URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Aprilie 2023, 22:48

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, lângă sicriul sopranei Virginia Zeani: "A fost ca o mamă" (FOTO/VIDEO)

"Am avut o legătura specială. A fost ca o mamă", le-a spus episcopul greco-catolic Virgil Bercea celor circa 200 de persoane adunate, marţi seară, în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, pentru a participa la slujba de parastas a Virginiei Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale României, care va fi înmormântată joi în judeţul Mureş.

Flori pentru soprană

Evenimentul a fost anunţat cu câteva zile înainte de Episcopia Greco-Catolică din Oradea. Începând cu ora 16, în Catedrală a fost depus şi sicriul artistei care a încetat din viață pe 20 martie a.c., pentru ca doritorii să își poată lua rămas-bun.

Marți după amiază, în jurul sicriului, se aflau un tablou al Virginiei Zeani şi câteva coroane, inclusiv o inimă din flori trimisă de soprana Angela Gheorghiu, cu mesajul „Sunt lângă tine mereu!”. 

În catedrală au fost prezenți, printre alții, viceprimărița Antonia Nica, baritonul şi soprana Florin şi Florina Mariș Hinsu, interpreta de muzică populară Florica Bradu și directoarea Filarmonicii de Stat din Oradea, Carmen Rus. 

Şi-a dorit să vină la Oradea

Slujba de parastas a început la ora 19, fiind susţinută de un sobor de nouă clerici, în frunte cu episcopul Virgil Bercea.

"Probabil că mulţi vă întrebaţi cum a ajuns sicriul Virginiei Zeani, aici, în Oradea. Ei bine, trebuie să ştiţi că între mine şi dânsa s-a format o legătură indestructibilă încă din anul 2010. Eu o apreciam de foarte mult timp, iar în acel an am reuşit să fac rost de numărul ei de telefon. În a doua noastră convorbire am aflat că exista un manuscris, povestea sa, scrisă cu ajutorul domnului consul Sever Voinescu. Am vrut să-i fac o bucurie, așa că am luat atunci acel manuscris, am tipărit cartea (n.r. Canta che ti passa: Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu) şi i-am trimis-o. A rămas foarte impresionată că cineva a făcut un asemenea gest pentru dânsa, fără să o cunoască personal. Atunci mi-a spus: Părinte, sunteţi prima persoană care face ceva pentru mine fără să aibă vreun interes", a povestit Preasfinţitul.

Episcopul greco catolic de Oradea, Virgil Bercea, lângă sicriul sopranei Virginia Zeani

Acesta a mai povestit şi cum în 2011 artista a venit în România, vizitând şi orașul Oradea. Au urmat ani de zile în care legătura dintre cei doi s-a sudat, iar episcopul a vizitat-o de mai multe ori în Florida, SUA, unde se stabilise.

"Era de o generozitate şi disponibilitate de necrezut. La un moment chiar am vorbit cu băiatul ei, Alexandru, ca ea să se mute aici, la Oradea, dar ideea nu s-a mai concretizat. Acum, când a murit, Alexandru m-a sunat pe mine prima dată. Ştiam că voia să se întoarcă acasă, să fie înmormântată lângă părinţii ei. M-a rugat să-l ajut cu aducerea sicriului în România, iar apoi cu înmormântarea. Am acceptat. A fost ca o mamă. Am avut o legătură specială, inclusiv una care se stabileşte între părinte şi credincios. Ea îmi spunea: Părintele meu drag. I-a plăcut mult aici, în 2011, şi îşi dorea să se întoarcă. Şi iată că s-a întors...", a mai spus PS Virgil Bercea, cu vocea tremurândă.

Înainte de a-și încheia cuvântul, episcopul i-a rugat pe cei prezenți să lase un mesaj în cartea de condoleanţe.  

Cu ajutorul unui videoproiector, în faţa altarului au rulat mai multe imagini cu artista în tinereţe, iar în surdină mai multe opere celebre interpretate de legenda liricii româneşti.

Sicriul sopranei va ajunge miercuri în Cluj-Napoca, unde va fi depus pentru câteva ore în foaierul Operei, iar joi aceasta va fi înmomântată în comuna Solovăstru, din judeţul Mureş.

"Prima donna assoluta"

Născută în 21 octombrie 1925, Virginia Zeani a fost timp de un sfert de secol "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma, unde a cântat alături de cei mai renumiţi tenori, de la Beniamino Gigli şi Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti şi Plácido Domingo.

A interpretat peste 70 de roluri de operă şi a dat viaţă personajului Violetei din Traviata, de Giuseppe Verdi, în peste 600 de reprezentaţii.

Virginia Zeani a fost căsătorită cu cântăreţul de operă Nicola Rossi-Lemeni, care a murit în 1991 şi a fost înmormântat la Roma.

Vezi mai jos câteva momente din ceremonia de marți seară, din Oradea! Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON