URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2024, 13:22

Expoziția "75 de ani de la revoltele țărănești din Bihor", în Cetatea Oradea

Expoziția '75 de ani de la revoltele țărănești din Bihor', în Cetatea Oradea Foto generic, sursa Oradea Heritage
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentele din vara anului 1949, când satele bihorene au fost cuprinse de o amplă revoltă împotriva măsurilor impuse de regimul comunist privind colectivizarea forţată, vor putea fi rememorate cu ajutorul expoziţiei "75 de ani de la revoltele ţărăneşti din Bihor", care va fi deschisă joi, la sediul Muzeului Oraşului Oradea din Cetate.

Expoziţia, curatoriată de dr. Cristina Liana Puşcaş, include nouă panouri informative şi mărturia scrisă a unui deportat, Ioan (Wilson) Ţărău din Ghirişul Negru. Documentul original, în manuscris, se află în colecţia secţiei Muzeului Oraşului Oradea. Ioan Ţărău, împreună cu soţia şi mama sa, Floarea, au fost urcaţi într-un camion şi deportaţi pe 3 august 1949.

De asemenea, vizitatorii expoziţiei pot urmări documentarul video "Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Lecţia demnităţii", realizat de dr. Cristina Liana Puşcaş, avându-l ca protagonist pe Ioan Brazdă, fostul preşedinte al Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Oprimării Comuniste Bihor.

"În vara anului 1949, satele bihorene au fost cuprinse de o amplă acţiune de revoltă împotriva măsurilor impuse de noul regim comunist privind colectivizarea forţată. Ţăranii erau nemulţumiţi de creşterea cotelor impuse, iar muncitorii de la batoze nu mai primeau plata în produse agricole, ci în bani. De asemenea, se stabileşte ca întreaga recoltă să fie treierată la arie, proces care era mult mai uşor de supravegheat de organismele de stat. Reacţia autorităţilor a fost rapidă şi dură. După executarea liderilor revoltei, au urmat deportările", reaminteşte Muzeul Ţării Crişurilor, printr-un comunicat de presă.

Aproximativ 800-1.000 de persoane au fost ridicate şi transportate la sediul Miliţiei Judeţene, apoi la Gara de Est din Oradea, unde, pe 3 august 1949, un convoi de vagoane le-a dus spre Medgidia. În total, 238 de familii, adică 863 de persoane cu vârste între o lună şi 74 de ani, din 76 de localităţi bihorene, au fost deportate.

Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Asociaţia Cei 40 de Mucenic.

Programul de vizitare al secției este, în perioada august-octombrie, de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00, iar în noiembrie-decembrie, de marţi duminică, între orele 9:00-17:00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Precizare
Dictatura de clan ceausista a generat nemultumirea natiunii romane, lucru exploatat de catre adversarii tarii noastre din exterior. Lucru exploatat la maxim de catre Moscova. Totul a culminat cu "lovilutia" din 1989, "lovilutie" care se petrecea sub ochii romanilor, fara ca ei sa-si dea seama, si la care au participat. Gruparea Iliescu a preluat puterea in Stat.
Postat 30 Iulie 2024, 19:56 de TheSolarConnection
Represiunea sovietica
Daca tot va apucati sa scrieti articole, bine ar fi sa explicati si contextul in care s-au intamplat cele ce s-au intamplat. Asa ar fi profesionist. Asadar, imediat dupa cel de al doilea razboi mondial, trupele sovietice au ocupat Romania si au impus guverne comuniste formate din colaborationisti de-ai lor (colaboratori recrutati in mare parte din minoritari revansarzi). Cu ajutorul acestora au actionat pt pedepsirea si jefuirea natiunii romane. Aceasta a fost situatia natiunii romane din 1944 si pana catre 1960. In aprile 1964, Partidul Muncitores Roman scutura tutela PCUS (bolsevicii) - Partdul Comunist al Uniunii Sovietice -. PCR a fost de la bun inceput o agentura a URSS. Dupa Dclaratia din aprilie 1964, mai sus amintita, socialistii romani au inceput sa preia puterea in Stat. Cu toate ca socialistii romani au impus retragera trupelor sovietice din tara, agentii Moscovei au ramas. In perioada de avant a nationalist-socialismului (1964-1980), Romania s-a ridicat intre primele tari din lume , dpdv al cunoasterii stiintifice, creatiei de bunuri si valori, ordinii sociale respectate de buna voie de majoritatea populatiei. In anii '80, locul democratiei socialiste a fost luat de catre dictatura de clan ceausita, lucru exploatat la maxim de catre adversarii tarii noastre din exterior, in frunte cu Rusia care la acea vreme insemna URSS. Despre implicarea Moscovei si a tarilor ei satelit din zona, in "lovilutia" din 1989, se stie.
Postat 30 Iulie 2024, 19:21 de TheSolarConnection
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON