Evenimentele din vara anului 1949, când satele bihorene au fost cuprinse de o amplă revoltă împotriva măsurilor impuse de regimul comunist privind colectivizarea forţată, vor putea fi rememorate cu ajutorul expoziţiei "75 de ani de la revoltele ţărăneşti din Bihor", care va fi deschisă joi, la sediul Muzeului Oraşului Oradea din Cetate.
Expoziţia, curatoriată de dr. Cristina Liana Puşcaş, include nouă panouri informative şi mărturia scrisă a unui deportat, Ioan (Wilson) Ţărău din Ghirişul Negru. Documentul original, în manuscris, se află în colecţia secţiei Muzeului Oraşului Oradea. Ioan Ţărău, împreună cu soţia şi mama sa, Floarea, au fost urcaţi într-un camion şi deportaţi pe 3 august 1949.
De asemenea, vizitatorii expoziţiei pot urmări documentarul video "Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Lecţia demnităţii", realizat de dr. Cristina Liana Puşcaş, avându-l ca protagonist pe Ioan Brazdă, fostul preşedinte al Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Oprimării Comuniste Bihor.
"În vara anului 1949, satele bihorene au fost cuprinse de o amplă acţiune de revoltă împotriva măsurilor impuse de noul regim comunist privind colectivizarea forţată. Ţăranii erau nemulţumiţi de creşterea cotelor impuse, iar muncitorii de la batoze nu mai primeau plata în produse agricole, ci în bani. De asemenea, se stabileşte ca întreaga recoltă să fie treierată la arie, proces care era mult mai uşor de supravegheat de organismele de stat. Reacţia autorităţilor a fost rapidă şi dură. După executarea liderilor revoltei, au urmat deportările", reaminteşte Muzeul Ţării Crişurilor, printr-un comunicat de presă.
Aproximativ 800-1.000 de persoane au fost ridicate şi transportate la sediul Miliţiei Judeţene, apoi la Gara de Est din Oradea, unde, pe 3 august 1949, un convoi de vagoane le-a dus spre Medgidia. În total, 238 de familii, adică 863 de persoane cu vârste între o lună şi 74 de ani, din 76 de localităţi bihorene, au fost deportate.
Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Asociaţia Cei 40 de Mucenic.
Programul de vizitare al secției este, în perioada august-octombrie, de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00, iar în noiembrie-decembrie, de marţi duminică, între orele 9:00-17:00.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.