URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2024, 18:00

Eu sunt mic, tu mă fă mare! Firmele mici și mijlocii din Oradea cer autorităților aceleași facilități ca marii investitori

Eu sunt mic, tu mă fă mare! Firmele mici și mijlocii din Oradea cer autorităților aceleași facilități ca marii investitori BANII VORBESC! Reprezentanții mediului de afaceri cer sprijinirea IMM-urilor locale. „Principala problemă a Oradiei nu este infrastructura, aspectul clădirilor și atractivitatea economică, ci nivelul veniturilor. Trebuia să susținem IMM-urile, principalul motor economic al județului, să devină competitive ca să poată acorda apoi salarii mai mari. Altfel, economia va intra în declin”, avertizează președintele AFB Bihor, Octavian Dan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Economia bihoreană este în transformare. De anul trecut, întreprinderile mici și mijlocii au devenit cel mai mare angajator din județ, depășind marile companii care până de curând erau considerate generatoare de bunăstare. Numai IMM-urile din Oradea numărau în 2023 peste 35.500 angajați, depășind cu peste 10.800 salariați personalul marilor întreprinderi.

„IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei locale și principalul motor de bunăstare. Vom cere municipalității acordarea de facilități care să ajute la dezvoltarea acestora”, spune directorul Asociației Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Mai „săraci” decât vecinii

Dan Octavian, consultant în afaceri, președintele AFB BihorEconomia este departe de a se ridica la nivelul imaginii înfloritoare de care se bucură județul. Potrivit unei analize publicate la începutul acestei luni de Ziarul Financiar, în 2022 Bihorul a ieșit din topul primelor 15 județe cu cele mai mari valori ale Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Scăderea denotă declinul bunăstării în județ. După o creștere a PIB pe locuitor de la 26.700 lei în 2014 la 44.500 lei în 2021, județul nu a mai „prins” topul în ultimii doi ani.

Anul trecut, Bihorul a ajuns la un PIB de nici 66.000 lei pe cap de locuitor, la mare distanță de vecinii Cluj (128.000 lei) și Timiș (114.000 lei), ba chiar și sub Arad (73.700 lei) și Sălaj (68.200 lei), județe considerate mai sărace. „Asta înseamnă că în Bihor se produce mai puțin, salariile sunt mai mici, iar consumul este mai redus”, spune președintele Asociației Firmelor Bihorene, Octavian Dan (foto).

Granturi de 3.000 - 7.000 euro

Pentru a stimula creșterea PIB-ului pe cap de locuitor, AFB cere Primăriei Oradea acordarea de stimulente pentru IMM-uri, căci, până la urmă, sunt cel mai mare angajator. „Fondurile europene finanțează doar marile întreprinderi. Sub pragul de 50.000 euro nu există mecanisme de sprijin. Firmele mici nu au acces la granturi ca să își crească cifra de afaceri”, zice Octavian Dan.

Reprezentanții AFB cer implementarea în Oradea, începând de anul viitor, a unui program de micro-granturi după modelul folosit în Graz (Austria), oraș similar ca mărime. „Municipalitatea ar trebui să acorde micro-granturi de 3.000 - 7.000 euro IMM-urilor care vor să își cumpere un utilaj, să lanseze un produs, să intre pe o piață nouă ș.a.”, afirmă președintele AFB.

Potrivit acestuia, dintr-un buget de 1 milion euro, municipalitatea ar putea sprijini anual, în medie, 200 de firme.

Criterii depășite

În plus, AFB cere deschiderea parcurilor industriale către IMM-uri, similar celorlalți investitori. „400 de companii se bat pe 25 de loturi mici, de circa 3.000 metri pătrați, în Parcul Industrial IV din Calea Sântandrei. Necesarul este de 16 ori mai mare decât oferta”, spune consultantul în afaceri.

Potrivit acestuia, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale, ar trebui să renunțe la criterii de departajare precum valoarea investiției și numărul locurilor de muncă create, considerând că acestea sunt depășite. „Acum «premiem» numărul locurilor de muncă nou create, ceea ce înseamnă mai puțină productivitate și implicit un salariu mai scăzut. Pe viitor va trebui să recompensăm productivitatea muncii, profitabilitatea și nivelul salariilor acordate”, susține reprezentantul AFB.

„Vom discuta”

Reprezentanții Primăriei nu resping poziția IMM-urilor. „De principiu suntem de acord. Așteptăm propunerile AFB pentru a le discuta cu reprezentanții Direcției Economice și cu cei ai ADLO. Vrem să vedem dacă ne permitem acordarea acestor micro-granturi din punct de vedere bugetar și legal”, spune primarul Florin Birta.

În ce privește criteriile după care vor fi alocate parcelele din parcul pentru IMM-uri, acestea vor fi discutate între reprezentanții municipalității și cei ai mediului de afaceri. Prima negociere este programată pentru această toamnă, după perioada de concedii, urmând să fie introdusă pe agenda viitorului Consiliu Local.

Premisele nu sunt foarte încurajatoare, însă. De obicei proiectele pentru IMM-uri se pierd pe drum. De exemplu, proiectul parcului industrial pentru firmele mici din Calea Sântandreiului, lansat în 2019, încă nu este implementat. „Firma care a adjudecat execuția lucrărilor de infrastructură nu le-a dus la bun sfârșit, fapt pentru care au trebuit făcute demersurile pentru desemnarea altui constructor”, explică directorul demisionar al ADLO, Alina Silaghi (foto).

Cum ar veni, la firmele mici, ca la omul sărac, nici boii nu trag. Banii, cu atât mai puțin...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
..................
Principial ar fi corect sa fie ajutați dar! De ce afacerile bihorene merg mai prost ca cele din județele vecine? De ce spre exemplu jud Bihor e pe locul doi pe țară după București la insolvente și nu de ieri,de azi,cu mici excepții de 10 ani o țin așa.Din alea 200 de firme ( sa luăm cifra data exemplu de ei) cate vor intra in insolventa înainte de a produce ceva cu utilajul finanțat? Repet in principiu așa ar trebui,sa fie ajutate mai ales firmele locale dar pare că ar fi loc și de o școală buna de management.
Postat 12 August 2024, 23:56 de Robert
La firmele mici
trag doar taxele mari.
Postat 12 August 2024, 20:25 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON