URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2021, 18:11

Explicaţii despre colectarea deşeurilor: Orădenii află de la primarul Birta şi reprezentanţii RER noile reguli şi tarife ale salubrităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 50 de preşedinţi de asociaţii din Rogerius au participat, marţi după-amiază, la prima întâlnire organizată de Primăria Oradea şi RER Vest, pentru a lămuri noile reguli ale colectării separate, dar şi noile tarife.

Primarul Florin Birta a anunţat, încă de acum două săptămâni, că se va întâlni cu liderii orădenilor care stau la blocuri, pentru a le explica ce înseamnă colectarea în trei fracţii, care se va implementa în Oradea în acest an, şi cât va costa serviciul de salubritate. Întâlnirile sunt necesare pentru că, în plină campanie de pregătire a noului sistem, preşedinţii de asociaţii au refuzat să semneze noile contracte cu RER Vest.  

Pentru Oradea curată

La întâlnirea care a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor, primarul Birta a fost însoţit de directorul general economic-marketing al RER Vest, Palhegyi Zoltan. Întâi, edilul a explicat de ce este importantă reciclarea şi valorificarea deşeurilor, arătând că în ultimii patru ani Oradea a plătit, din taxe şi impozite, aproape 6 milioane de euro pentru gunoaiele abandonate la haldă.

"Nu avem ca scop mărirea profitului unei societăţi. Avem ca singur scop menţinerea Oradiei curate şi reducerea deşeurilor depuse la haldă", le-a spus Birta orădenilor.

Primarul a explicat şi că varianta cea mai simplă pentru municipalitate ar fi introducerea unei taxe speciale pentru cetăţenii care nu au contract de salubritate, indiferent că stau la casă sau la bloc. "RER ar fi cel mai fericit, că nu trebuie să încheie contracte cu cetăţenii şi nu mai are treabă decât cu Primăria, care îi plăteşte din taxele adunate de la orădeni. Şi noi la Primărie suntem liniştiţi, am introdus taxa, fiecare o plăteşte", a spus Birta. Nu este dorită această variantă pentru că, pe termen lung, va fi una scumpă pentru oraş, în continuare orădenii vor trimite la haldă multe deşeuri, care vor costa. "Cu taxa, nu mai putem vorbi de colectare selectivă", a spus şi un preşedinte de asociaţie.

Selectiv e mai ieftin

Preşedinţii de asociaţii au primit şi simulări ale costurilor pe care le implică noul sistem, aflând că vor reduce facturile doar dacă vor colecta selectiv. "Până acum, am avut un tarif pe persoană pe lună. Acum cu siguranţă nu va fi un tarif mai ieftin, pentru că se introduce o fracţie în plus şi creşte frecvenţa colectării. Tariful va creşte de la 11,6 lei pe persoană, cât este în prezent, la aproximativ 15-16 lei, depinde de numărul de persoane arondate şi de câte deşeuri se produc", a declarat Birta.

Birta şi Palhegyi au explicat că, dacă orădenii vor selecta deşeurile şi vor arunca mai multe reciclabile şi biodeşeuri, respectiv mai puţine resturi reziduale, vor plăti mai puţin. Asta pentru că fracţia reziduală este cea mai scumpă (88,92 lei pe metru cub, fără TVA), în timp ce biodeşeurile şi reciclabilele sunt semnificativ mai ieftine (51,44 lei pe mc, respectiv 40,38 lei), directorul RER Vest subliniind chiar că pentru fracţia uscată (PET-uri, plastice, metale, etc.) orădenii vor plăti exclusiv costul de transport al resturilor.

Astfel, a spus Birta, o asociaţie care în prezent are, de pildă, două containere de câte 1,1 mc pentru deşeuri reziduale, după ce colectează separat biodeşeurile, ar putea să renunţe la un container sau chiar la amândouă, cerând o pubelă mai mică, iar asta va însemna şi o factură mai mică. Palhegyi a punctat şi un alt aspect: tarifarea pe volum nu este o "găselniţă" locală, ci o obligaţie pentru toţi românii, prevăzută în legislaţie.

Sunaţi la Poliţia Locală!

Orădenii au putut să le pună întrebări celor doi, dorind să afle, de pildă, cum se va întâmpla în cazul asociaţiilor cu mai multe ţarcuri. Birta a explicat că, în baza datelor furnizate de asociaţii, RER Vest va calcula volumul de deşeuri aferent fiecăreia şi va factura ca atare.

De asemenea, preşedinţii au vrut să afle cum vor preveni ca RER să golească containerele care nu sunt pline, iar Birta a garantat că operatorul de salubritate nu va ridica pubele dacă nu sunt cel puţin pe jumătate umplute cu gunoaie.

Alţi participanţi la întâlnire au vrut să afle cum pot să evite ca ţarcurile de gunoaie să nu mai fie deschise ori cum să-şi educe vecinii de bloc, astfel încât să respecte colectarea separată. Primarul a spus că, în perioada următoare, Poliţia Locală va intensifica în tot oraşul controalele pe această temă, iar cei prinşi că nu respectă regulile salubrităţii, vor fi amendaţi. "De fiecare dată când întâmpinaţi probleme, sunaţi la dispeceratul Poliţiei Locale", a mai spus Birta.

La finalul întâlnirii, cu mici excepţii ale unor orădeni nemulţumiţi că sistemul se schimbă şi care ar prefera ca totul să rămână la fel ca până acum, ceea ce nu este posibil, şefii asociaţiilor invitate au părut că au înţeles noile reguli şi chiar sunt de-acord cu ele. "Dacă vrem să trăim ca în Germania, trebuie să ne comportăm ca acolo", a spus o preşedintă de asociaţie.

Primarul Birta a anunţat că va organiza noi întâlniri săptămâna viitoare şi că, în perioada următoare, va invita toţi preşedinţii la discuţii, dar respectând măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Apropo de Germania
Domnule primar si in Germania masinile primariei parcheaza la domiciliu pe banii contribuabilului? Exemplu pe str. Onesifor Ghibu Dusterul BH 13 ARX parcat fregvent pe parcarea de domiciliu BH 34 ANS8 si ziua si noaptea. Si domnul se si lauda cu asta.Acum domnul isi asfalteaza locul de sub parcarea de domiciliu iar strada se carpeste ici colo.(nu e singurul care parcheaza la domiciliu si ziua si noaptea)S-a dus Bolojan din primarie.....Doamne multi se bucura si multi profita. Sustin asfaltarea strazilor in detrimentul altor lucrari cum ar fi contributie ban public la izolatul blocurilor, pacari pe orizontala pe exproprieri de case, dealuri reabilitate chiar si linii de tramvai ciudate.
Postat 05 Martie 2021, 06:48 de scarbit
vrem să trăim ca în Germania
Nu mai trebuie sa mergem in germania.A venit germania la noi.Si a batut palma cu "partidul meu". Cezar Preda,vicepresedinte pnl,fost director rer buzau."Pentru a pastra aparenta distanta fata de banii publici, Cezar Preda se retrage la inceputul anului 2005 din toate functiile detinute la firmele care aveau contracte cu bani publici. In rea­litate, acesta a ramas actionar la Atlas Invest SRL alaturi de sotia sa, dar rudele sale au prins fraiele afacerii RER.Grupul de firme RER Romania SRL este cel mai important „gunoier” din ţară, asigurând serviciile de salubrizare din mai multe oraşe. RER este patronată de familia germană Remmert, dar supervizată politic de persoane-cheie din PD, în frunte cu deputatul Cezar Preda" [ ]. Aici se pot vedea prieteniile RER cu fiefurile PNL, ca din intimplare [ https://rergroup.ro/companii/ ]
Postat 04 Martie 2021, 09:17 de excalibur
K în jemrania
"Dacă vrem să trăim ca în Germania, trebuie să ne comportăm ca acolo" Halo avem străzi neasfaltate în mijlocul orașului și voi veniți cu Jermania? Asta tre sa faci primare în primul rand, sa scoți orașul de pe Cris din pietriș. Asta poți face peste tot, fiindcă asta înseamnă că îți pasa de toți oradeni, fiindcă toți plătim taxe nu doar cei care au asfalt. Vine mașina de tonaj de la RER și împrăștie tot pietrisul turnat prin gropi de primărie! Xenopol 39! Ia aruncați o privire sa vedeți pentru ce cereți taxe și impozite și colectare selectiva. Apoi veniți după și pronunțați cuvântul Jermania sa vedem dacă va mai tine obrazul.
Postat 04 Martie 2021, 07:51 de Marcelo1989
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON