URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2022, 12:41

Experiment contestat: Băgaţi cu forţa într-un proiect de salubritate, locatarii cartierului Prima Nufărul din Oradea au ajuns victime ale Poliţiei Locale

Experiment contestat: Băgaţi cu forţa într-un proiect de salubritate, locatarii cartierului Prima Nufărul din Oradea au ajuns victime ale Poliţiei Locale EXCES DE ZEL? Locatarii din Prima spun că au fost luaţi din start "în vizor" de poliţişti. "Un echipaj al Poliţiei Locale a fost în fiecare dimineaţă în cartier, verificând sacii cu gunoaie. Sunt convins că scopul Primăriei a fost să dea amenzi", spune un locatar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Greu de crezut că Primăria va putea extinde în toată Oradea modelul sacilor cu cipuri experimentaţi în cartierul Prima Nufărul, fără să-şi ridice cetăţenii în cap.

După trei luni în care au testat un model de salubritate inteligent, menit să calculeze câte deşeuri aruncă fiecare, orădenii care locuiesc aici au o sumedenie de reclamaţii. Cei mai nemulţumiţi sunt cei amendaţi pentru că n-au aruncat corect deşeurile: ei reclamă că poliţiştii locali nu le-au explicat cum au greşit, ba chiar că aceştia nu ştiu regulile!

Greu de... împărţit

În căutarea unei soluţii viabile pentru implementarea principiului "plăteşti cât arunci" pentru orădenii care stau la bloc, în martie Primăria a demarat un experiment în asociaţia Prima Nufărul, unde locuiesc 790 de oameni. 

Dacă pentru orădenii de la case, RER Vest poate calcula un preţ corect al deşeurilor generate, în funcţie de volumul pubelelor folosite de aceştia şi de frecvenţa cu care le scot în stradă, în cazul blocurilor lucrurile se complică. Pentru că locatarii folosesc în comun pubelele, operatorul de salubritate nu are cum să ştie câte gunoaie a aruncat fiecare locatar, aşa că emite o singură factură, pe care asociaţia o distribuie egal între vecini. Pentru că preşedinţii de asociaţii au contestat această variantă, municipalitatea a căutat soluţii, iar una, oferită de firma Cargo Track, a fost să introducă saci cu coduri digitale.

Avantaje...

Fiecare apartament din asociaţia Prima Nufărul a primit saci în patru culori (negri pentru deşeuri reziduale, maro pentru biodegradabile, galbeni pentru reciclabile şi verzi pentru sticle), cu microcipuri care, scanate la intrarea în ţarc, identifică proprietarul, tipul de deşeuri şi volumul. Astfel, sistemul ţine evidenţa deşeurilor generate de fiecare apartament. 

Un alt avantaj prezentat al sistemului a fost posibilitatea de a identifica persoana care nu colectează separat deşeurile. Un sac galben, cu plastic, aruncat în pubela maro, de exemplu, "trădează" vinovatul. 

... şi dezavantaje

Pe grupul de Facebook al locatarilor, reclamaţiile au curs gârlă. Oamenii s-au plâns că nu au loc să ţină în apartamente patru saci cu gunoaie sau că este imposibil să-i umple, din cauza mirosurilor fiind nevoiţi să arunce sacii pe jumătate goi.

Alţii au reclamat că Primăria a "uitat" de caracterul experimental al proiectului, iar poliţiştii locali au dat amenzi cu nemiluita. "M-am trezit acasă cu un poliţist local, care mi-a dat procesul-verbal de amendă, pentru că nu am colectat selectiv. Eu credeam despre mine că ştiu regulile,  aşa că am întrebat ce am greşit. Mi-a spus că nu e obligat să-mi spună", povesteşte Cornel, unul dintre locatarii sancţionaţi. A fost cu atât mai intrigat cu cât, înainte, nu "încasase" niciun avertisment. 

Doar după un drum la sediul Poliţiei Locale a reuşit să afle şi ce a greşit: a aruncat în sacul de rezidual un şerveţel şi un ambalaj. "Culmea este că, din ce ne-au spus cei de la Primărie, şerveţelele folosite se aruncă la rezidual", zice bărbatul. A plătit amenda, dar a şi contestat-o în instanţă. "Ca mine au păţit şi alţi vecini. Primăria a găsit locul perfect unde să dea amenzi, că pe noi ne identifică uşor".

Abuz sau necesitate?

Preşedinta asociaţiei, Ruxandra Pop, confirmă că poliţiştii locali au fost zeloşi. "N-ar fi fost o problemă dacă dădeau avertismente, dar au trecut direct la amenzi. Nu mi se pare corect să faci asta într-un proiect experimental", zice femeia. A fost contrariată şi de faptul că vecinii ei au fost amendaţi pentru conţinutul sacilor negri, în timp ce în restul oraşului controalele se limitează la pubelele maro (cu deşeuri biodegradabile) şi la sacii galbeni, cu reciclabile.

Şeful Poliţiei Locale, Samuel Milian, garantează că amenzile au fost justificate. În schimb, recunoaşte că agenţii care nu le-au spus oamenilor motivul sancţiunii au greşit. Pe de altă parte, Milian mai spune că oamenii care au primit direct amenzi au încălcat flagrant regulile.

Cât despre faptul că sunt luate la puricat şi deşeurile reziduale, directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa, spune că măsura este justificată. "Oradea trebuie să reducă semnificativ cantitatea de deşeuri depusă la haldă. Dacă vom arunca deşeuri reciclabile la rezidual, nu avem nicio şansă să atingem ţinta de reducere cu 90% pentru anul 2035", zice Popa.

Reprezentanţii Primăriei nu vor încă să se pronunţe despre rezultatele proiectului pilot, aşteptând ca experimentul să se încheie oficial, iar firmele implicate să îşi facă rapoartele. Abia apoi vor afla orădenii dacă sacii cu cipuri reprezintă sau nu viitorul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Pt corectitudine politică
Dacă amenzile date locatarilor de poliția locală au fost anulate de instanță, înseamnă că au fost ilegale? Dacă au fost ilegale și s-au făcut abuzuri de ce șeful poliției locale nu își dă demisia? De ce primarul, care are în subordine poliția locală, nu ia măsuri? Întreb și eu așa, marți seara.....
Postat 28 Iunie 2022, 23:21 de Dinu29
vrem sa reformam sistemul si sa ii uram primariei succes in reformare
dar atunci primaria sa tina cont de aceste probleme ridicate, sa fie flexibila in a se adapta si rabdatoare, si sa fim parteneri, cetatenii si primaria in a face incetul cu incetul tranzitia spre noul sistem.
Postat 24 Iunie 2022, 16:27 de unu
contestatarii ridica probleme realiste, nu preferinte stupide, ci TOATE sunt probleme care trebuie asumate si rezolvate!
Dar se pot si rezolva! Da, in apartamente mici nu ai loc de 4 tomberoane mari, si sa astepti pana se umple, se impute casa! Iar sa duci sacul pe jumatate gol, nu mai ai stimulentul financiar de a face economie. Asa ca se pot face saci de 2 dimensiuni, mai mari si mai mici. (corectie la exprimare in articol: saci cu cod de bare, nu cu microcipuri?) Si atitudinea politistilor locali e gresita: proiectul e experimental deci nu trebuie date amenzi, ci doar recomandari educationale, sfaturi, in aceasta faza. Si inspectorul local de gunoi trebuie sa isi stie meseria si sa Nu dea amenda cand arunci corect (da, servetelul murdar merge la menajer), si apoi, nici macar nu ar trebui sa dea amenda pentru neselectare la deseul menajer: deja e mai scump sa arunci la menajer, asa ca alegi sa te amendezi singur. Eventuale reclamatii ar dreptul sa ridice inspectorii doar daca arunci menajer in reciclabil, dar NU si viceversa! Daca io as fi un idiot care vrea sa arunce PET la menajer, si aleg sa platesc mai mult gunoiul pentru ca fac asta, asta e.. in timp, un an doi, mai schimb si eu placa cand gasesc in sfarsit cosuri de gunoi cu mai multe compartimente.. De asemenea, ar trebui in tot orasul si judetul sa nu dea amenda pana nu da prima data 2 avertismente, fara exces de zel, ca stim ca e perioada de tranzitie cand se fac multe schimbari (mentalitati, obiceiuri, mobilier, produse comerciale disponibile) si nu e tot sistemul 101% gata pentru asta si idiotul e unul singur care nu e adaptat. Ci sunt mii de oradeni, majoritatea, care intampina dificultati (reale) in a se adapta, si necesita nitel timp (proiect experimental).
Postat 24 Iunie 2022, 16:26 de unu
Experimentul Poolii
Ia hai sa calatorim putin in timp: 2012 Primaria Orazii primeste GRATUIT 650 de iglu-uri de la EcoRom Ambalaje. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-se-umple-de-igluuri-102112.html ] Ce sa vezi, tot ei platesc si colectarea deseurilor reciclabile, le plateau celor de la RERVest serviciul. Cum mergeai tu ca Berila si bagai flacoane pe gaura, erai cool, trendy, eco... Minunea a tinut vreo 7 ani, pina in 2019, cind EcoRom a intrat in insolventa [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html ] "Pentru că Eco-Rom, asociaţia care plătea colectarea deşeurilor din aceste recipiente, nu şi-a mai achitat obligaţiile financiare, Primăria a decis să le ridice de pe străzi. În locul lor, municipalitatea va pune alte recipiente similare. De data aceasta, ale oraşului..." "Înţelegerea între ONG şi Primărie a fost simplă: Eco-Rom a furnizat containerele în trei culori (pentru colectarea separată a hârtiei, plasticelor şi sticlelor) şi s-a obligat să plătească operatorului de salubritate, RER Vest, transportul deşeurilor din aceste recipiente către Eco Bihor. La schimb, când le preda companiilor specializate în reciclare, Eco Bihor menţiona că sunt ambalaje colectate pentru Eco-Rom. În plus, aceste deşeuri au "cântărit" şi la rata anuală de reciclare a oraşului." Ati priceput schema? EcoRom a dat containere, a platit transportul lor catre RER, iar RER declara ca sunt ale EcoRom. Pen'ca EcoRom primea subventii de la Mediu ca sa poata mentine circuitul. Iaca dasteptii orazii nu se mai descurca,de atunci incoace, taxe,cipuri,politii,amenzi .Ba frate, sunt facultati de protectia mediului, de administratii publice, de economie, de ce trebuie sa va excedati posibilitatile intelectuale, nu vedeti ca sunt depasiti de situatie? Simplificati dracului colectarea gunoiului, nu ne mai timpiti de tot...ca ne cauta CRIZA si baba se piaptana...
Postat 23 Iunie 2022, 23:03 de excalibur
Idioti
Sa faceti voi expeeimente pe mama voastra nu pe cetatean ,politia sa ocupa de gunoaie si nu de treburile lor, gunoierii ra cu partea din dos ca le-a iesit planul cu colectarea selectiva prin intermediul autoritatilor care demult nu mai sprijina cetateanul doar firmele care ofera spaga!!!
Postat 23 Iunie 2022, 20:43 de User anonimizat
sac
iau sacul, deschid usa, golesc sacul in tomberon si sunt plecat cu sac cu tot...apoi hai cu chitanta ca ajunge si ea la locul lui
Postat 23 Iunie 2022, 15:51 de Hoppmester
Completare
Cât despre debitațiile directoarei adjuncte a Direcţiei Tehnice, Adina Popa, cum ar fi "că măsura este justificată", e o aberație. Ce lege permite să îmi umbli în gunoi? Redu deșeurile până să ajungă la cumpărător! Mai mult, "Oradea trebuie să reducă semnificativ cantitatea de deşeuri depusă la haldă" - asta e o problemă. "Dacă vom arunca deşeuri reciclabile la rezidual" - e altă problemă, nici măcar nu și dă seama ce spune. Sunt două lucuri total diferite și nu justifică scormonirea in sacii de gunoi. Pe site-ul RER Vest apare doar un ghid de selectare pe 3 fracții. Deci despre ce vorbim? Nici lor nu le pasă! Când s-a făcut campanie reală și publică, nu doar pe hârtie despre colectare? Din 2015 am primit doar un pliant in 2022. UNUL! Cât despre "şansa să atingem ţinta de reducere cu 90% pentru anul 2035" - se poate face! Interzicerea anumitor tipuri de ambalaje direct la producător, implementarea măsurii de costuri suplimentare la anumite mărfuri vândute în anumite tipuri de ambalaje, posibilitatea să dai la schimb ambalaj de sticlă, montarea de echipamente compacte care să colecteze selectiv in toate cartierele (dacă am trei sticle și o cutie să le pot arunca, nu să stau să umplu sacul) - au fost foarte bune "clopotele" cu reciclabile, dar RER Vest arunca tot într-o singură mașină, interzicerea la magazinele de cartier a pungilor de plastic, mai multe campanii privind reciclarea in școli și spațiul public și STIMULAREA POZITIVĂ a colectării selective, nu prin sancțiuni financiare și impunerea forțată a unor reguli doar pentru locatari. Stimulează-mă cu bani sau cu reduceri la utilități, individual sau pe asociații de locatari, premiază clasele de copii care colectează selectiv! Se pot face. Dar dacă stai in birou și miști odată la doi ani ceva, e greu. Comunicare continuă, stimulare pozitivă, fără abuzuri, fără heirup-ism. Dacă nu vă descurcați, cereți sprijinul cetățenilor. Unii chiar au idei bune și utile!
Postat 23 Iunie 2022, 14:48 de Dinu29
Vrem pubele ingropate, asa cum e civilizat!
Ar trebui luate niste pubele din acelea subterane (ingropate in pamant), si cu camerele video aferente si gata! Fara tarcuri, fara cartele, fara saci de nu stiu ce tip, fara mizerie, fara cersetori care sa rascoleasca gunoiul. Simplu si clar!
Postat 23 Iunie 2022, 14:45 de Szaby_Oradea
Nu e fezabil
E mai corect un preț la comun și posibilitatea să arunci oricând gunoiul. Nu poți ține 4 fracții de gunoi în casă. Nu e spațiu și miroase. Generalizarea proiectului ar însemna achiziționarea de camere de supraveghere la toate țarcurile, asigurarea mentenanței, achiziționarea de saci și alte costuri din buzunarul propriu sau din bugetul local - care e tot din banii populației -, costuri care nu există in prezent și nu se justifică. In plus, poliția locală nu mai are altceva de făcut decât să păzească țarcuri de gunoi și să caute în sacii oamenilor? Dacă nu mai au de lucru, să se desființeze. Curățenia la țarcuri se poate realiza de personalul de serviciu aferent blocurilor.
Postat 23 Iunie 2022, 14:21 de Dinu29
Gunoi
Din orice ne facem probleme......Cum e in prezent e bine....Greu se poate individualiza deseul , cu costuri in plus....Nu e suma mare la comun....
Postat 23 Iunie 2022, 12:58 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON