URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2021, 19:35

Emoţionant: Cum şi-a găsit o tânără familia în Bihor cu ajutorul Facebook-ului

Emoţionant: Cum şi-a găsit o tânără familia în Bihor cu ajutorul Facebook-ului foto: Facebook / The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitați ai României
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Caz emoţionant, rezolvat cu ajutorul voluntarilor paginii de Facebook "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României", ce în ultimii ani promovează cazurile unor români abandonaţi ori adoptaţi care vor să îşi regăsească familiile. O tânără în vârstă de 21 de ani şi-a spus povestea aici, găsindu-și fraţii, stabiliți în Bihor, în nici 24 de ore de la anunţ.

Îmi doresc să nu fiu singură...

Anunţul Carlei Adam, de 21 de ani (foto), a fost publicat în cursul zilei de vineri de pagina amintită. S-a născut în Timişoara, dar a fost dată în plasament și a trecut de la o familie la alta.

"Am fost în plasament la o familie maternală până la 7 ani, apoi pentru doar două săptămâni la altă familie şi în final am rămas până la 18 ani la cea de-a treia familie maternală. Ştiu că pe mama mea biologică o chema Agelica Adam, iar despre tatăl meu, doar numele de familie Semiklosi. Aceste nume le am de la DGASPC. E tot ce am putut afla atunci şi un număr de telefon care acum nu mai este valabil", a scris tânăra.

În adolescență, Carla a reuşit să vorbească cu mama ei la telefon de două ori. De la ea a aflat că mai avea 6 fraţi acasă şi că locuiau în Bihor.

"Îmi doresc să aflu că nu sunt singură pe lumea aceasta, vreau să îmi găsesc părinţii şi fraţii. Întotdeauna mi-am dorit un frate / soră, dar nu am cum să-i găsesc fără ajutorul vostru", a transmis Carla, rugându-i pe internauţi să distribuie mesajul.

Cineva ne-a dat indicii...

Rugămintea fetei nu a rămas fără ecou. Textul și fotografia ei au fost distribuite de sute de ori pe Facebook, iar vineri seară cineva a contactat voluntarii paginii "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României" şi a oferit informaţii relevante.

"Cineva ne-a dat indicii, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor", a declarat sâmbătă BIHOREANULUI Adriana Stoica, voluntara care s-a şi ocupat de caz.

Sâmbătă, Carla a avut prima reuniune de familie, online.

"Astăzi i-am pus în contact pe frăţiori, locuiesc în judeţul Bihor, undeva în apropiere de Marghita. Din păcate, părinţii nu mai sunt în viaţă, dar Carla urmează să îşi cunoască fraţii săptămâna următoare. Am făcut reuniunea pe Facebook, am plâns împreună, cred că a fost cea mai emoţionantă reuniune la care am asistat. Iniţial a luat legătura cu sora mai mare, care i-a chemat şi pe ceilalţi fraţi pe rând...", a mai povestit Adriana.

Tatăl Carlei s-a stins în urmă cu 6 ani, iar mama în urmă cu 4 ani. "A vorbit cu mama ei la telefon de vreo două ori, apoi nu a reuşit să o mai contacteze, credem că a fost chiar în perioada în care a decedat, de aceea nu a mai reușit să dea de ea", mai spune Adriana.

Cazul Carlei a fost rezolvat în timp record, în nici 24 de ore, și urmează să îşi întâlnească fizic fraţii zilele următoare.

Până atunci, şi alte persoane caută să îşi găsească familiile cu ajutorul aceleiaşi pagini de Facebook, cel mai recent caz popularizat fiind, sâmbătă, cel al Danielei, născute pe 14 februarie 1994 în judeţul Constanţa.

Puterea internetului

Pagina "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitaţi ai României" a fost înfiinţată în ianuarie 2015 de Ileana Cunniffe Băiescu, o româncă originară din judeţul Buzău, stabilită în Irlanda, care a început să îşi caute fratele, adoptat în urmă cu 26 de ani. Până să-l găsească, însă, a reuşit să reunească câteva zeci de familii, aşa că a decis să "deschidă" demersul ei spre comunitate.

Numeroase persoane despărțite de familie au apelat la ea pentru a-și populariza mesajele. Ideea este simplă: Cu cât postările lor se distribuie mai mult, cu atât le cresc mai mult şansele.

Până azi, pagina a strâns peste 130.000 de urmăritori, iar cu ajutorul voluntarilor implicaţi în proiect, sute de persoane - înşirate într-o postare pe pagină - şi-au găsit familiile.

"Noi primim foarte-foarte multe solicitări pe pagină de la tineri, majoritatea sunt în America şi Canada, şi din Europa, chiar şi din România. Noi le spunem despre procedură, mai întâi că încercăm să îi ajutăm, dar nu promitem că vom reuşi. În general, cam 70 - 80% din cazurile care ajung la noi se rezolvă, din păcate, nu toate. Îi întrebăm dacă vor să facă public anunţul pe pagina noastră, de unde va fi văzut, distribuit. În jur de 60 - 70% vor să facă public cazul lor, restul, nu prea, pentru că nu ştiu reacţia familiei biologice sau adoptive, din anumite motive. Noi obţinem informaţiile, numele la adopţie, numele la naştere, unde s-a născut şi când şi numele părinţilor biologici, dacă le cunoaşte. Dacă nu facem public cazul, noi încercăm să contactăm persoane din zonă. Dacă provin din sate mici, şansele sunt foarte mari de a le găsi familiile pur şi simplu căutând pe cineva pe Facebook din localitatea respectivă", a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, fondatoarea proiectului, Ileana Cunniffe Băiescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON