Greu de crezut că Primăria va putea extinde în toată Oradea modelul sacilor cu cipuri experimentaţi în cartierul Prima Nufărul, fără să-şi ridice cetăţenii în cap.
După trei luni în care au testat un model de salubritate inteligent, menit să calculeze câte deşeuri aruncă fiecare, orădenii care locuiesc aici au o sumedenie de reclamaţii. Cei mai nemulţumiţi sunt cei amendaţi pentru că n-au aruncat corect deşeurile: ei reclamă că poliţiştii locali nu le-au explicat cum au greşit, ba chiar că aceştia nu ştiu regulile!
Greu de... împărţit
În căutarea unei soluţii viabile pentru implementarea principiului "plăteşti cât arunci" pentru orădenii care stau la bloc, în martie Primăria a demarat un experiment în asociaţia Prima Nufărul, unde locuiesc 790 de oameni.
Dacă pentru orădenii de la case, RER Vest poate calcula un preţ corect al deşeurilor generate, în funcţie de volumul pubelelor folosite de aceştia şi de frecvenţa cu care le scot în stradă, în cazul blocurilor lucrurile se complică. Pentru că locatarii folosesc în comun pubelele, operatorul de salubritate nu are cum să ştie câte gunoaie a aruncat fiecare locatar, aşa că emite o singură factură, pe care asociaţia o distribuie egal între vecini. Pentru că preşedinţii de asociaţii au contestat această variantă, municipalitatea a căutat soluţii, iar una, oferită de firma Cargo Track, a fost să introducă saci cu coduri digitale.
Avantaje...
Fiecare apartament din asociaţia Prima Nufărul a primit saci în patru culori (negri pentru deşeuri reziduale, maro pentru biodegradabile, galbeni pentru reciclabile şi verzi pentru sticle), cu microcipuri care, scanate la intrarea în ţarc, identifică proprietarul, tipul de deşeuri şi volumul. Astfel, sistemul ţine evidenţa deşeurilor generate de fiecare apartament.
Un alt avantaj prezentat al sistemului a fost posibilitatea de a identifica persoana care nu colectează separat deşeurile. Un sac galben, cu plastic, aruncat în pubela maro, de exemplu, "trădează" vinovatul.
... şi dezavantaje
Pe grupul de Facebook al locatarilor, reclamaţiile au curs gârlă. Oamenii s-au plâns că nu au loc să ţină în apartamente patru saci cu gunoaie sau că este imposibil să-i umple, din cauza mirosurilor fiind nevoiţi să arunce sacii pe jumătate goi.
Alţii au reclamat că Primăria a "uitat" de caracterul experimental al proiectului, iar poliţiştii locali au dat amenzi cu nemiluita. "M-am trezit acasă cu un poliţist local, care mi-a dat procesul-verbal de amendă, pentru că nu am colectat selectiv. Eu credeam despre mine că ştiu regulile, aşa că am întrebat ce am greşit. Mi-a spus că nu e obligat să-mi spună", povesteşte Cornel, unul dintre locatarii sancţionaţi. A fost cu atât mai intrigat cu cât, înainte, nu "încasase" niciun avertisment.
Doar după un drum la sediul Poliţiei Locale a reuşit să afle şi ce a greşit: a aruncat în sacul de rezidual un şerveţel şi un ambalaj. "Culmea este că, din ce ne-au spus cei de la Primărie, şerveţelele folosite se aruncă la rezidual", zice bărbatul. A plătit amenda, dar a şi contestat-o în instanţă. "Ca mine au păţit şi alţi vecini. Primăria a găsit locul perfect unde să dea amenzi, că pe noi ne identifică uşor".
Abuz sau necesitate?
Preşedinta asociaţiei, Ruxandra Pop, confirmă că poliţiştii locali au fost zeloşi. "N-ar fi fost o problemă dacă dădeau avertismente, dar au trecut direct la amenzi. Nu mi se pare corect să faci asta într-un proiect experimental", zice femeia. A fost contrariată şi de faptul că vecinii ei au fost amendaţi pentru conţinutul sacilor negri, în timp ce în restul oraşului controalele se limitează la pubelele maro (cu deşeuri biodegradabile) şi la sacii galbeni, cu reciclabile.
Şeful Poliţiei Locale, Samuel Milian, garantează că amenzile au fost justificate. În schimb, recunoaşte că agenţii care nu le-au spus oamenilor motivul sancţiunii au greşit. Pe de altă parte, Milian mai spune că oamenii care au primit direct amenzi au încălcat flagrant regulile.
Cât despre faptul că sunt luate la puricat şi deşeurile reziduale, directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa, spune că măsura este justificată. "Oradea trebuie să reducă semnificativ cantitatea de deşeuri depusă la haldă. Dacă vom arunca deşeuri reciclabile la rezidual, nu avem nicio şansă să atingem ţinta de reducere cu 90% pentru anul 2035", zice Popa.
Reprezentanţii Primăriei nu vor încă să se pronunţe despre rezultatele proiectului pilot, aşteptând ca experimentul să se încheie oficial, iar firmele implicate să îşi facă rapoartele. Abia apoi vor afla orădenii dacă sacii cu cipuri reprezintă sau nu viitorul...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.