URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2024, 14:45

„Este ultimul tren!”. Primarul Marghitei, apel disperat către presă și politicieni, după ce consilierii locali resping proiecte europene majore (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situația continuă să fie tensionată în Primăria din Marghita. După ce consilierii UDMR și PSD au respins actualizarea proiectelor europene care ar aduce investiții de 30 milioane euro în mobilitatea urbană, dar și povara plății a 6 milioane euro drept cheltuieli neeligibile și cofinanțări, primarul Marcel Sas Adăscăliții face un apel disperat către presă și politicienii de la nivel județean și național, sperând că asta va influența în vreun fel decizia consilierilor locali, care se vor întruni din nou joi.

Proiecte majore

Prin Programul Regional Nord-Vest, Marghita a câștigat două proiecte în valoare totală de 36 milioane euro, dintre care 30 milioane euro nerambursabili, iar 6 milioane euro cofinanțări și cheltuieli neeligibile. 

Ce s-ar face din acești bani? „Reabilitarea prin înlocuirea asfaltului pe 14 km de drum, carosabil și trotuar, amenajarea unor piste pentru bicicliști, extinderea canalizării și achiziționarea a 5 microbuze electrice”, după cum a explicat BIHOREANULUI edilul. 

Depunerea proiectelor spre evaluare a fost aprobată în trecut, însă acum, când indicatorii tehnico-economici și sumele aferente investițiilor trebuie actualizate, pentru ca apoi să se poată semna contractele de finanțare, consilierii UDMR și PSD se opun, susținând că municipiul Marghita nu are de unde asigura contribuția proprie, căci are deja de plătit credite și are venituri puține.

De asemenea, mai există și aspectul schimbării de „gardă”, căci Sas Adăscăliții a pierdut alegerile, așadar din toamnă va fi înlocuit de actualul viceprimar, Demian Zsolt (UDMR), astfel că va preda primăria cu tot cu creditele sau finanțările asumate. 

Marțea trecută, într-o ședință, aleșii au respins actualizarea proiectelor, așadar finanțarea riscă să fie pierdută. 

„Astăzi fac apel...”

Luni, 22 iulie, primarul Marcel Sas Adăscăliții a recurs la un gest atipic, publicând un apel video către presă și politicieni, cu speranța că acest demers ar putea influența decizia consilierilor din Marghita. 

„În calitate de primar al municipiului Marghita, astăzi fac apel către toate trusturile de televiziune județeană sau națională - PRO TV, Antena 3, Antena 1, Kanal D - orice trust de televiziune care ne poate ajuta, către presa scrisă județeană, BIHOREANUL, sau presa națională și către toți oamenii politici de la nivel județean sau de la nivel național care pot să-și aducă aportul în a pune umărul și a sprijini mun. Marghita, pentru a nu pierde 30 de milioane de euro de la comunitatea europeană”, așa și-a început Marcel Sas Adăscăliții apelul public filmat în biroul din Primărie și publicat pe pagina sa de Facebook. 

Primarul a subliniat că „săptămâna aceasta este ultimul tren prin care municipiul Marghita mai poate accesa această finanțare de la ADR Nord-Vest”. 

Marcel Sas Adăscăliții a spus că vinerea trecută a convocat consilierii locali la o ședință cu reprezentanții ADR Nord-Vest. „Vreau să vă spun că, din 16 consilieri, au fost prezenți doar 5”, a spus primarul, vrând să sublinieze dezinteresul aleșilor pentru această temă.

Edilul le-a transmis cetățenilor că Marghita a câștigat două din totalul de opt proiecte aprobate de ADR Nord-Vest pentru secțiunea de Mobilitate Urbană, dar că, dacă aleșii nu aprobă încheierea contractelor de finanțare, municipiul va pierde această oportunitate pentru modernizare, iar banii vor merge către alte UAT-uri. 

„În situația în care nu se aprobă în Consiliul Local de joi această finanțare, atunci următoarele UAT-uri care vor beneficia de finanțare vor fi Șimleu Silvaniei, Ștei și Aleșd. Cu siguranță primarii lor urmăresc ședința noastră de consiliu, pentru că abia așteaptă să nu sprijinim proiectele”, a spus Marcel Sas Adăscăliții. 

„Am fi primii care refuză finanțări”

El a subliniat în apelul său public că, potrivit datelor primite de la ADR Nord-Vest, „până în prezent nicio primărie nu a refuzat o finanțare, ca în situația în care ne aflăm noi”. „Dacă nu o aprobăm vom fi primul oraș care nu a acceptat o finanțare de la comunitatea europenă”. 

Primarul Marghitei a enumerat apoi alte argumente și detalii legate de aceste proiecte, vrând să sublinieze că ele nu vor apăsa atât de tare bugetul local, cum susțin oponenții lui. El a spus că astfel de fonduri se mai pot obține doar până în 2031, „după care nu se mai dau finanțări pe astfel de teme cum este proiectul nostru”. El a spus și că TVA-ul aferent va fi decontat de la bugetul de stat, plus municipiul va putea „accesa un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pe 30 de ani, cu o dobândă de 2% pentru cofinanțarea noastră de 6 milioane de euro”.

„Așadar, acești 6 milioane euro, adică 30 milioane lei, chiar dacă ne-am atins pragul maxim de împrumut pentru UAT, totuși există posibilitatea – și această Bancă a Europei alocă finanțări pentru astfel de proiecte, astfel de UAT-uri. Deci scuzele că nu sunt bani nu mai sunt valabile. Trebuie să existe doar dorința de a implementa acest proiect”, a spus Marcel Sas Adăscăliții. 

„Așadar, stimați cetățeni, joi, 25 iulie, de la ora 13, are loc ședința de consiliu și vineri, 26 iulie, este ultima zi în care putem anunța și informa ADR de intenția noastră. Încă o dată, fac un apel către trusturile de televiziune, presa scrisă și către oamenii politici care ne pot aduce sprijinul și ajutorul ca municipiul Marghita să beneficieze de această finanțare. Doamne, ajută-ne!”, a încheiat edilul mesajul său plin de patos. 

Fără bani 

După cum BIHOREANUL a scris, Demian Zsolt, liderul local al UDMR, a afirmat că municipiul Marghita nu are de unde să scoată cei 6 milioane euro, în condițiile în care deja are un credit bancar consistent. 

Totodată, în ambele rapoarte financiare realizate pe tema acestor proiecte, șefa Serviciului Buget – Contabilitate din Primărie, Viorica Bereteu, arată că bugetul local nu va putea suporta aceste cheluieli și va fi necesară găsirea altor surse de finanțare. 

„Ținând cont de faptul că dezvoltarea economică influențează direct creșterea/descreșterea bazei de impozitare care influențează direct și nivelul de încasare a impozitelor locale, de faptul că mai sunt și alte proiecte a căror cheltuieli neeligibile se suportă din buget local, este dificil de estimat că în următorii 3 ani vom avea resursele financiare necesare achitării cheltuielilor neeligibile și cofinanțărilor la proiectele în derulare, dacă nu se găsesc și alte surse de finanțare”, se arată în ambele documente semnate de Viorica Bereteu. 

Cseke nu i-a răspuns

BIHOREANUL l-a contactat pe primarul Marghitei și l-a întrebat dacă, înainte de a face apel public la presă și la politicieni în general, punând astfel presiune asupra consilierilor locali înaintea reuniunii de joi a Consiliului Local, a încercat să discute și cu liderii acestora la nivel județean, Adăscăliții a afirmat că l-a căutat pe președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, dar acesta nu i-a răspuns. „L-am sunat, iar pentru că nu mi-a răspuns, i-am trimis mesaje în care am explicat care este problema, dar tot nu am primit un răspuns”, a afirmat edilul. 

Acesta a adăugat că pe președintele PSD Bihor, Aurel Mohan, încă nu l-a abordat, deoarece consilierii locali ai acestui partid au părut să fie de acord cu proiectul, dar o va face. „Nu l-am căutat pe dr. Mohan, pentru că reprezentanții PSD din Consiliul Local Marghita nu au dat semne că se opun proiectului, dar mi-ați dat o idee. O să-l sun chiar azi”, a spus Marcel Sas Adăscăliții.

Pe de altă parte, edilul a susținut, din nou, că proiectul Primăriei Marghita a fost declarat câștigător, iar asta după ce fusese depus la ADRNV în baza unei Hotărâri a Consiliului Local adoptate în urmă cu aproximativ doi ani, iar acum ar fi nevoie de o altă Hotărâre „pentru semnarea contractului de finanțare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
omisiune mare
Ce nu se spune in articol este faptul ca banii ar fi folositi pentru asfaltarea a 23 de strazi din care 20 la ora actuala sunt cu asfalt f. bun, pistele de biciclete propuse a se desena pe ele se pot face si acum, si achizitionarea a 5 microbuze electrice care implica alte cheltuieli cu soferii si intretinerea, ele oricum vor circula goale. Orasul are si acum 6 mil. de euro datorii pe proiectele in curs atingand indatorarea maxima. Se pare ca consilierii din Marghita nu sunt usor de manipulat ca si in Oradea, unde orice proiect inutil trece cu succes.
Postat 25 Iulie 2024, 08:04 de m70
A spus chiar premierul cum e cu deficitul bugetar, după discuția cu ministrul de finanțe.
Investițiile susțin deficitele. Pe termen scurt și mediu e chiar teză de doctorat. Cu alte cuvinte "întinde-te cât ție plapuma" dacă vrei dezvoltare durabilă care să nu cocoșească găina de ouă.
Postat 23 Iulie 2024, 19:39 de KP
UDEMEREU adică Maghiar PZD
Nu au cap.astia, numa sa fure, ăștia efectiv împiedică dezvoltarea.
Postat 23 Iulie 2024, 15:59 de Sandu2100
@topograf
Macar aia 4 ani sa miscat ceva in orasu ala, vizibil, numa daca esti orb nu vezi asta. Mai behaitii inca 4 ani din nou cu un UDMRIST la primarie, cum a-ti behait si cu Pocsay zeci de ani degeaba, isi mai instaleaza din nou nulitatile prin primarie cum era si mai demult.
Postat 23 Iulie 2024, 15:45 de Oradea1013
Marghiteni-unguri
Marghitenii ungurii tolomaci ce sa te astepti de la ei, au votat din nou primar UDMR-ist ca mai demult, care sunt absenti total in a face ceva cu Marghita. Cand a venit Sas in sfarsit sa miste lucrurile si care chiar se vede ca sa intamplat, doar cine ii orb nu a observat miscare in Marghita. Acuma din nou aceeasi poveste antica, primar Udmrisr inutil la putere, care isi baga din nou marionatele in primarie si belesc marcriciu cum o faceau si pe vremea celuilat fost primar UDMRISR.
Postat 23 Iulie 2024, 15:37 de Oradea1013
Marcelica, stai jos, nota 4 !
Pai bine mai, "independentule" care esti (si care, ca fraierul, ai sarit in barca unui partid, ce-ai zis tu, hai ca om ma fac), in patru ani de mandat toti astia trebuiau sa-ti manance din palma. Dar nuuu, tu esti ala care le stie pe toate si care cand s-a vazut primar a crezut ca e zmeu, deci in loc sa cultivi relatii bune cu toti aia de pe-acolo, pesedisti, maghiari, ce-or fi ei, i-ai luat la misto si, pe modelul idolului tau adulat, ai dat afara oamenii care "nu faceau nimic". Ia uite-acum ce faceau ei :)))))) Dar in astia 4 ani, cand ai dat SUTE DE MII DE EURO papagalului aluia de Mihai Dacin, sa-ti organizeze el chipurile Zilele Comunei (la care "cantau" si dansau mai mult copiii de la scoli si ansamblurile folclorice de la voi, ca erau gratis, mai aducea papitoiul niste cantareti expirati, ieftini, si baga banii la jeb, sa aiba de benzina pentru Raptor ;), nu ai mai fost la fel de scrofulos cu banul public, asa Marcelica ? Acuma ca nu te-a mai votat nici dracu' ai inceput cu proiectele si vai n-avem bani, dar cand aruncai cu sutele de mii de euro in jeb la "prezentator", nu mai numarai banii, nu ? Hai, du-te acasa, ai nota 4 pentru aia patru ani de mandat !
Postat 23 Iulie 2024, 15:37 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON