URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2024, 10:09

Expoziție în Cetate: „Ziua în care Oradea s-a declarat oraș liber”. Cum s-a petrecut Revoluția din 1989 în orașul de pe Crișul Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curişii sau pasionaţii de istorie recentă sunt invitaţi marţi, 17 decembrie, de la ora 12, la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, unde Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal marchează 35 de ani de la Revoluţia din 1989 prin vernisajul expoziţiei temporare "#35 - Ziua în care Oradea s-a declarat oraş liber".

Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii MŢC, expoziţia îşi propune să aducă în prim-plan emoţiile şi euforia trăite de orădeni în ziua de 22 decembrie 1989, când oraşul a fost declarat liber de comunism. 

"Începând cu ora 10.00 a acelei zile fierbinţi, orădenii au luat cu asalt clădirea Primăriei Oradea, iar sub starea generalizată de degringoladă şi euforie, dar şi teamă, începând cu ora 10.30, ia fiinţă «Comitetul civic», devenit ulterior «Comitetul cetăţenesc din Bihor». Cu 8 minute înainte ca soţii Ceauşescu să decoleze cu elicopterul, în Bucureşti, Oradea era deja declarată «Oraş liber de comunism!»”, rezumă reprezentanţii muzeului şirul evenimentelor din acea zi.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă o colecţie inedită de fotografii realizate atunci de fotografii orădeni Alex Niţescu, Dumitru Lazău, Biro Karoly şi Marian Antal, dar şi alte obiecte reprezentative pentru acea zi, cum ar fi un drapel găurit, biroul ultimului primar al Oradiei din perioada comunistă şi aparatul foto folosit pentru a documenta evenimentele.

De asemenea, va fi proiectat un documentar video realizat în ziua de 22 decembrie 1989 de orădeanul Ovidiu Selegean.

Proiectul expoziţional este coordonat de dr. Cristina Liana Puşcaş şi îmbină tehnologia modernă de expunere cu metode clasice, oferind o incursiune captivantă în istoria locală. 

La eveniment vor lua cuvântul şi istoricul Gabriel Moisa, managerul muzeului, şi Cristina Liana Puşcaş, coordonatorul proiectului expoziţional. 

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe 1 februarie 2025, fiind accesibilă zilnic între 9 şi 17. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON