URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Martie 2013, 17:02

Euro-ghinion: Pentru al doilea an consecutiv, un orădean a ratat la mustaţă calificarea în finala Eurovision

Euro-ghinion: Pentru al doilea an consecutiv, un orădean a ratat la mustaţă calificarea în finala Eurovision PREFERAŢII JURIULUI. Fondată de orădeanul David Ciente şi de solista Elena Vasile, formaţia Electric Fence a cules cele mai multe aprecieri din partea specialiştilor în finala naţională a Eurovision
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu este an în care selecţia românească a Eurovision să nu işte comentarii, contestaţii, scandaluri. Nu doar pentru că gusturile muzicale sunt atât de diferite, cât mai ales din cauza faptului că, în ultimii ani, cu mici excepţii, "trimisul" României n-a făcut impresie în finala europeană.

Pentru al doilea an la rând, trupa Electric Fence, fondată de un orădean, a încheiat concursul cu un gust dulce-amărui. Chiar dacă a avut o melodie care a "prins" bine, iar juriul i-a acordat punctajul maxim, interpreţii piesei "Emilia" s-au trezit pe locul al doilea...

Gardul electric

13 David Ciente.jpgOradea a avut, pentru a doua oară consecutiv, un reprezentant în finala naţională a concursului Eurovision - David Ciente (foto), student în anul IV la Conservatorul din Bucureşti, specializarea Compoziţie jazz-muzică uşoară. De mic i-a plăcut pianul, dar şi-a dat seama că vrea să studieze serios muzica abia după ce a ratat admiterea la specializarea montaj-film, la UNATC.

Încă de la începutul studiilor, David a lucrat cu Elena Vasile (profesoară de canto la o şcoală privată din Capitală) la un proiect de rock gothic - "Raza". "Între timp am decis că vrem să facem o muzică mai digerabilă pentru publicul românesc", zice orădeanul. Aşa s-a născut, în 2009, trupa Electric Fence, pe care fondatorii evită s-o încadreze într-un anume stil. "Cei care ne ascultă îşi dau seama că muzica noastră este eterogenă. Am pornit de la rock-cabaret, am ajuns în zona electro şi am combinat-o cu elemente folclorice româneşti", îşi descrie compoziţiile David, care e şi clăparul trupei completate de alţi doi colegi de la Conservator, tobarul Cretzu şi chitaristul Alex, plus basistul Alex, încă elev.

Nepoata Zarazei, în finală

Muzica Electric Fence nu a avut loc la televiziunile autohtone, dar a fost promovată de radiouri precum Guerrila, trupa fiind invitată şi la festivaluri cunoscute cum sunt B'est Fest ori Peninsula.

În 2012, cei cinci s-au încumetat să se înscrie la Eurovision cu o piesă deosebită, "Sun-ta", un mix de ritmuri ţigăneşti îmbinate cu rockul. "Sincer, nu credeam că putem intra în finală cu ea, era prea complexă pentru acest gen de show. Nici nu are refren, iar textul e în limba rromani", explică David. Surprinzător, însă, au fost apreciaţi atât de public, cât mai ales de juriu, care le-a acordat maximum de puncte. Au terminat totuşi pe locul al doilea, după Mandinga. Dezamăgiţi n-au fost, pentru că debutul le-a dat încredere.

Pentru ediţia din acest an, trupa orădeanului a pregătit "Emilia", o piesă alertă cu versuri în engleză, dar pe o muzică limpede dominată de influenţele folclorului românesc. "Emilia e strănepoata Zarazei, e regina Balcanilor, care îţi ia minţile", au prezentat autorii ideea din spatele melodiei. La concurenţă cu alte 90 de cântece, "Emilia" a adus Electric Fence între cei 12 finalişti!

Tele-voting cu probleme

În finala naţională transmisă în direct pe 9 martie de TVR1, trupa lui David s-a clasat din nou, ca un făcut, pe locul doi. Şi de această dată, juriul de specialitate, format din compozitori şi artişti profesionişti (Ştefan Naftanailă, Crina Mardare, Andrei Tudor, Alexandra Cepraga) a preferat trupa orădeanului. Rezultatul după tele-voting a plasat-o, însă, abia pe locul patru.

"Anul acesta dezamăgirea este mare, pentru că am fi dorit măcar să fim întrecuţi de alt gen de piesă", spune David, nemulţumit de "It's my life", piesa câştigătorului Cezar Ouatu, căreia nici măcar nu-i dădea şanse de calificare în finală. Dincolo de preferinţele personale, David contestă mai ales sistemul de votare în sine. "Nu se contorizează bine voturile. Nu este vina TVR, ci a firmei care s-a ocupat de asta. Unora le-au venit confirmări de voturi chiar şi după trei zile". Iar votul multiplu i se pare o formă de "fraudă legală". "Unui om nu-i place piesa de 11 ori, ci o dată, şi totuşi o poate vota de câte ori vrea". Aşa, cine are bani şi îşi permite să trimită multe sms-uri (căci sunt cu tarif special) poate ajunge chiar să decidă câştigătorul.

Decepţionat că nici anul acesta nu a putut reprezenta România în finala de la Malmo (Suedia), orădeanul consideră că, totuşi, concursul a fost un câştig pentru trupa sa, din simplul motiv că i-a adus noi fani. Mai mulţi ca niciodată. Iar asta nu e doar un pas înainte, ci şi un "trofeu". Chiar dacă nu unul oficial.


PĂREREA SPECIALIŞTILOR
Oradea la Eurovision

Membrii juriului care s-au pronunţat categoric pentru melodia orădeanului David Ciente şi-au motivat votul spunând că aceasta "ne va reprezenta la un concurs internaţional de muzică al anului 2013". Altfel spus, "Emilia" era piesa cea mai racordată la ceea ce se întâmplă acum în muzică la nivel european, putând face faţă cu brio competitorilor din celelalte ţări.

Până în prezent, orădenii cu cea mai bună performanţă la Eurovison au fost, în 2011, cei de la Hotel FM, o trupă al cărei solist era englezul naturalizat David Bryan, cu piesa "Change". În finala din Germania, orădenii s-au clasat însă abia pe locul 16.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
LUZERI
PFUUU DAR CE MUTRE DE LUZERI CU STELUTA AU EXTRAORDINARI DACA INCERCAU SA INTRE PE PRIMA PAGINA IN ZIARUL \"\" FOAMEA \"\" IESEAU PRIMII
Postat 26 Martie 2013, 04:28 de UNU
Ave, Cezar!
"Emilia" a fost postata pe You tube cu mult inainte de selectia nationala! La acel moment am zis ca trebuie sa ne reprezeinte la ESC 2013! Cu cateva zile inainte de semifinale a aparut insa piesa lui Cezar! Iar eu mi-am schimbat opinia, sustinand-o pe aceasta! Evident s-au detasat patru concurenti: Luminita Anghel(dar piesa era de fapt o compozitie spaniola), Elena Carstea(piesa OK dar cred ca publicul s-a gandit ca avand probleme de sanatate, Elena ar putea claca pe scena), Electric Fence(sigur publicul nu a agreat/suficient/ ritmurile tiganesti)Si Cezar(care in opinia mea este si o piesa de anul 2013 dar mai ales interpretul este super). Tot asa de adevarat este ca "It's My Life" este o melodie de totul sau nimic! Eu sper ij prima varianta!
Postat 24 Martie 2013, 10:55 de TDS
Lungul nasului lasă de dorit !?!
Cel care a câştigat Eurovision RO, pentru a merge mai departe, a arătat ce înseamnă adevărata şcoală de muzică (Milano în acest caz, adică acolo unde este şi Scala ...). Cu folclor românesc nu se poate câştiga nimic în lumea asta, lucru pe care amărăştenii ăştia nu l-au înţeles ... se merge cu cel sau cei care pot avea şanse, nu cu alerţi adunaţi după modelul Phoenix "reloaded".
Postat 23 Martie 2013, 20:30 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON