URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2017, 17:40

Eurostat: România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a înregistrat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul anterior şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat joi de Eurostat. Creşterea s-a înregistrat pe baza stimulării consumului, ceea ce a condus la o creştere a importurilor. Adică consumăm ceea ce produc alţii, comentează agenţia de ştiri Mediafax.

Conform Eurostat, în primele 3 luni din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, România a înregistrat o creştere a PIB-ului de 5,6%, fiind urmată de Slovenia (5%), Letonia şi Estonia (4%).

Comparativ cu trimestrul anterior, în primul trimestru de anul acesta, România a avut cea mai mare creştere economică dintre statele membre ale Uniunii Europene, de 1,7%, fiind urmată de Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) şi Lituania (1,4%), în timp ce Marea Britanie (0,2%) a raportat cea mai mică creştere.

Experţi citaţi de agenţia de ştiri Mediafax afirmă, însă, că nu ar trebui să fim foarte entuziasmaţi în legătură cu cifrele.

"Cred că este bine că avem creştere de venituri, dar este periculos să ne lăsăm ameţiţi de creşterile acestea şi să considerăm că sunt garantate şi vor merge la nesfârşit. Este o mişcare riscantă să creşti întâi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia. Oricând tendinţa se poate inversa şi te poţi trezi că nu ai de unde să plăteşti aceste salarii. În 2008 au crescut salariile într-o veselie, inclusiv 50% la Educaţie, cum a decis Parlamentul, apoi s-au trezit că nu au de unde să plătească. Miliarde de euro care sunt câştigate în Justiţie de către profesori şi care afectează bugetul de stat de ani de zile. Au fost eşalonate la plată şi grevează şi azi bugetul", a spus Aurelian Dochia, analist economic.

"Conform ultimelor date ale INS, motorul creşterii economice a fost consumul alături de industrie. De fapt, este vorba despre industria auto şi component auto. Nu facem avioane sau rachete şi le exportăm. Facem cablaje, tricotaje, volane, airbaguri. E clar că acum consumăm ceea ce produc alţii. Dacă ai făcut totul ca să nu mai produci nimic, acesta este rezultatul. În momentul în care ai considerat că importurile sunt mai profitabile decât producţia internă, acesta este rezultatul. Inclusiv la produsele agro-alimentare. Este rezultatul unei politici", a precizat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Crestere invizibila ...
In buzunarul cui se vede aceasta crestere? A oradenilor, in general, in niciun caz.
Postat 09 Iunie 2017, 11:00 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON