URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2011, 15:41

Euro-Serbările Cetăţii

Euro-Serbările Cetăţii DANŢ. Pe lângă cursurile de tir cu arcul, orădenii vor putea lua şi lecţii de dănţuit ca acum câteva sute de ani. Cine nu vrea să-ncerce, poate măcar privi cum se distrau pe vremuri înaintaşii lor. Încet-încet, că aveau timp...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest sfârşit de săptămână are loc a 11-a ediţie a Serbărilor Cetăţii. Şirul petrecerilor va avea din nou ca protagonişti trăitorii de altădată ai bătrânei Cetăţi a Oradiei, de la simpli târgoveţi până la trubaduri, cavaleri şi domniţele lor.

Dumitru Sim.jpgSerbări cu restricţii 

Serbările Cetăţii sunt organizate de Direcţia de Dezvoltare a Primăriei care a obţinut, printr-un proiect european, fondurile necesare pentru desfăşurarea a două ediţii ale festivalului. În acest an, sărbătoarea are loc între 1 şi 3 iulie, cu un buget de aproape 75 de mii de lei. Din pricina lucrărilor de reabilitare, toate evenimentele au fost concentrate în zona estică a fortăreţei, în perimetrul delimitat de Biserica Romano-Catolică, Bastionul Crăişorul şi Bastionul Roşu.

"În luna martie a acestui an, Primăria a contractat proiectul "Pachet complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectură, Cultură, Legendă", iar printre obiectivele proiectului se numără organizarea a două ediţii ale Serbărilor Cetăţii în doi ani consecutivi", a declarat Dumitru Sim (foto), şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională al Primăriei.

Cavaleri şi domniţe

Sorin Gligor 2.jpgÎn cadrul aceluiaşi proiect, Primăria va promova Oradea prin alte 17 contracte, printre care unul de realizare a 15.000 de hărţi complexe ale centrului istoric, care vor fi împărţite gratuit, dar şi crearea unui portal turistic al oraşului, care s-ar numi oradea.travel.

Festivalul va avea un program complex, pus la punct de firma Top Press (reprezentată la conferinţa de presă de Sorin Gligor - foto), cea care a câştigat contractul de prestări servicii. Serbările Cetăţii vor cuprinde spectacole de teatru cu personaje de acum câteva sute de ani, demonstraţii de jonglerii cu foc ale cavalerilor de la Mediaş, concursuri şi lecţii de tras cu arcul (în fiecare după-amiază începând de la ora 16) şi vor putea învăţa măcar câteva figuri de dansuri medievale (vineri seară, de la 19 la 20). Pentru ca orădenii să cunoască istoria fortăreţei, dar şi pe cea a centrului istoric al oraşului, atât în Cetate, cât şi pe Corso, vor putea beneficia de tururi de vizitare cu explicaţii oferite de specialişti în istorie şi în arhitectură, ceea ce este încă o noutate a ediţiei din acest an.

Muzicanţi de soi

Zona de est a Cetăţii va fi împânzită şi de meşteşugari, care vor arăta pe viu cum produc diferite obiecte de artizanat. Mai mult, chiar şi orădenii vor putea încerca să facă meşteşuguri. Sâmbătă şi duminică, de la ora 18, spectatorii vor vedea o prezentare de cai de rasă frizieni, parada fiind colorată muzical de o trupă de cimpoieri din Ungaria, numită Bordo Sarkany.

Partea muzicală a Serbărilor va cuprinde vineri, începând cu ora 20, trei recitaluri, susţinute de solistul orădean Noris, de trupa şi de formaţia Timpuri Noi. Sâmbătă, de la aceeaşi oră, vor cânta Ducu Bertzi şi Ansamblul Bihorul, urmând ca în ultima seară, duminică, orădenii să-i poată vedea în concert pe Blackbeers şi Taxi. Nu le rămâne decât să se pregătească de pe acum şi să nu-şi facă alt program...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON