URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2022, 13:34

Experiment la tomberon: Aproape 800 de orădeni testează un sistem revoluţionar pentru salubritatea locală (FOTO)

Experiment la tomberon: Aproape 800 de orădeni testează un sistem revoluţionar pentru salubritatea locală (FOTO) PROGRAM PILOT. Locatarii din cartierul Prima Nufărul sunt primii din Oradea care folosesc saci de gunoi cu coduri unice, ce identifică automat utilizatorul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din luna martie, cei 790 de locuitori din cartierul Prima Nufărul vor testa reguli noi de salubritate care, dacă se vor dovedi utile, vor fi aplicate în tot oraşul.

Concret, oamenii vor arunca deşeurile folosind nişte saci anume concepuţi, cu coduri unice cu radio frecvenţă, ceea ce va permite calcularea costurilor de salubritate aferente fiecărui apartament, în funcţie de câte gunoaie a generat. 

Saci cu "cip" 

Proiectul pilot a fost anunţat de primarul Florin Birta încă de anul trecut, dar intră în vigoare abia din luna martie. Săptămâna trecută, firma Cargo Track, cu care Primăria implementează acest experiment, a început să distribuie asociaţiei de proprietari din cartierul aflat în Piaţa Nucetului sacii cu coduri RFID (Radio-Frequency Identification, adică identificare prin radio-frecvenţă), singurii pe care locatarii îi vor putea folosi timp de trei luni.

Sacii sunt de patru feluri: galbeni pentru deşeuri de plastic, hârtie şi metal, verzi pentru sticle, maro pentru resturi biodegradabile şi negri pentru deşeuri reziduale. Fiecare sac are un cod unic (foto), care este citit automat de ţarcul cu pubele, când cetăţeanul se află în faţa uşii. Odată scanat acest cod, în sistemul electronic al ţarcului se înregistrează numele utilizatorului care aruncă gunoiul şi ce tip de deşeu ar trebui să aibă în sac. 

Inteligenţă artificială 

După ce uşa ţarcului s-a deschis, deşeurile trebuie aruncate în containerele aferente. "În cazul deşeurilor biodegradabile şi al celor din sticlă, doar conţinutul se aruncă în pubele, în timp ce sacul propriu zis, din plastic, trebuie aruncat în recipientele de culoare galbenă", spune Răzvan Perţicaş (foto), managerul Cargo Track.

În tot acest timp, o cameră de supraveghere inteligentă, aflată deasupra ţarcului, filmează fiecare gest, iar înregistrările vor ajuta asociaţia de proprietari să afle dacă cineva a intrat şi cu alte gunoaie decât cele din sacul cu cod, dacă a lăsat gunoaie în faţa ţarcului sau dacă a aruncat sacul în recipientul nepotrivit, cum ar fi deşeurile din plastic în pubela maro, pentru resturi biodegradabile. 

"Camera foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială şi învaţă din toate imaginile pe care le obţine. În situaţia în care un om vine cu un sac cu element de identificare RFID şi alţi doi saci, se va crea un incident", explică Perţicaş. În primă fază, incidentele vor fi definite de cei care urmăresc înregistrările video, dar pe măsură ce va acumula imagini, camera va "învăţa" tot mai mult, iar pe viitor va şti singură când cineva face o greşeală.

Plăteşti cât arunci 

Primăria testează acest sistem cu saci RFID ca o soluţie pentru implementarea principiului "plăteşti cât arunci" la blocurile din Oradea. Cum fiecare apartament are un cod unic alocat pe saci, sistemul va permite calcularea unei facturi de salubritate în funcţie de volumul de deşeuri generat, pentru fiecare categorie. În prezent, acest principiu se aplică doar la casele din Oradea şi la câteva blocuri, majoritatea asociaţiilor respingându-l tocmai pentru că nu ştiu cum să împartă echitabil factura primită de la RER Vest între locatari.

"Ne dorim ca cetăţenii din cartierul Prima să se conformeze, adică să arunce deşeurile corect, şi să putem decide dacă acest sistem poate fi implementat în tot oraşul", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie.

Locatari încântaţi 

Orădenii care testează sistemul se arată încântaţi. "Eu cred că e un sistem mai bun, care ne face să fim mai responsabil. Fiecare plăteşte pentru cât aruncă, aşa că ar trebui să colecteze separat. Poate că vom ajunge să plătim mai puţin", spune Nicolae Matei (foto), şef de scară într-un bloc din cartierul Prima. În prezent, costul pe persoană este de 19 lei, ceea ce înseamnă că o familie cu 3 membri achită 57 lei lunar.

"Mi se pare o soluţie viabilă, foarte ingenioasă şi sper să se potrivească locatarilor", zice şi Valentin Naghi, vicepreşedinte al asociaţiei. "Cred că este un experiment foarte bun. Cetăţeanul va colecta selectiv, aşa cum e normal, şi va plăti pentru cât produce", spune Raul Tolea, un alt locatar din cartier. 

Reprezentantul Cargo Track afirmă că până acum oamenii nu au avut obiecţii, ci doar nelămuriri. "Trebuie să înţelegem şi că este un proiect pilot, unic în Europa. Nu venim cu o soluţie dezvoltată 50 de ani undeva", mai spune Perţicaş. Tocmai ca să adune sugestii din partea orădenilor, Cargo Track a lipit pe ţarcurile de gunoi şi coduri QR care, odată scanate, deschid un formular de feedback. Cel mai relevant feedback se va vedea, însă, în tomberoane...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Ipocriti
Orice numai sa nu lucreze cei care au datoria de a face acest lucru!!!
Postat 16 Aprilie 2022, 19:34 de User anonimizat
Mintea de pe urma...
@Dinu, nici n-a inceput mega-proiectul unic in europa, si suntem deja reticenti cu sansa unica de a fi PRIMII. Din prima. Sau din Prima. Si eu cred ca e o halucinatie, desi, adevarul e ca sunt multi, foarte multi, care isi baga picioarele in selectia gunoiului. E de bun simt 2-3 fractii si un pic de grija. Nu inteleg de ce nu se implementeaza odata garantia la pet-uri, ar disparea complet din peisaj. Asta cu sacii cipati e COOL. Ai copil mic sau un batrin in grija , si vei aduna PAMPERSI pina se umple sacul cu cip. MAGNIFICENT . Oradea este o colectie de experimente reusite...
Postat 06 Martie 2022, 20:43 de excalibur
despre proiect
Locatarilor din cartierul Prima Nufărul nu li s-a cerut consimțământul în implementarea acestui proiect pilot și nici pentru utilizarea datelor personale. Au fost anunțați că ăsta e proiectul și s-au împărțit sacii. Au fost câteva ședințe în care s-a adus la cunoștință că începe. Nu s-a comunicat nimic înainte. Sintagma ”plătești cât arunci”, nu se susține, din contră se va plăti mai mult. Prin scanarea cipului se poate vedea doar de câte ori merge o persoană să ducă gunoiul, în niciun caz ce cantitate aruncă sau modul de colectare. Pentru a vedea cantitatea, acești saci ar trebui cântăriți – cineva aruncă cinci sticle de bere, altcineva 15 sticle similare; cineva aruncă o cutie de carton, altcineva aruncă trei; o familie de trei persoane are mai multe deșeuri biodegradabile, față de o singură persoană. În toate situațiile vor fi taxați la fel, pentru că se consideră că arunci un sac plin. Taxarea se va face la volumul oficial al sacului – dacă are 25 kg plătești 25 kg. Dacă îl arunci pe jumătate gol, plătești tot 25 kg. Sunt apartamente care nu au balcoane sau nu există spațiu în apartamente să ții patru saci ca să se umple și să plătești chiar cât arunci. Iar deșeurile biodegradabile nu le poți ține în casă/pe balcon, ci le arunci imediat. Vei fi taxat ca atunci când sacul e plin. De asemenea, ca să se știe dacă se colectează selectiv, va trebui să se uite cineva în saci – ciparea nu oferă date despre conținut, cum nu oferă nici despre cantitate. Cu acești saci crește volumul de deșeuri de plastic pentru că nu sunt reutilizabili (nu poți refolosi sacul odată ”citit” cipul) și nici biodegradabili. Te duci cu sacul, îl golești și îl arunci la reciclabile. Plus că acești saci vor costa – nici prețul nu s-a anunțat. Rer Vest colectează și transportă gratuit fracția uscată (scrie pe site). Se va plăti pentru saci, când acum e gratis. De ce trebuie un intermediar? Totodată se solicită spălarea deşeurilor. Apa, pe care tot noi o plătim, este resursă limitată și nereciclabilă 100%. Sunt orașe în Europa unde colectarea selectivă nu prevede spălarea deşeurilor. Se face în stații special construite în acest scop. Rer Vest colectează, selectează și compactează deșeurile. Nu are rol de reciclare propriu-zisă. Singurul punct bun e că sacii au culoarea recipientelor unde se aruncă selectiv și ești ghidat cât de cât (sac verde pentru sticlă în recipient verde). Se doreşte colectarea selectivă și scăderea volumului de deșeuri. Cum ajută acest fapt niște saci de plastic cipați, care la rândul lor trebuie reciclați? Pentru reducerea cantității de deșeuri de la depozitare și creșterea ratei de reutilizare/reciclare, trebuie făcute campanii la producătorii de ambalaje și la utilizatorii acestora de a le reduce și, respectiv, de a interzice utilizarea unor astfel de materiale (interzicerea utilizării pet-urilor la îmbutelierea berii, răcoritoarelor, condiment gen ketchup, muștar, maioneză, etc); interzicerea pungilor de plastic la magazinele de cartier; campanii permanente în unitățile de învățământ pentru a învăța colectarea selectivă și nu numai acolo; centre pentru reciclare contra cost – dar nu pe 0,01 lei pentru o sticlă de plastic (și nu 2-3 în tot orașul). În prezent, doar consumatorul are sarcina finală de reciclare.
Postat 06 Martie 2022, 20:04 de Dinu29
Part 5 : Pastila inteligenta
World Economic Forum 2018 [ https://youtu.be/Uio8X1h0H-E?t=2713 ] . Directorul Pfizer, despre pastila viitorului, care , ingurgitata, se dizolva si transmite un SEMNAL. ASIGURATORULUI SI MEDICULUI CURANT. "La eveniment, un membru al publicului l-a întrebat pe Bourla cum poate fi folosită o anumită tehnologie pentru a garanta că un pacient va lua un medicament. Ca răspuns, Bourla a adus în discuție un medicament aprobat de FDA care conține un senzor digital care poate urmări dacă medicamentul a fost digerat. „Este practic un cip biologic care se află în tabletă și, odată ce luați tableta, trimite un semnal că ați luat tableta”, a spus Bourla. „Imaginați-vă implicațiile acestei conformări. Companiile de asigurări pot ști că medicamentele pe care ar trebui să le ia pacienții, le iau. Este fascinant ce se întâmplă în acest domeniu.” Medicamentul la care a făcut referire este Abilify MyCite, primul medicament cu un sistem digital de urmărire a ingestiei care a fost aprobat în SUA. Este folosit pentru a trata schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia. În noiembrie 2017, FDA a declarat într-un comunicat de presă că senzorul pilulei trimite un mesaj către un plasture purtabil care transmite informații către o aplicație mobilă." ... "so imagine the application of that COMPLIANCE" >> COMPLIANCE= CONFORMARE, SUPUNERE ,SERVILISM, ASCULTARE
Postat 05 Martie 2022, 10:58 de excalibur
Tâmpenii marca Oradea.
Cel mai simplu e ca utilizatorii să cumpere saci. Conform cu standardele pe culori. Apoi, dai sacul galben și ți se lasă la poartă altul nou. Practic cumperi anticipat primul sac ... 5 lei, spre exemplu. Ulterior se cuantifică conform programului de colectare și cu decontul facturat individual.
Postat 04 Martie 2022, 18:52 de KP
@BlackDot
Am intrat: Grupul locatarilor din Cartier Prima Nufarul Oradea. Socializare, informatii, noutati, discutii, propuneri, rezolvari. ___________________________ Cel care doreste sa se alature acestui grup va trebui sa faca dovada locuirii/achizitiei unui apartament in Cartier Prima.
Postat 04 Martie 2022, 16:36 de excalibur
Partea a 4-a: Parcarile
Orasul Oradea are circa 20.000 de locuri de parcari. De tot felul: domiciliu,albe,galbene,rosii. Pe aceste locuri trebuie sa parcheze zilnic 80.000 vehicule .Misiune grea pentru administratorii urbei. Solutia: se transforma fiecare metru patrat de carosabil in parcare, cu plata, evident. Se taxeaza cele 20.000 parcari, perfect barbatesc. Ce facem cu restul ? Nimic mai simplu, le amendam. Circuitul banului in natura...
Postat 04 Martie 2022, 16:34 de excalibur
Intrati pe Grupul Asociatiei de proprietari. apoi trageti singuri concluziile...
Vreti sa vedeti parerea locatarilor? Intrati pe Grupul Asociatiei de proprietari: https://www.facebook.com/groups/1437752866553645 Toti sunt revoltati. Trageti apoi singuri concluziile...
Postat 04 Martie 2022, 16:29 de BlackDot
Partea a 3-a: Repartitoarele de energie termica
Astea le vrea UE in casele romanilor. Cu Forta. Ca toti romanii sa traiasca ECHITABIL in timpul iernii. Aste nu-s contoare, is niste chestii destepte, care printr-un procedeu proportional-integrativ-derivativ (PID ,pentru absolventi...) calculeaza ele cam cum te incalzesti la domiciliu. Apoi te scoate in fata clasei si ti se factureaza dupa cum ai dat drumul la robineti. Ele iti ofera sansa unica de a muri prematur prin hipotermie. Adica inchizi caloriferul ca sa ramii cu bani de dat pe la alti rapitori. Faci ECONOMIE. Salvezi planeta, stratul de ozon, amprenta de carbon. In schimbi ai sanse sa traversezi styx-ul mai devreme, cu putin noroc chiar inainte sa treaca Armata Rosie Carpatii. Plus ca cedezi o parte din consumul tau celor bogati, beneficiari de panouri solare,pompe de caldura,vehicule electrice subventionate de statul lui Palmă-Barbă-Cot . Oligarhi, watch on tv. Ideea e simpla, 24 grade in camera vor deveni prohibite, 18-19 va fi noul "build back better".
Postat 04 Martie 2022, 16:27 de excalibur
Partea a 2-a
Contoarele wireless. Taxa de 1.5 lei/contor/luna. Total 6lei/luna. Supravietuim. Mai ales firma care le citeste. Bun, mergem mai departe. Toata lumea e contorizata, taxata cu 8 lei/mc apa+canalizare. Scade consumul de apa al poporului, pe motiv de penurie. De bani, nu de apa. De bani la consumator ,caci CAO baga profituri de 7mil -19 mil pe an. Nemaifiind debitul de apa calculat la panta canalalelor si volumul de dejectii, canalele se infunda. Nici o problema, cumparam masini de desfundat cu presiune, vidanje, echipe itinerante prin oras,locuri de munca, consum de carburanti, economia duduie. Asa deci si cu gunoiul. Facem tarcuri ermetice (dar fara acoperis antiploaie) , sisteme de acces cu cartela, panouri fotovoltaice care nu merg iarna, acuma chipuri,camere de supraveghere cu inteligenta artificiala...A ajuns gunoiul mai destept ca insusi omul. Tineti-o tot asa... in mâna
Postat 04 Martie 2022, 15:24 de excalibur
...proiect pilot, unic în Europa
Sa acceptam progresul,evolutia, tehnologia. Ca sa nu fim trogloditi si retrograzi. Intre timp, sa facem niste calcule. Incepem cu contorizarea apei. Absolut natural, firesc, fiecare plateste cit consuma, reducerea risipei etc. Efecte secundare: contoarele, o noua povara agatata la gitul omului. Trebe metrologizate periodic.La 4 ani dupa ce ai pus un contor nou-nout, faci un consum de 200mc, primesti amenintari de la Sfinta Asociatie ca e expirat, daca nu-l verifici ti se imputa diferentele, z-gura ma-tii de oradean pervers.Foutui, zise printesa, repede pe google/olx. Nu verifica nimeni,doar inlocuiri. Ok, il inlocuim, in pi--da ma-sii. Saracu,arata ca nou, incerci sa dai drumul la apa cit de putin, degeaba,contorul se invirte.Perfecta stare de functionare. Bun, noroc ca se organizeaza o actiune la nivel de bloc,vine un AUTORIZAT si schimba contoarele. 95/bucata. Ok, 5 minute demontat,montat, sigilat. Omul ia contorul vechi. Stai putin, de ce iei contorul? Pai,asa ne-am inteles cu asociatie, ca inlocuim si preluam contoarele uzate, la CASAT. Sa-ti tragi bice, te conformezi, in nimicnicia ta.Il duceai tu la fier vechi, 22 lei kilu de alama. La magazin 50-75 un contor. Asta-i viata ,un comision perpetuu. Acuma, inginer fiind, mintea-mi zboara sloboda. Deci, pentru un c-a-c-a-t de formalitate, o hirtie intr-un dosar, niste paraziti care ti-au intrat in viata nepoftiti, fac bani, au un BUSINESS, autorizati,nemaipomeniti, alti paraziti plimba niste hirtii, si niste echipamente perfect valabile ajung la topit, apoi iar intr-o fabrica vor fi turnate sa iasa niste contoare noi, care sa intretina un ciclu idiot ,pentru idioti. Am uitat sa va spun ca diferentele lunare intre contorul principal si cle de apartament insumate sunt undeva la 0.5mc/ap, total 10mc pe luna, pe bloc de 20 ap. Muje psd.
Postat 04 Martie 2022, 15:11 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON