Informaţia că dr. Adrian Duşe a renunţat în iulie la conducerea Spitalului Judeţean, preluată în decembrie de la dr. Gheorghe Carp, ales senator, mi-a produs săptămâna trecută jenă şi stupoare. Ruşine pentru că era de datoria mea s-o aflu la timp. Perplexitate deoarece nu din ambiţie şi-a dorit la finele anului trecut dr. Duşe responsabilitatea pe care, după doar o jumătate de an, s-o fi abandonat dintr-un capriciu.
Nimeni nu tăgăduia la momentul numirii că dr. Duşe este un profesionist şi un caracter integru. Oameni pe care i-a operat depun mărturie că au fost trataţi impecabil sub aspect atât medical, cât şi uman. Autorul numirii, primarul Florin Birta, făcea aşadar un pariu riscant: pe perioada mandatului de manager, pacienţii pierdeau un excelent chirurg fără ca municipalitatea să fi avut altceva decât speranţa, nu certitudinea, că spitalul va câştiga un administrator la fel de bun.
Recalificarea s-a dovedit, iată, cu neputinţă. În semestrul în care dr. Duşe a condus Judeţeanul s-au evidenţiat două carenţe ale noului manager. 1) A fost din start inabordabil, prin jurnalişti, pentru public (n-a făcut nicio conferinţă de presă, în care să prezinte activul şi pasivul spitalului, obiectivele asumate, schimbările preconizate, viziunea asupra a ceea ce considera că trebuie să urmeze etc.), şi inabordabil a rămas şi ulterior (când trebuia să informeze asupra unor probleme curente). 2) Tot spre deosebire de predecesorul său, doctorul Duşe a întârziat decizii, nemulţumindu-şi colegi care aveau nevoie de operativitate (unii zic că s-a "câcâit", alţii că de fapt a măsurat atent ca să se asigure că taie bine).
Când BIHOREANUL a aflat despre demisie, primarul Oradiei a avut explicaţii greu de înghiţit. Pe de o parte, a susţinut, pur şi simplu, că... a uitat s-o anunţe. Haida de! Pe de alta, că acelaşi dr. Duşe, care în decembrie îşi asuma managementul întregului spital, ar fi hotărât, brusc, "să se concentreze mai mult pe partea medicală şi pe organizarea secţiei de chirurgie, mai ales în perspectiva unificării prin absorbţie a Spitalului Judeţean cu Spitalul Municipal". Ca de obicei, dr. Duşe a refuzat să ofere detalii care ne-ar fi dus la partea sa de adevăr.
În mica şi complicata lume a spitalelor din Oradea se ştie, însă, că preconizata fuziune a Judeţeanului şi Municipalului va avea loc cu acelaşi dr. Gheorghe Carp la cârmă, aşadar nu era loc pentru mai multe săbii într-o singură teacă. Dar asta pare în acelaşi timp scandalos şi păgubos. Nici pe departe fiindcă dr. Carp nu ar avea calificarea necesară (doar el a avut ideea), ci pentru că revenirea senatorului în fruntea spitalelor vădeşte o boală cronică a sistemului sanitar (şi nu numai) local: dependenţa de un şef (a se citi tătuc), adică, în fond, slaba dezvoltare instituţională. Or, când reuşita unei reforme depinde strict de persoana iniţiatorului, scade şansa ca ea să aibă o durabilitate peste longevitatea acestuia. E un eşec al Primăriei că pune o instituţie să depindă de un om, fatalmente perisabil prin însuşi datul biologic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.