URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Noiembrie 2012, 14:24

Exerciţiu ISU: Accident cu 20 de victime, după ce un microbuz şcolar şi o autocisternă cu clor s-au ciocnit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurare impresionantă de forţe joi seară, la Băile Felix, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a simulat producerea unui accident rutier cu implicarea unui microbuz şcolar şi o cisternă care transporta clor.

Potrivit scenariului, un microbuz plin cu elevi s-a ciocnit cu o autospecială încărcată cu clor, ambele vehicule fiind răsturnate într-o râpă de 10 metri.

La fel ca în cazul producerii unui accident real, la faţa locului au fost chemate de urgenţă toate echipajele pompierilor militari din Oradea şi judeţ (o parte din ele fiind întoarse la staţii), cele două echipaje de paramedici din Oradea, echipajul de Terapie Intensivă al SMURD, precum şi mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, poliţiei, jandarmilor şi ale Serviciului Salvamont. Pentru că în eveniment a fost implicată şi autospeciala cu clor, la accident a fost mobilizat şi echipajul CBRN, de intervenţie în cazul accidentelor nucleare, chimice sau radiologice, pentru decontaminarea zonei.

"După recunoaşterea locului producerii incidentului şi organizarea punctului de comandă mobil de unde se coordonează acţiunile tuturor structurilor participante, personalul de intervenţie, echipat corespunzător operaţiunilor desfăşurate, a trecut la balizarea perimetrului de siguranţă, oprirea scurgerilor de clor, evacuarea celor 20 de victime în punctul de triaj şi sprijinul acţiunilor echipei salvamont, conform procedurilor specifice", se arată într-un comunicat transmis vineri de ISU.

Practic, a fost instalat un cort, unde victimele, copiii şi învăţătorul lor, au fost scoase pe rând din maşină, iar armata de medici le-a acordat primul ajutor. Pacienţii aveau traumatisme diverse şi au fost transportaţi la spital, pentru investigaţii suplimentare şi supraveghere.

Scopul exerciţiului a fost acela de a verifica capacitatea de răspuns a echipajelor de intervenţie, realizarea fluxului informaţional - decizional cu structurile care asigură funcţii de sprijin în cazul unui asemenea eveniment, în situaţia aplicării măsurilor prevăzute în Planul roşu de intervenţie al judeţului Bihor, arată ISU.

"Pe tot parcursul acţiunii, forţele de intervenţie au fost monitorizate în permanenţă de un grup de observatori din străinătate, care au evaluat modul de desfăşurare a operaţiunilor de salvare. În urma desfăşurării acestui exerciţiu, se poate concluziona că între instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă implicate a fost o cooperare foarte bună, acestea demonstrând că sunt în măsură să intervină eficient şi într-o situaţie reală", se mai specifică în document.

Evenimentul a fost cuprins în cadrul programului Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale 2012, desfăşurat zilele acestea la Băile Felix.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON