URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2013, 08:15

Experimente de fizică, explicaţii de arheologie şi demonstraţii cu roboţi, la Noaptea Cercetătorilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Sporturilor a Universităţii din Oradea va găzdui, vineri seară, laboratoarele cercetătorilor orădeni. Instituţia a "aderat" la evenimentul european Noaptea Cercetătorilor, astfel că, începând cu ora 17, orădenii cu minţi curioase vor putea afla detaliile muncii oamenilor de ştiinţă.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii, "târgul ştiinţei" va fi împărţit în patru zone: SciFUN, Knowledge, Agora şi zona Uniunii Europene. În zona SciFUN, vizitatorii vor putea vedea experimente ştiinţifice şi îşi vor putea testa înclinaţiile spre ştiinţă, în zona Agora vor dezbate probleme ce ţin de aria ştiinţelor, iar în zona Uniunii Europene vor descoperi harta ştiinţifică a continentului şi vor putea participa la un concurs de cultură ştiinţifică europeană. În zona Knowledge cercetătorii îşi vor prezenta, propriu-zis, munca şi rezultatele. "Vizitatorii vor avea ocazia să asiste la demonstraţii interesante cu roboţi, testarea echilibrului, monitorizarea frecvenţei cardiace în timpul efortului, experimente de actualitate în fizică, arheologia la început de mileniu III şi altele", se precizează în comunicat.

Pe lângă cercetătorii Universităţii, la eveniment vor mai participa poliţiştii din cadrul Compartimentului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, reprezentanţii firmei Plexus şi oamenii de ştiinţă ai Muzeului Ţării Crişurilor. Invitatul special al serii este campionul olimpic la tir sportiv la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Alin Moldovean, care le va vorbi orădenilor despre implicaţiile cercetării în sportul de performanţă.

Totodată, toţi vizitatorii de la Noaptea Cercetătorilor 2013 se vor putea înscrie pentru o tombolă cu premii.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg.

Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON