URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2024, 23:00

Evenimentele care ocupă parcurile din Oradea în ziua manifestării Pride sunt organizate, aproape toate, de entități religioase

Evenimentele care ocupă parcurile din Oradea în ziua manifestării Pride sunt organizate, aproape toate, de entități religioase foto: generic, credit: Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape toate evenimentele avizate să se desfășoare pe 11 august în mai multe parcuri și spații publice din Oradea - a căror programare a blocat autorizarea unei manifestări a comunității LGBT+ în Parcul Cetății - sunt organizate de asociații și entități religioase, a aflat BIHOREANUL. Astfel, nu este exclus ca acestea să fi fost programate din timp tocmai pentru împiedicarea unor manifestări publice de tip Pride.

După cum BIHOREANUL a relatat deja, reprezentanții Asociației Ark Oradea și Asociației ACCEPT au acuzat vineri că Primăria Oradea și pe primarul Florin Birta îngrădesc drepturile comunității LGBT+, neavizând desfășurarea unui eveniment numit Pride Park în parcul Cetății și nici în alte câteva parcuri din oraș.

Primăria Oradea a reacționat prompt, arătând că acuzațiile de „homofobie instituționalizată”, menționate de reprezentanții LGBT+ sunt nefondate și precizând că atât cererea inițială de organizarea a evenimentului Pride Park în parcul Cetății Oradea (depusă pe 25 iulie), cât și cea ulterioară de mutare a acestuia într-unul dintre alte câteva parcuri din oraș (depusă pe 2 august, ca urmare a refuzului inițial) au fost respinse întrucât existau deja solicitări din partea altor organizații pentru ocuparea acelor spații cu evenimente în data de 11 august. Legislația nu permite aprobarea a două evenimente publice concomitente în același loc.

BIHOREANUL a vrut să afle ce evenimente se organizează duminică în parcurile din oraș, blocând astfel desfășurarea unuia al comunității LGBT+, astfel că a cerut punctual aceste informații Primăriei Oradea. 

Conform datelor trimise drept răspuns de purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Octavian Haragoș, majoritatea evenimentelor sunt organizate de asociații și entități religioase, printre care chiar, în mod direct, o episcopie locală. 

Pentru organizarea unui eveniment în Șanțul (parcul) Cetății, pe 11 august, cererea a fost depusă de Comunitatea Penticostală din Oradea pe 18 iulie, pentru Piața 1 Decembrie, de Asociația Studenților Ortodocși (depusă pe 30 iulie), pentru Parcul Bălcescu, de Episcopia Romano-Catolică (depusă pe 1 august), iar pentru Parcul I.C. Brătianu, de Biserica Ortodoxă „Izvorul Tămăduirii” (cerere depusă pe 31 iulie).

De asemenea, pentru parcul Muzeului Țării Crișului a depus o cerere Asociația Femeilor Ortodoxe, dar „cererea lor a fost respinsă pe motiv că asociația trebuia mai întâi să obțină aprobarea MȚC, aspect valabil și în cazul ARK”, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. 

În ceea ce privește Parcul Libertății, exista deja o cerere depusă, pe 30 iulie, de Filarmonica din Oradea, conform răspunsului oferit de Primăria Oradea. Este curios că în programul Filarmonicii orădene nu apare vreun eveniment pentru 11 august, ci unul pentru 18 august, în piațeta Libertății. 

„Evenimentele pentru care au fost depuse cereri au caracter religios, cu excepția celui organizat de Filarmonică”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. 

Merită precizat că Asociația Ark a anunțat din timp, încă din luna iunie, că va organiza ediția a doua a Oradea Pride în perioada 8-11 august, așadar informația ar fi putut ajunge și la comunitățile religioase din urbe. 

De altfel, și în vara anului 2023, când s-a organizat prima ediție a Oradea Pride într-un spațiu privat, BIHOREANUL scria că bisericile locale, din mai toate confesiunile, au cerut de la Primărie avize pentru organizarea a peste 50 de activități religioase, educative, cultural-spirituale ori recreative în toate zonele din oraș, nu doar într-o zi, ci pe toată luna august.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
TheSolarConnection
Mircea Eliade e singurul care a demonstrat asta.
Postat 10 August 2024, 22:13 de Sandu2100
florea, sovinule pervers, nu ai raspuns la intrebare ?
Cand ai de gand sa te opresti cu mesajele fasciste, rasiste la adresa romanilor ?
Postat 10 August 2024, 21:17 de TheSolarConnection
florea
Asa e. Este unul dintre... Din cauza ca ma grabesc, uneori mai fac cate o greseala. Eu am si alte treburi de facut, nu sa stau toata ziu ca si tine pe net la postari. Ideea este aceeasi, Mircea Eliade a fost si ramane un savant de renume mondial. S-a stabilit la Chicago in anul 1957. Catedra de Istoria Religiilor de la Chicago ii poarta numele, ca dovada a vastei sale contributii la literatura specializata din acest domeniu. A murit tot la Chicago, pe 22 Aprilie 1986. Sa revenim la ale noastre. Cand ai de cand sa nu mai postezi mesaje rasiste, fasciste la adresa romanilor ? Cand ai de gand sa te civilizezi sovinule ? Nu crezi ca ar fi fost deja timpul sa te fii civilizat ? Cat despre cei de la lgbtq, sunt agresivi in materie de propaganda. Asta le reproseaza toti. Altminteri, nu are nimeni nimic cu ei. Nu merge nimeni peste ei acasa, sa-i vada ce fac in locuintele lor.
Postat 10 August 2024, 20:58 de TheSolarConnection
the solar godess
interstelarule,"este unul din savantii " ,corectare e unul DINTRE!dar ca indivizii LGbTQ isi manifesta drepturile te deranjeaza?dar sa aduci 1 ca eliade ca reper ,ca valoare ,cred ca orizonturile pe care le-ai cercetat sunt infime,dar imi doresc sa cauti si sa dobandesti cunoastere
Postat 10 August 2024, 20:18 de florea
asociatiile lgbtq au drreptate
aceste asociatii care apara drepturili omuului ,ca si * sunt tot oameni,ar trebuii sa organizeze saptamanal un eveniment,asa si uaradea ar avea ceva iz liberal,ca dupa liberalij din primarie e maii mult un sat neofascist.
Postat 10 August 2024, 14:01 de florea
CivisUlpianum
Ma, perversule, Mircea Eliade este unul din savantii de renume mondial care a demonstrat ca religiile nu au nimic divin in ele. Religiile sunt niste aberatii impotriva naturii sa asa cum sunt si aberatiile sexual. Ma, perversule mistic, esti in stare sa-l acuzi si pe Mircea ELiade ca a fost "progresist". Orice esti in stare sa afirmi perversule incult, mistic. La fel si in ceea ce-i priveste pe cercetatorii din cele doua documentare pe care le-am amintit, de pe YOUTUBE. Sau ceilalti specialisti amintiti de mine, cu cartile amintite in primul comentariu. Sunt homosexuali acesti specialisti, perversule? Meriti sa fii dat in judecata, perversule! Va trebui sa-ti probezi minciunile, si insultele, perversule! Sa te inveti minte sa mai minti si sa-i mai insulti pe altii. Asta ti-e religia, perversule. Minciunile si insultele. In astea crezi pervesule extremist.
Postat 10 August 2024, 13:02 de TheSolarConnection
CivisUlpianum
Esti asa cum ai scris si am inteles de la bun inceput. Umbli cu minciuni si perversiuni. Esti un pervers extremist mistic. Actionezi dupa principiul extremist al zeului tau Jeshua. Cine nu e cu tine e impotriva ta. Cine nu e cu hrestinismul e un paria. Si mai zici ca esti evlavios, extremistule. Destui din biserica ta sunt homosexual dovediti. Destui pedofili tot din cadrul acestei bisericii. Ma, perversule de ce nu face zeul tau ordine macar in asa zisa "Casa a lui" ? *
Postat 10 August 2024, 12:43 de TheSolarConnection
Cuvintele cheie sunt "majoritatea" si "aproape toate"
"Woke mind virus" isi cam face aparitia si pe la noi, incepand incet incet cu presa... urmeaza steaguri cu curcubee si restul mizeriilor peste tot... nu inteleg de ce vor astia LGBTWQWGHGHJS sa se afiseze si sa se expuna atata??? Bai frate n-are nimeni nimic cu voi cat timp stati frumos in banca voastra, de ce trebe voi sa iesiti in lume sa ne invatati pe noi muritorii de rand despre curcubee whatever... nobody cares, doar hate va adunati asa, ce drepturi vreti mai?? Ce drepturi n-aveti?? Voi majoritatea aveti de nevoie de niste psihoterapeuti priceputi, de preferat nu cu parul albastru lol.
Postat 10 August 2024, 12:06 de cristianteofil
TheSolarC
Sa știi că nu sunt cleric, am o meserie lumească. Sunt și deschis la minte, Recunosc ce e bun din orice religie. Eliade e unul din autorii mei preferați. Cu toate astea nu pot sa stau nepăsător sa vad cum creștinismul e sub asediu, așa cum a fost prezis de aproape 2000 de ani. P.s. îmi cer scuze dacă ti-am ofensat preferințele sexuale. Trebuie sa înțelegi ca marea majoritate a societății vă acceptăm așa cum sunteți pana vreți sa va apucați sa mărșăluiti pe stradă și încercați sa îndoctrinați copiii. Nu trebuie sa fiți ostentativi. Fiți voi înșivă la voi acasă așa cum face toată lumea. Sunteți singurul grup de pe planetă care face paradă sa își etaleze preferințele sexuale. Asta arată că aveți niște tendințe exhibiționiste.
Postat 10 August 2024, 11:14 de CivisUlpianum
CivisUlpianum
Daca nu esti vreun pervers mistic extremist, si vrei sa stii adevarul, daca esti curios si vrei sa studiezi cum stau lucrurile ai la dispozitie si cartile urmatorilor savanti: Mircea Eliade - Istoria credintelor si ideilor religioase; Mircea Eliade - De la Zamolxis la Genghis Han; Victor Kernbach - Mituri esentiale; Victor Kernbach - Dictionar general de mitologie; Romulus Vulcanescu - Mitologie romana; Ion Ghinoiu - Mitologie romana. Zeii pastorali; Ion Ghinoiu - Calendarul taranului roman. Zile si mituri; Ion Ghinoiu - Mitologie romana - Dictionar. Au fost/ sunt acesti savanti niste asa zis "progresisti" ? Daca esti vreun extremist pervers, mistic o sa fii in strae sa zici ca da! O sa fii in stare de orice insulta pt a-ti pastra ciolanul. Daca nu poti sa studiezi mitul biblic (vechiul si noul testament), coranul, Mahabharata, vedele indiene, Legendele Olimpului, Miturile populatiilor nordice, etc. Aceste filme documentare (mai sunt si altele), plus cartile enumerate (mai sunt si altele carti), te vor ajuta sa intelegi mai bine lumea in care traiesti.
Postat 10 August 2024, 07:52 de TheSolarConnection
CivisUlpianum
Nu incerca sa amesteci lucrurile. Atat religiile actuale, cat si aberatiile sexuale inseamna alienare. Poate esti vreun popa profitor, manipulator, sau vreun pastor nesatul, cu propaganda dupa tine. Daca esti unul din asta, nici mort nu ai vrea sa lasi *. Parazitii mistici sunt in stare sa ucida pt profit. Atat aberatiile sexuale cat si religiile actuale (cu toti zeii lor salbatici, inexistenti, inventati de oameni salbatici), sunt impotriva naturii! Daca vrei sa intelegi mai bine ce sunt si cum au aparut religiile,vizioneaza pe YOUTUBE filmele documentare: "Niascarian - Sa renastem" si "Niascarian - "Taina spiritualitatii romanesti". Vei vede in aceste filme si "zvastica", simbol stravechi european insusit de catre nazisti. Se stie ca nazistii, in frunte cu dementul Hitler, erau niste descreierati mistici in cautare de simboluri si artefacte stravechi, care sa le confere puteri magice. Vei vedea si vei intelege cum judeo-hrestinismul a furat si si-a suprapus sarbatorile peste sarbatorile strabunilor tai geto-daci in specuial, si peste cele ale strabunilor europeni, in general. Vei vedea si vei intelege cum s-a infiltrat judeo-hrestinismul in Europa. Judeo-islamismul stii si vezi cum incearca sa se impuna pe acest continent. Sunt doua documentare de exceptie realizate de catre cercetaori romani si straini. E vorba de strabunii tai de sange, strabuni rationali, strabuni datorita carora tu esti astazi in viata. Datorita strabunilor tai de sange ai tu tot ce ai, nu datorita zeilor de import, inventati de catre oameni salbatici de prin alte parti ale lumii. Zeii religiilor actuale sunt "profitabili" pt sarlatanii mistici care exploteaza credulitatea incultilor care nu au avut curiozitatea sa studieze ce inseamna religia pe care este indemnat sa o urmeze. Nu studiaza miturile de baza ale religiilor respective, intretinand astfel niste paraziti smecheri. Daca si tu esti unul din parazitii astia, s-ar putea sa incepi sa insulti, asa cum fac altii parazitii religiosi perversi. Nici morti n-ar lasa ciolanul din gura. Extremisti religiosi care actioneaza dupa principiul biblic al zeului lor Jezhua: "Cine nu aduna cu mine risipeste". "Cine nu e cu mine e impotriva mea"! Stiai ca pana nu cu mult timp in urma, slujbele in bisericile hrestine din Romania se tineau in slavona ? Romanii, habar nu aveau ce lalaiauu popii. Nici popii nu aveau habar ce alaiu. Daca nu esti vreun pervers mistic extremist, si vrei sa stii adevarul, daca esti curios si vrei sa studiezi cum stau lucrurile ai la dispozitie si cartile urmatorilor savanti: Mircea Eliade - Istoria credintelor si ideilor religioase; Mircea Eliade - De la Zamolxis la Genghis Han; Victor Kernbach - Mituri esentiale; Victor Kernbach - Dictionar general de mitologie; Romulus Vulcanescu - Mitologie romana; Ion Ghinoiu - Mitologie romana. Zeii pastorali; Ion Ghinoiu - Calendarul taranului roman. Zile si mituri; Ion Ghinoiu - Mitologie romana - Dictionar. Au fost/ sunt acesti savanti niste asa zis "progresisti" ? Daca esti vreun extremist pervers, mistic, o sa fii in strae sa zici ca da! O sa fii in stare de orice insulta pt a-ti pastra ciolanul. Daca nu poti sa studiezi mitul biblic (vechiul si noul testament), coranul, Mahabharata, vedele indiene, Legendele Olimpului, Miturile populatiilor nordice, etc. Aceste filme documentare (mai sunt si altele), plus cartile enumerate (mai sunt si altele carti), te vor ajuta sa intelegi mai bine lumea in care traiesti.
Postat 10 August 2024, 07:46 de TheSolarConnection
Nu știu dacă ați observat...
Dar redacția Bihoreanului e foarte pro LGBt+. Numai articole de sustinere, imcurajare și de promovare a acestei agende, comparativ cu atitudinea constant critică față de tot ce ține de religie.
Postat 10 August 2024, 05:45 de CivisUlpianum
Stupid
Pride, adică mândrie, este cea mai nepotrivită utilizare a acestui termen pentru a caracteriza mișcareea aceasta. Toate sistemele axiologice,adică cele care cercetează sistemele de valori, cconsideră mândria un defect major, iar cei care folosesc termenull in contextul acestei mișcări sugereaza că doar pentru această categorie umană mândria ar fi un lucru pozitiv. Tocmai am relevat absurdul, penibilus, stupiditatea situației.
Postat 10 August 2024, 00:44 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON