URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2024, 14:31

„Elif și ploaia”: Premieră națională la Teatrul Regina Maria Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria încheie anul cu o premieră națională. Spectacolul „Elif și ploaia”, scris de Sami Ibrahim, în regia lui Alex Ianăși, este programat sâmbătă și duminică, pe 21 și, respectiv, 22 decembrie, de la ora 19, la Sala Transilvania.

Piesa o are în centru pe Elif, care fuge din țara ei la o vârstă fragedă, din cauza dictaturii politice, numai pentru a se trezi într-o altă dictatură, cea economică. Speranța ei de libertate se transformă rapid în luptă de validare, apoi de supraviețuire.

„Elif este înghițită treptat de un sistem de-a dreptul kafkian de imigrare. Salvarea fragilă stă în puterea poveștilor, asemenea Șeherezadei, dar realitatea dură pătrunde în povestea ei, mai ales când este pusă în situația de a-și proteja fiica”, transmit comunicatorii Teatrului, printr-o informare de presă.

Regizorul Alex Ianăși debutează cu acest spectacol în teatrul profesionist. „Încerc să fac tot posibilul pentru a crea un teatru util. Un teatru care să nu fie un exercițiu artistic, artă de dragul artei, evadare din realitate. Ci tocmai, un teatru care să ne oblige să fim prezenți în realitate. Un teatru care deschide ochii spectatorului, care îl face să se mire și să se îngrozească de realitatea în care trăim. Un teatru care îl provoacă pe spectator să înțeleagă contradicțiile societății noastre, astfel încât apoi, să se simtă dator să o transforme”, a transmis Ianăși.

Tânărul scriitor londonez Sami Ibrahim, cu nominalizări la Premiile Olivier și cu un premiu pentru teatru politic, abordează în lucrările sale probleme socio-politice stringente.

„În «Elif și ploaia» se îndepărtează de structurile riguroase ale realismului și se folosește de stilistica fabulei pentru a vorbi despre migrație, despre dificultatea imigranților de a se integra într-o societate unde guvernează dictatura economică și în care sistemul defectuos le refuză celor care vin din exterior dreptul de a fi tratați ca oameni”, este descrierea din comunicatul Trupei Iosif Vulcan, referitoare la autor și viziunea abordată în spectacol.

Distribuția piesei de teatru este formată din actorii Trupei Iosif Vulcan: Anda Tămășanu, Carina Bunea, Ioana Dragoș Gajdó, George Dometi, Sorin Ionescu, Denisa Irina Vlad, Eugen Neag, Corina Cernea, Angela Tanko, Giorgiana Coman și Mihaela Gherdan.

Din echipa de creație a spectacolului face parte și scenografa de origine georgiană Tinatin Gobejishvili și lighting designerul Vlad Lăzărescu.

Reprezentațiile din 21 și 22 decembrie se joacă cu casa închisă, dar se mai pot achiziționa bilete pentru 21 și 22 ianuarie online, pe Eventim.ro, sau la agenția teatrului (luni, orele 14 –18; marți-joi, 12 – 18; miercuri-vineri, 10 – 14, sau înainte cu o oră înaintea începerii spectacolului).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON