URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2021, 16:03

Este oficial: Oradea reintră în "scenariul roșu"! Ce restricţii vor fi impuse

Este oficial: Oradea reintră în 'scenariul roșu'! Ce restricţii vor fi impuse (credit foto: Bogdan Mustatea, sursa: Facebook, Visit Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea intră din nou, din noaptea de vineri spre sâmbătă (20 martie, ora 00), în "scenariul roşu", a decis Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. De miercuri, în municipiul Oradea incidenţa cazurilor noi de Covid-19 este mai mare de 3 la mia de locuitori.

În "scenariul roşu", restaurantele şi cafenelele nu vor putea funcţiona în spaţii închise, iar teatrele şi celelalte instituţii de cultură nu vor mai putea susţine spectacole.

Localurile din Oradea, doar la exterior

Potrivit unui comunicat transmis vineri după-amiază de Prefectura Bihor, Hotărârea nr. 26/2021 a CJSU Bihor impune ca în nouă unităţi administrativ-teritoriale activităţile restaurantelor şi cafenelelor să fie interzise în spaţiile interioare, iar spectacolele să fie suspendate, lista cuprinzând cu trei mai multe UAT-uri comparativ cu precedenta actualizare.

În toate cele nouă UAT-uri, incidenţa Covid cumulată pe ultimele 14 zile este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori: Sălacea (8,47), Valea lui Mihai (8,12), Curtuişeni (5,59), Sântandrei (4,51), Şimian (4,31), Buduslău (3,87), Cetariu (3,72), Oradea (3,36) şi Mădăras (3,18).

Aşadar, "Oradea intră în scenariul roşu", subliniază comunicatul Prefecturii, care aminteşte cele mai importante măsuri de prevenţie care se aplică în localităţile unde incidenţa depăşeşte 3 cazuri/1.000 locuitori: "Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar este permisă funcţionarea teraselor şi livrarea la domiciliu; este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia achiziţiei biletelor loto şi a lozurilor; sunt suspendate activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte".

În Oradea, aceste activităţi au fost reluate din 28 decembrie 2020.

24 localităţi, la o treime din capacitate

În alte 24 comune şi oraşe din judeţ incidenţa cazurilor Covid este între 3 şi 1,5 cazuri la mia de locuitori, astfel că în aceste UAT-uri activităţile de spectacole, divertisment şi de tip HoReCa vor fi permise în spaţiile interioare doar în limita a 30% din capacitatea acestora.

Este vorba despre Borş, Derna, Diosig, Vârciorog, Lunca, Spinuş, Săcădat, Şuncuiuş, Sânmartin, Tarcea, Salonta, Husasău de Tinca, Şoimi, Bunteşti, Tinca, Chişlaz, Suplacu de Barcău, Avram Iancu, Roşiori, Marghita, Cherechiu, Căbeşti, Pomezeu şi Viişoara.

În urmă cu o săptămână, în scenariul galben şi, implicit, cu restricţiile aferente, erau 18 UAT-uri, aşadar lista aprobată vineri de CJSU este mai mare cu 6 localităţi.

68 UAT-uri "verzi"

În celelalte 68 comune şi oraşe din judeţ, incidenţa este sub 1,5 cazuri Covid la mia de locuitori cumulate în ultimele 14 zile, astfel că unităţile HoReCa şi instituţiile de spectacole şi de divertisment pot funcţiona până în limita a 50% din capacitatea spaţiilor interioare.

Hotărârea nr. 26/2021 a CJSU Bihor intră în vigoare din 20 martie, ora 00. La nivelul întregului judeţ, incidenţa Covid a ajuns la 2,23 la mia de locuitori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON