URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2024, 17:26

Eșec definitiv pentru primarul Marghitei: Reprezentanții UDMR și PSD au respins proiectul de 36 milioane euro (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul unor discuții de peste o oră, în care primarul Marcel Sas Adăscăliții și reprezentanții UDMR și PSD din Consiliul Local Marghita s-au acuzat reciproc de incompetență și de sabotaj, aceștia din urmă au respins propunerea ca orașul să deruleze un proiect cu fonduri UE și cofinanțare locală pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și de transport.

Opoziția a motivat că Marghita deja s-a îndatorat la plafonul maxim permis de lege, inclusiv din vina primarului, în timp ce acesta a respins acuzația și a susținut că orașul poate totuși lua încă un împrumut în condiții avantajoase, iar proiectul ar asigura rezolvarea unor probleme pentru care altfel nu ar avea bani.

„Ultimul tren” s-a dus

Apelul disperat adresat cu două zile în urmă de primarul Marghitei, ca presa să mediatizeze, iar politicienii de la nivel județean să-l sprijine pentru a-i convinge pe consilierii locali asupra utilității ca orașul să deruleze un proiect de mobilitate urbană în valoare de 36 milioane euro, din care 6 milioane euro cofinanțare de la bugetul local, nu a avut ecoul scontat.

La reuniunea de joi a Consiliului Local în care edilul a supus aprobării consilierilor locali documentația tehnico-economică a proiectului, depus la Agenția de Dezvoltare Nord Vest și aprobat, pentru reabilitarea a 14 kilometri de străzi (carosabil și trotuare), amenajarea unei rețele de canalizare pluvială pe aceste străzi, precum și a unor piste pentru bicicliști, plus achiziția a 5 microbuze electrice, au participat doar 12 din cei 16 consilieri locali, iar rezultatul votului a fost zdrobitor: 10 aleși, reprezentând UDMR și PSD, s-au pronunțat împotriva asumării proiectului și implicit semnării contractului de finanțare, și doar cei 2 consilieri ai PNL, colegi de partid cu edilul, au votat în favoarea acestuia.

„Dl primar a tras un glonț”

Scorul categoric nu înseamnă, însă, că între primarul Marcel Sas Adăscăliții și grupurile celor două partide – dintre care cel al UDMR este condus de actualul viceprimar Demian Zsolt, ales pe 9 iunie să-i succeadă în funcție la toamnă – nu s-a dus o luptă acerbă, transmisă, de altfel, pe pagina de Facebook Primăria Marghita.

Pentru a demonstra că proiectul de mobilitate urbană propus de edil nu ar fi nici măcar necesar, vicele a fluturat fotografii ale străzilor orașului afirmând că aproape toate sunt în stare „impecabilă”, deci nu au nevoie de reabilitare: „Intersecția Republicii – Aranyi Janos, impecabilă. Intersecția Republicii – Aranyi Janos – I.L. Caragiale, impecabilă. Strada Garofei, impecabilă. Piața Independenței, impecabilă. Strada Crinului, impecabilă”, a spus viceprimarul, arătând fotografii și ale altor străzi, precum Eroilor, Petofi Sandor, Revoluției, Cloșca, Tudor Vladimirescu, Unirii etc.

Tot Demian a afirmat că banii europeni, cei 30 milioane euro, „nu sunt bani gratis”, că „am atins deja plafonul maxim de împrumut de 30%”, și a imputat primarului că un alt proiect cu fonduri transfrontaliere, pentru amenajarea pieței agroalimentare, riscă să trebuiască să fie achitat din banii orașului, pentru că Sas Adăscăliții a mutat locația acesteia într-o zonă unde terenul s-a dovedit nepotrivit. „Dl primar a tras deja un glonț în abdomenul bugetului local, acuma vrea să tragă un glonț și în fruntea bugetului local”, a spus vicele, concluzionând că edilul „ne-a lăsat niște bombe” și în alte activități, de pildă nu a cerut bani prin Programul Anghel Saligny pentru rezolvarea problemelor Stației de epurare a orașului.

„La fiecare văd rude în Primărie”

În replică, primarul a afirmat că mutarea pieței în spatele Primăriei a fost decisă prin Hotărâre a Consiliului Local votată de toți aleșii, după ce proiectul predecesorului său, Pocsaly Zsolt (UDMR), plănuise inițial ca aceasta să fie amenajată între blocuri, într-o zonă fără spații de parcare.

De asemenea, Sas Adăscăliții a respins afirmațiile viitorului său succesor că străzile din Marghita ar arăta „impecabil”, amintind că nu au nici măcar canalizare pluvială, și a afirmat că, dincolo de plafonul de îndatorare, orașul poate lua pentru cofinanțarea proiectului un credit cu dobândă de doar 2% de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar pe de altă parte poate să-și asigure și alte surse de alimentare a bugetului local, cum ar fi instituirea parcărilor cu plată în municipiu, activitate din care s-ar obține 500.000 euro pe an.

„Dvs vreți numai să ajungă dl Cseke ministru și să vă dea bani, vreți să ajungă UDMR la județ și să primiți bani”, a contra-atacat PNL-istul pentru a arăta că Demian Zsolt nu se va strădui să aducă, prin munca proprie, fonduri la bugetul Marghitei, ci se va baza doar pe ce „pică” grație partidului.

De asemenea, Sas Adăscăliții nu a ratat prilejul de a spune, cu referire la consilierii UDMR, că și-au pus neamurile în structurile Primăriei și în firma de gospodărire locală: „Dacă mă uit la dvs, la fiecare văd rude în Primărie și în SPACS”.

Vocea cetățenilor, prin avocat

Un moment inedit în desfășurarea reuniunii Consiliului Local l-a constituit intervenția unui avocat din Marghita, Cristian Bălăneanu, care a afirmat că are o împuternicire din partea a 18 cetățeni care vor să-i întrebe pe consilierii ce se opun proiectului „dacă s-a încercat realizarea unor scenarii bugetare așa încât să se știe dacă se susține sau nu plata unui credit” pentru cofinanțarea proiectului.

Niciunul dintre aleșii locali ai UDMR și ai PSD nu au putut da însă un răspuns pozitiv, afirmând că sarcina de a elabora o previziune privind posibilitatea contractării și rambursării unui credit aparține primarului.

Însăși intervenția avocatului în numele celor 18 cetățeni a fost considerată de președintele de ședință, consilierul PSD Dionisie Pop, drept „un element de presiune” menit să le obțină voturile. Cert e că solicitarea n-a avut acest rezultat, iar în final doar cei 2 consilieri PNL au fost de acord cu aprobarea documentației tehnico-economice a proiectului și, implicit, cu asumarea proiectului, cu cofinanțarea de 6 milioane euro cu tot, asigurată printr-un credit. În schimb, cei 10 consilieri UDMR și PSD prezenți au votat împotriva asumării proiectului.

Reuniunea de joi a tranșat definitiv această problemă, după ce în urmă cu două săptămâni, într-o primă ședință extraordinară, consilierii au respins proiectul, iar într-o a doua nici măcar nu au asigurat cvorumul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Pinonel
In capul tău e asta, in schimb cetățenii din MARGHITO nu au au nimic, cum nici Oradea nu ar fi avut nimic cu PSD, UDEMEREU si USR . Ne buncura ca am votat Bolojan și Birta la Oradea, nou mergem mai departe, MARGHITO merge in spate.
Postat 27 Iulie 2024, 20:00 de Sandu2100
Asa va pati oricine va increde minciunile birtinezului!a!
In loc sa moara demn, in picioare, a ajuns sa cerseasca in genunchi. Ce credea, ca-l vor lasa penalii sa se infrupte la masa lor?
Postat 27 Iulie 2024, 13:46 de pinonel
florea sovinu' fascist, rasist, antiroman
Iar ai aparut, cretinule?
Postat 26 Iulie 2024, 19:10 de Riviera
marghita nu vrea terorism PNL
ciuma PNL pretinde ca face dezvoltare,cateva strazi asfaltate de companiile partidului,o parcare inutila,,drum expres pe care vezi o masina la jumatate de ora,toate acestea facute cu bani luati cu dobanda de la banci indatorari care cad se vad in taxele,impoziteele si cheltuieliile crescute in oradea si in alte orase unde ciuma PNL a preluat controlul.
Postat 26 Iulie 2024, 17:03 de florea
Dragi MARGHITENI
Daca veniți la Oradea, cu buletin, flotant si toate alea, si daca se demonstrează ca avem 300.000 de Orădeni cu tot cu zona metropolitană, nebunul de Bolojan " BĂGĂ METROU " si îl termină înaintea Clujului.
Postat 26 Iulie 2024, 00:35 de Sandu2100
Alo MARGHITO
Ați vazut ce fain e la Oradea, din păcate Ați fost aproape sa aveti asa mobilitate Urbană, dar na-ți avut NOROC ::::)))))
Postat 26 Iulie 2024, 00:31 de Sandu2100
Hei PROSTEA ' sandu2102 " aka PSD aka vasi13, adi13, ala Maikeltroll aka Petre93 aka PLM.de PSD -ue ce esti
Degeaba ma copiezi si aicilea si pe Bihon, si altele, tot prost rămâi, cu ILIESCU in frunte. Ai vazut clar la MARGHITO ce au votat ăia, NO așa or să si aibă :::::))))) tocmai pt ca nu au votat ce trebuie. UDMR = MAGHIAR PZD :::::)) Felicitări Marghita ::::)))) RESTUL MERGE MAI DEPARTE::::))))
Postat 26 Iulie 2024, 00:20 de Sandu2100
Hey
Ma numesc sandu si sunt oligofren
Postat 25 Iulie 2024, 23:10 de sandu2102
::::))))))
L-au ejectat ei ::::) sa îngrășat prea mult de cand e conzilier
Postat 25 Iulie 2024, 21:49 de Sandu2100
Topograf
Cu SD nu poti sa cultivi relații bune, se vede clar de la Oradea si Bihor, tot in același timp noi astia care votăm acum dupa alegeri vedem scorpia din PZD. Bine ca au doar 3 conzilieri si nu au drept de comentat la Orade, că am fi ajuns in situația ca la MARGHITO. Sabau e eject din PZD :::::))))
Postat 25 Iulie 2024, 21:48 de Sandu2100
repetentia... mater studiorum est :D
Pai bine mai, "independentule" care esti (si care, ca fraierul, ai sarit in barca unui partid, ce-ai zis tu, hai ca om ma fac), in patru ani de mandat toti astia trebuiau sa-ti manance din palma. Dar nuuu, tu esti ala care le stie pe toate si care cand s-a vazut primar a crezut ca e zmeu, deci in loc sa cultivi relatii bune cu toti aia de pe-acolo, pesedisti, maghiari, ce-or fi ei, i-ai luat la misto si, pe modelul idolului tau adulat, ai dat afara oamenii care "nu faceau nimic". Ia uite-acum ce faceau ei :)))))) Dar in astia 4 ani, cand ai dat SUTE DE MII DE EURO papagalului aluia de Mihai Dacin, sa-ti organizeze el chipurile Zilele Comunei (la care "cantau" si dansau mai mult copiii de la scoli si ansamblurile folclorice de la voi, ca erau gratis, mai aducea papitoiul niste cantareti expirati, ieftini, si baga banii la jeb, sa aiba de benzina pentru Raptor ;), nu ai mai fost la fel de scrofulos cu banul public, asa Marcelica ? Acuma ca nu te-a mai votat nici dracu' ai inceput cu proiectele si vai n-avem bani, dar cand aruncai cu sutele de mii de euro in jeb la "prezentator", nu mai numarai banii, nu ? Hai, du-te acasa, ai nota 4 pentru aia patru ani de mandat !
Postat 25 Iulie 2024, 20:53 de topograf
::::))))))
Felicitări MARGHITA, asta ați votat, o sa o geți 4 ani, dar va puteți muta la Orade.
Postat 25 Iulie 2024, 20:38 de Sandu2100
halianta roman psd eis maghiar psd...
halianta roman psd+maghiar psd si-au facut treaba, sa vina ei sa faca praf bugetul orasului ca ala nu este verificat de ue si pot muschiilor sa nu faca nimic dar sa suga banii toti! vivat psd(maghiar eis roman psd) Ba pn-leilor, v-ati vandut sufletul la dracu(psd) si acum aveti fresoane? Ajungeti in curand langa pnt-cd, acolo este locul vostru in frunte cu mascariciul bogdan!!
Postat 25 Iulie 2024, 20:04 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON