URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2024, 10:36

Expoziție inedită în Husasău de Tinca: „Cipca - Dantela țărănească a bunicii”

Expoziție inedită în Husasău de Tinca: „Cipca - Dantela țărănească a bunicii” Foto generic, sursa: Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fostul magazin sătesc din Husasău de Tinca, de la numărul 256, va avea loc marți, 30 iulie, de la ora 17.00,  vernisajul expoziției „Cipca - Dantela țărănească a bunicii”, proiect inițiat de designerul Dorin Negrău, ce reunește dantele lucrate manual de-a lungul timpului în localitatea bihoreană, de la piese care au fost folosite pentru decorarea caselor, până la cele care împodobeau altarul vechi al bisericii din sat.

Expoziţia a fost catalogată de organizatori drept una manifest, „care se încadrează în conceptul de păstrare a patrimoniului imaterial", drept care va fi inclusă în circuitul naţional al „Nopţii muzeelor la sate". Acesta va avea loc în data de 31 august, iar judeţul Bihor va participa pentru prima dată, după cum au informat reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor.

„Expoziţia reuneşte dantele lucrate manual în Husasău de Tinca de-a lungul timpului; majoritatea sunt piese folosite la decorarea caselor din sat, iar o parte dintre ele au fost folosite la decorarea altarului vechi al bisericii. Dantela, simbol al delicateţei feminine, oferă, prin varietatea modelelor, poveşti nespuse croşetate cu ac şi aţă, realizând obiecte misterioase şi diafane. În tradiţia populară, dantela completează şi alte obiecte de uz casnic şi de port precum ştergare, lipidee, feţe de masă, poale, cămăşi etc.", au mai transmis reprezentanţii MŢC.

Curatorii expoziţiei şi cei care o vor prezenta în cadrul vernisajului sunt dr. Sabina Horvath şi dr. Simona Bala, muzeografe la Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv părintele paroh Lucian Vancea.

Evenimentul este organizat de Centrul Tradiţional de Conectare la Viaţa Simplă, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, al Primăriei Municipiului Oradea şi al PFA Demeter Delia Daniela. 

„Cipca - Dantela ţărănească a bunicii" va rămâne deschisă pentru vizitare până pe 14 octombrie 2024, în intervalul orar 11.00-20.00.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Dorin Negrău este un designer bihorean cunoscut pentru combinaţia sa de tradiţie şi modernitate în creaţiile sale vestimentare. Originar din Husasău de Tinca, Negrău a fost inspirat de cultura şi meşteşugurile locale încă din copilărie, petrecută în casa bunicii sale. El şi-a început cariera internaţională la New York, în 2021, unde și-a prezentat colecţiile la Săptămâna Modei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON