Un bihorean aflat în sediul Serviciului de Înmatriculări și Permise Bihor joi, în momentul descinderii DNA şi DGA, a povestit în exclusivitate BIHOREANULUI amănunte despre modul în care au acţionat anchetatorii.
Bărbatul, căruia BIHOREANUL îi va spune Alin, pentru a-i proteja identitatea, nu stă în Oradea. Venise la Serviciul Înmatriculări conform programării făcute online, în jurul orei 11, pentru a-şi depune dosarul cu acte pentru înmatricularea unui autoturism şi pentru a-şi ridica dovada.
“Am stat mai mult de o jumătate de oră, timp în care în faţa mea au intrat mai multe persoane, cu teancuri de dosare. Eu aveam un unchi bolnav în maşină, nu mai puteam sta. Am plecat şi am revenit după o oră. La câteva zeci de secunde, au intrat procurorii şi poliţiştii”, spune el.
„Toţi erau albi ca varul”
Bărbatul a precizat că ofiţerii DGA au fost însoţiţi de mai mulţi procurori, între ei fiind şi procurorul şef al DNA Oradea, Bogdan Chiş, pe care l-a recunoscut din articolele BIHOREANULUI. Toate intrările în Serviciul de Înmatriculări și Permise au fost blocate, iar angajaţilor li s-a cerut să se ridice de la birou şi să stea lângă perete.
“A fost ca în filme. Toţi angajaţii au fost puşi la perete. Toţi erau albi ca varul. Într-un birou alăturat, am auzit cum cineva a ridicat tonul la o persoană, care n-a respectat ce i s-a cerut, s-a mişcat de la perete. Apoi o doamnă procuror, care era lângă mine, l-a sunat pe domnul prefect, i-a spus ce se întâmplă şi a cerut să trimită două persoane, să fie martori la percheziţii”, povesteşte Alin.
Ofiţerii DGA i-au filmat, pe rând, pe angajaţii aliniaţi, apoi s-au îndreptat, încet, spre birouri, filmând tot ce era la vedere. “Pe noi, cei care stăteam la rând, ne-au întrebat câte maşini avem de înmatriculat. Cei care aveau mai multe au fost rugaţi să stea deoparte, celorlalţi li s-a cerut să plece”, explică Alin.
Acesta a fost impresionat de politeţea anchetatorilor. “Era o doamnă mai în vârstă, s-a speriat, a început să plângă. I-au explicat ce se întâmplă, calm şi politicos. Ne-au spus tuturor că va trebui să facem o nouă programare, să revenim vineri sau luni. Eu le-am zis că vin de la 40 de kilometri şi am nevoie doar de o dovadă pentru dosarul depus. I-au cerut unui poliţist să-mi completeze documentul, să nu trebuiască să vin încă o dată”, zice Alin.
„S-a foit, căuta”
Prin prisma celor constatate, bărbatul crede că percheziţiile ar putea avea legătură cu faptul că angajaţii de la Serviciul de Înmatriculări Bihor nu respectau programările, favorizându-i, contra cost, pe samsarii de maşini second hand.
„Am văzut cu ochii mei ce se întâmpla, cum s-au băgat în faţa mea, o grămadă, unul după altul. O doamnă a intrat cu un maldăr de dosare, chiar înainte de intrarea procurorilor DNA. S-a fofilat şi a reuşit să iasă fără s-o observe cineva. Iar doamna de la ghişeul la care eram, când i-a văzut pe mascaţi, s-a tot foit, a tot căutat, probabil în dosarul dinaintea mea era ceva. Sincer, îmi pare bine că s-au dus peste ei, să-şi facă treaba”, zice Alin.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.