Iniţiativă inedită a europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, un bucureştean în vârstă de 35 de ani care a ajuns deputat la Bruxelles după ce Clotilde Armand a câştigat Primăria Sectorului 1 din Capitală: îşi deschide un cabinet parlamentar la Oradea, dar îi invită pe cetăţeni să-l caute prin apel video.
Pentru că, o mare parte din timp se află la PE, Gheorghe este convins că cea mai bună soluţie pentru a răspunde întrebărilor cetăţenilor vizavi de politica europeană este să organizeze cu aceştia întâlniri pe internet.
Audienţe... video
"Rolul meu şi al colegilor europarlamentari este să aducem informaţia acasă, cu privire la planurile care se fac acolo şi oportunităţile de finanţare pentru România, dar şi invers, din România către Bruxelles, înainte să facem aceste planuri macro de dezvoltare să ştim care sunt nevoile cetăţenilor şi cum se pot adapta cel mai bine nevoile româneşti pe realităţile şi intenţiile de dezvoltare europene", a declarat Gheorghe, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea.
Cabinetul său va funcţiona în sediul USR Bihor (str. Vasile Alecsandri nr. 1), dar atât din cauza pandemiei de Covid-19, cât şi pentru eficienţă, bihorenii vor fi invitaţi să nu vină fizic la audienţe, ci să intre în contact cu eurodeputatul prin site-ul propriu, unde va avea un buton de programare a unei videoconferinţe.
USR-istul a explicat că circa trei săptămâni dintr-o lună este fizic în Bruxelles, motiv pentru care consideră mai eficient să intre în videoconferinţe cu românii, lucru pe care îl poate face şi de-acolo, decât să comprime într-o săptămână audienţe în toată ţara.
Pentru bihorenii care nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a intra în videoconferinţă, Vlad Gheorghe va asigura în cabinetul său aparatura, cu amendamentul că va aştepta cetăţenii aici doar când riscul de răspândire a virusului Sars-Cov-2 va fi redus.
"Mafia lemnului, hrănită de politicieni, poliţişti, jandarmi"
Pe de altă parte, cu prilejul vizitei la Oradea, europarlamentarul a anunţat că mai multe ONG-uri din România au de gând să depună o petiţie la Parlamentul European, pe tema tăierilor ilegale de păduri. "Vor solicita audierea autorităţilor româneşti, prin puncte de vedere oficiale, şi acţiuni concrete din partea Parlamentului European", a spus Gheorghe, care înainte de a fi europarlamentar, a lucrat în mai multe ONG-uri.
Eurodeputatul a spus că va susţine această petiţie, pentru că autorităţile din România trebuie să pună punct tăierilor ilegale de păduri. "Mafia este scăpată de sub control şi are foarte mult curaj. Este rezultatul a 30 de ani în care nu numai au fost toleraţi, ci hrăniţi cu informaţii şi cu putere de complicii lor politici, complicii lor din poliţie şi jandarmerie", a declarat politicianul.
Vlad Gheorghe a criticat şi faptul că noua aplicaţie de urmărire a materialului lemnos, Sumal 2.0, lansată de câteva zile de Ministerul Mediului, prin care se emit avizele de tăiere a lemnelor, nu mai este sincronizată cu aplicaţia Inspectorul Pădurilor, prin care orice cetăţean putea verifica dacă un camion cu lemne pe care îl întâlneşte pe drum este sau nu legal. Europarlamentarul a spus că, din informaţiile obţinute de el, problema tehnică va persista circa trei săptămâni, timp în care hoţii de lemne nu mai pot fi identificaţi de cetăţeni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.