişti pentru artistă
Organizatorii au adunat la un loc nume mari ale folclorului românesc, precum Cristian Pomohaci, Tiberiu Ceia, Cornel Borza, Nicolae şi Nicuşor Mureşan, Radu Potoran, Iuliana Chelu, Otilia Haragoş şi Elvira Lerinţiu. Vor cânta, însă, şi mai tinerii Antonela Ferche Buţiu, Mihaela Popa, Paul Ananie, Ioana Urs şi Dana Ionela Jurjuţ, ultimii doi fiind discipoli ai Floricăi Ungur.
Printre invitaţi se numără şi dansatorii din Ansamblul Bihorul, iar acompaniamentul va fi asigurat de orchestra "Rapsodia bihoreană", condusă de dirijorul Liviu Buţiu. Organizatorii au stabilit că preţul unei invitaţii la spectacol va fi de 20 de lei, acestea fiind puse în vânzare la Casa de Cultură a Sindicatelor.
DOINITOAREA
O viaţă pentru cântec
Florica Ungur s-a născut în satul Fâşca şi a învăţat să cânte chiar de la mama sa, Ileana Cociuba. Artista a spus mereu că nu a cântat pentru a face carieră, ci pentru a "mângâia suflete". Cântăreaţa a absolvit cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, secţia de limbi clasice (latină şi greacă veche), devenind profesoară de latină la actualul Colegiu Naţional Mihai Eminescu.
Artista şi-a lansat primul disc în 1970, la vârsta de 31 de ani, iar de-a lungul timpului a cules şi interpretat peste 150 de melodii autentic populare. A cultivat doina cea "tărăgănată", dar şi cântecele de joc, nuntă şi jale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.